7 őrült sci-fi filmes teória

A Terminátor 2-vel, A nyolcadik utas: a Halállal, Az ébredő Erővel és a Jurassic Parkkal kapcsolatban is merültek fel merész elméletek.

Vannak filmek, amelyek szándékosan homályban hagynak a cselekménnyel vagy a karakterekkel kapcsolatos részleteket, így a rajongók éveken vagy évtizedeken át gyárthatják az elméleteket. És előfordul az is, hogy az alkotók egyáltalán nem próbáltak meg rejtett jelentést csempészni az alkotásukba, egyes nézők mégis felfedeznek bennük olyan olvasatokat, amiket rajtuk kívül talán senki más sem. Az alábbi, Redditről gyűjtött konteók inkább az utóbbi kategóriába sorolhatók.


A T-1000-es egyre gonoszabb lesz

Forrás: Pannonia Entertainment Ltd.

 

A Terminátor 2.-ben a Schwarzenegger által alakított T-800-as nemcsak az emberi érzelmek megértését, hanem az együttérzés és az empátia képességét is kifejleszti. Ha pedig egy kevésbé fejlett modell érzelmeket tud produkálni, akkor logikus, hogy megfelelő körülmények között a T-1000-es is képes lehet rá. Az egyik konteó szerint pont ez történik a film során.

A T-1000-es az első jeleneteiben még igyekszik a lehető leggyorsabban megölni az útjába kerülő járókelőket, például a bevásárlóközpont alkalmazottját és John nevelőszüleit. De az elmegyógyintézet elleni támadástól kezdve kezdi elnyújtani a gyilkosságait, mint például amikor az éjjeli őrt néhány másodpercig bámulja, mielőtt megölné. És miért vesztegeti az időt arra, hogy a liften keresztül próbálja leszúrni őket, amikor egyértelmű, hogy képes lenne a liftet is átolvasztani.

A Terminátor és a Sarah elleni harcban is több tökéletes lehetőséget is elszalaszt arra, hogy megölje őket. Amikor pedig leszúrja Sarah-t, és arra kéri, hogy hívja Johnt, látszólag teljesen logikátlanul cselekedik. Miért pazarolná az idejét egy gyilkosságra tervezett gép a nő kínzására, ahelyett, hogy egyszerűen megölné és lemásolná őt is? Nos, nem azért, mert rossz Terminátor lenne, hanem mert élvezi a harcot az áldozataival, szereti kínozni őket, és élvezi a félelmüket, miközben megöli őket.


Az ember gyermeke és Jézus

Az elmélet szerint Alfonso Cuarón filmje Krisztus születésének parafrázisa, ahol Kee = Mária, Dylan = Jézus, a Clive Owen által alakított Theo pedig József.  A világon eluralkodott a káosz, Dylan megszületik és a világ megmenekül.

Az érvek:

  • A film elején egy csomó tüntetőt látunk, akik olyan feliratú táblákat lengetnek, mint "a meddőség Isten büntetése".
  • Az emberek egy Megmentőt keresnek ("a termékenységi tesztek elkerülése bűncselekmény").
  • Kee azt mondja Theónak, amikor megkérdezi, ki az apa: "Szűz vagyok... Vicceltem, csak nem emlékszem egyikük nevére sem."
  • Amikor megérkeznek Bexhillbe, a házigazda egy szobába vezeti őket, ahol a potenciálisan világmegváltó baba, ha nem is jászolban, de igen méltatlan körülmények között születik meg.
  • Vadásznak rájuk, amikor azonban felfedik, hogy megszületett a baba, mindenki ledermed az áhítattól.
  • A menekülteket a Halak nevű szövetség segíti. A keresztények szimbóluma a római elnyomás idején a hal volt.


A cég direkt szívatja Ripley-t az alienekkel

Forrás: Pannonia Entertainment Ltd.

 

A nyolcadik utas: a Halálban kiderül, hogy a Cég (Weyland Yutani) tudja, hogy egy Xenomorph van az LV-426-os sziklabolygón, és minden erejükkel azon vannak, hogy szerezzenek egyet. Azt is tudjuk, hogy a Cégnek hatalmas erőforrások állnak rendelkezésére. Miért küldenének egy felkészületlen ércszállító legénységet erre a misszióra?

Miután legyőzte az idegent, Ripley 57 évet tölt el krioalvásban, amíg meg nem mentik. Ez idő alatt az LV-426-on egy terraformáló kolóniát hoztak létre. Ugyanazon a bolygón, amelyről a Cég biztosan tudja, hogy Xenomorph-tól fertőzött. Mégis, a kolónia köszöni, jól van, de abban a pillanatban, amikor Ripley-t megtalálják, egy csapatot küldenek a baleset helyszínének vizsgálatára, és nem sokkal később elveszítik a kapcsolatot a kolóniával. Nehéz elhinni, hogy ez véletlen egybeesés. Ugyanaz a cég, amelyik annyira meg akart szerezni egy alient, hogy egy felkészületlen szállítócsapatot küldött érte, immár több mint fél évszázada nem csinál semmit ez ügyben? Miért most, ennyi idő után? Miért most, rögtön azután, hogy Ripley visszatér az életbe?

A konteó szerint az idegen királynőkkel való megtermékenyülés nem véletlenszerű, csak genetikailag megfelelő gazdatestekben fordul elő. A Társaság tudta ezt, és rájött, hogy Ripley egy ilyen potenciális gazdatest. Amikor felvették, nyilván orvosi vizsgálaton esett át, és kiderülhetett, hogy megfelelő a genetikai profilja.

Egy királynő sokkal értékesebb a Társaság számára, de hagyományos módon elkapni szinte lehetetlen, ezért Ripley-t olyan gyakran hozták kapcsolatba a Xenomorfokkal, amilyen gyakran csak tudták. A tervet persze keresztül húzhatta volna, ha az alienek megölik Ripley-t, de az Alien 3. részből tudjuk, hogy a Xenomorphok megérzik a megtermékenyített gazdatestet. Túlzás lenne feltételezni, hogy ilyen alapon a királynő potenciális gazdatestét is ki tudják szagolni? Tekintettel az ilyen gazdatestek ritkaságára, Ripley majdnem olyan fontos a xenomorfok, mint a vállalat számára.

 

Hang nélküli biofegyverek

John Krasinski inváziós sci-fi thrillerével, a Hang nélküllel kapcsolatban is született egy merész elmélet. Van, aki szerint a lényeket egy másik faj küldte a Földre, hogy meghódítsák a bolygót, mert minden tulajdonságuk arra utal, hogy tökéletesen tervezett biofegyverek, nemcsak az erősségeik, hanem a hibáik tekintetében is. A teremtőik szándékosan építettek beléjük egy „kapcsolót", vagyis a nagyon speciális frekvenciára való érzékenységet, így miután elvégezték a küldetésüket, a gyarmatosító fajok első hulláma könnyedén kiiktathatja őket. Ez az oka annak is, hogy nincsenek más érzékszerveik, mint a látás vagy a szaglás, ami hasznos lenne egy ragadozó számára: egy olyan biofegyver, amit utólag a készítője nem tud hatástalanítani, nem sokat ér. A cél pedig nem az, hogy az utolsó embert is kiirtsák, hanem az, hogy az emberi társadalmat eléggé szétzilálják ahhoz, hogy ne tudjanak hatékony katonai válaszlépéseket tenni. Ezért nem látnak, nem szagolnak és nem úsznak a szörnyek; nincs szükségük ezekre a képességekre a feladatuk elvégzéséhez, és ezek megléte csak megnehezítené a későbbi irányításukat.


Klóngyerekek a Jurassic Parkban

Forrás: UIP-Duna Film

 

Utólag lehet, hogy úgy emlékszünk a dinópark atyjára, John Hammondra, mint egy kicsit habókos,  kedves öregúrra, de újranézve Spielberg klasszikusát, feltűnhet, hogy milyen óriási istenkomplexusa van. Nem érdeklik az etikai aggodalmak, a cél érdekében minden eszközt bevet,  és mindennél fontosabb számára, hogy az összes teremtménye születésénél személyesen is jelen legyen. Amikor bemutatja, hogyan zajlik a klónozási eljárás, saját magáról készített "klónokat" tesz ki a képernyőre, hogy szemléltesse a folyamatot, ezzel a kommentárral:

Képes vagyok klónozni 100 millió éve kihalt ultrafaunát. Azt hiszed, nehéz lenne klónozni valakit, aki él?"

Amikor megjelennek az „unokái”, több kérdés is felmerülhet a nézőkben. Először is, hol vannak a szüleik, és miért hagyták őket ott egy veszélyes állatkertben a nyilvánvalóan őrült nagyapjukkal? A szülőkről soha nem esik szó, a gyerekek soha nem kiáltanak az anyjukért, vagy kérik, hogy hazamehessenek. Mert nincs otthonuk és nincs anyjuk. Még az se derül ki, hogy lenne-e vezetéknevük.

Hammond ráadásul nem igazán törődik velük. Kiküldi őket egy parkba, amiről tudja, hogy veszélyes, egy csomó felnőtt társaságában, akikkel még sosem találkoztak. Amikor elszabadul a T-Rex, csak 20 perc múlva küld valakit, hogy segítsen. De miért is izgatná magát? Ha meghalnak, egyszerűen klónoz helyettük újakat.


Rey flörtöl a Sötét Oldallal

Forgalmazó: Fórum Hungary

 

Azzal talán még a Star Wars: Az ébredő Erő rajongói is egyetértenek, hogy Rey túl gyorsan tanulja meg, hogyan kell az Erőt használni. Ugyanazon a napon, amikor felfedezi az Erőt, már képes elmetrükköket, telekinézist és valószínűleg prekognitív képességeket is bevetni, hogy felvegye a harcot Kylo Rennel. A lehetséges magyarázat? Rey az Erő sötét oldalát csatornázza be.

A bizonyítékok:

Először is, egy beszélgetés A Birodalom visszavágból:

Luke: A sötét oldal erősebb?
Yoda: Nem. Gyorsabb, könnyebb, csábítóbb.
Luke: De honnan tudnám megkülönböztetni a jó oldalt a rossztól?
Yoda: Meg fogod tudni. Amikor nyugodt, békés, passzív leszel. Egy Jedi az Erőt tudásra és védekezésre használja, soha nem támadásra.

A fentiekből tudjuk, hogy az Erő sötét oldalát gyorsabban és könnyebben lehet használni.

A Sith-ek kódexében pedig ez áll: "A béke hazugság, csak szenvedély van. A szenvedély által nyerek erőt."

Bár ez nincs benne az új kánonban, elég jól összefoglalja a Sith filozófiát. A haragot és a gyűlöletet használják az Erő képességük erejük táplálására.

Nem véletlen, hogy amikor Rey a VII. epizódban használja az Erőt, az mindig egy érzelmi stresszhelyzetben történik. Amikor Kylo kihallgatja, dühös, és ki ne lenne az? Kylo Ren a legintimebb gondolatai tárja fel gúnyosan, és a düh az, ami erőt ad neki ahhoz, hogy belépjen a férfi elméjébe.

Legközelebb akkor kapcsolódik az Erőhöz, amikor Kylo ellen harcol. A kihallgatási jelenetből tudjuk, hogy Han Solóra apjaként tekintett, és hogy akkor meg akarta ölni Kylót. Most, hogy Hant meggyilkolták, Finn pedig megsérült, Rey dühös. Míg a Jedik az Erőt "tudásra és védekezésre, soha nem támadásra" használják, itt Rey egyértelműen támadásba lendül, azzal a szándékkal, hogy megölje ellenfelét.


Furiosa feleségrabló volt

Forrás: InterCom

 

A Mad Max – A harag útjában a Charlize Theron által alakított Furiosa az, aki a leghősiesebben harcolt azért, hogy Halhatatlan Joe elrabolt feleségei visszanyerjék a szabadságukat, de valószínűleg ő is benne volt az elrablásukban.

Tudjuk, hogy Furiosa magas pozíciót foglal el Joe seregében. Nem mellesleg a Zöld Helyről rabolták el az anyjával együtt. Tehát hadifogolyként kezdte, valószínűleg Halhatatlan Joe feleségjelöltjeként.

És hogy lesz valaki magas rangú tagja Joe seregének? Természetesen, ha sikeresen végrehajtja a küldetéseit. Amikor megkérdezik Furiosától, honnan tudja az utat a Zöld Helyre, azt mondja, hogy "sokszor járt már arra". Valószínűleg parancsra ment oda, élelemért, vetőmagért, nőkért.

Azt is mondja a filmben, hogy megváltást akar. Ezt úgy éri el, hogy Joe összes feleségét elviszi a Zöld Helyre. Nem a fellegvár lakóit akarja felszabadítani. Nem próbálja megölni Joe-t, bár a végén rákényszerül. Azt próbálja jóvátenni, amit a saját legnagyobb bűnének tart: segített elrabolni a lányokat, ahogy őt és az anyját is elrabolták.

Az igazság ennek a teóriának az esetében valószínűleg kiderül majd, mert hamarosan érkezik Furiosa előzményfilmje.

Via: Ranker