9 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Macaulay Culkinról

A világ legmenőbb gyerekszínésze volt, Michael Jackson legjobb spanja lett, még 14 éves kora előtt annyit keresett, mint mások soha, és hosszú éveken át Mila Kunis pasija volt!

Heten, mint a gonoszok

Macaulay Carson Culkin 1980. augusztus 26-án látta meg a napvilágot hét testvér közül a harmadikként. Apja az egykor szintén gyerekszínész Kit Culkin, édesanyja a telefonközpontos Patricia Brentrup, akik révén ír, német, és francia, illetve norvég vér csörgedezik ereiben. Mind a hat testvére, név szerint Shane, a 29 évesen autóbalesetben elhunyt Dakota, Kieran, Quinn, Christian és Rory Culkin is próbálkozott a színészettel, de csak Rory tudott nevet szerezni magának a szakmában.



Szorgalmas kisgyerek

Mack, ahogy családtagjai és barátai hívják, már 4 évesen belekóstolt a showbizniszbe, amikor egy sor Off-Broadway showban szerepelt, köztük a New York City Ballet Diótörő előadásában – ugyanis sokáig táncot tanult. 8 évesen már kisebb filmszerepei voltak, például Rocket Gibraltárban (1988) és a Reggel találkozunkban (1989), 9 évesen pedig simán lejátszotta a vászonról az akkor rendkívül népszerű komikust, John Candyt a Belevaló papapótlóban (1989). És ha közvetve is, de ez a szerep hozta meg a sikert.

A nagy szerep

John Hughes forgatókönyvíró ugyanis látta Macaulayt a szerepben, és mivel épp akkor fejezte be a Reszkessetek, betörők! (1990) szkriptjét, erősen ajánlotta a fiút Chris Columbus rendezőnek. Ám Columbus nem szerette, hogy mindenféle forgatókönyvírók mondják meg neki, mit csináljon, és, bár elsőként Culkint hívta be meghallgatásra, inkább megnézett 200 más gyerekszínészt is. És a 200 közül egy sem volt olyan jó, mint ő, amit később a rendező is elismert. A második meghallgatásra Culkin már egész jeleneteket mondott fel fejből, és nem volt kérdés, hogy ki legyen az otthon felejtett Kevin McCallister. A film csak az Egyesült Államokban $285 milliót hozott az első körben, és minden idők egyik legsikeresebb és legnyereségesebb produkciója lett.

Fáradjon a pénztárhoz!

Mack következő filmje a My Girl - Az első szerelem (1991) volt, amelyben egy, látszólag mindenre allergiás kisfiút játszott, akin csak a szerelem segíthet. Itt csattant el első filmes csókja, de ami még fontosabb, ő volt az első gyerekszínész, akinek gázsija elérte az egy millió dolláros határt, és ez egyre csak emelkedett. 1992-ben jött a Reszkessetek, betörők! 2., ami csak Amerikában $172 milliót termelt, majd jött a 1993-as Jófiú, ahol tudatosan tért el cuki imidzsétől, mivel egy ízig-vérig gonosz kisfiút játszott. A stúdió nem is akarta bevállalni a filmet, de Culkin édesapja, aki egyben a menedzsere is volt, csak azzal a feltétellel mondott igent a második Reszkessetek betörők filmre, ha legyárthatják ezt is. Macaulay mindkettőért 5-5 millió dollárt kapott, ami eszelős összegnek számított, különösen a korához képest.

Jöttek a gondok

In 1994 aztán véget értek a nagy sikerek, de ez nem jelenti azt, hogy Macaulay rosszul járt volna. Jött a Reszkessetek, nem hagyom magam! (1994), a Palira vettem a papát! (1994) és a Richie Rich - Rosszcsont beforr (1994). Az utóbbi kettőért $8 milliót kapott – darabonként, nem együtt -, és ilyen sokat gyerekszínész még soha nem keresett, és gondolom, nem is fog. Csakhogy a filmek nem hozták a várt számokat, az emberek pedig kezdték kicsit megunni a cuki szőke kisfiút, aki mindig olyan okos volt. És ő is kezdte megunni a szerepeit, akiket többnyire nem is ő választott, és akadtak itt egyéb problémák is.

Az apja volt a főnöke

Mint említettük, Macaulay menedzsere apja, Kit volt, aki annyiban jól végezte a dolgát, hogy hihetetlen összegeket alkudott ki fiának, de azt gyakorlatilag nem hagyta élni. És a sok pénz meghülyíti az embert, hősünk szülei pedig, akik 21 év együttélés után sem voltak házasok, perre mentek a fiú gyámságáért, ami természetesen egyben vagyonának kezelését is jelentette. Csúnya per volt, és az let a vége, hogy hősünk, megunva a harcot és apja zsarnokságát, nagykorúsította magát, majd megszakított minden kapcsolatot Kittel. Erről így beszélt: „Nem találkozunk már, ami szomorú dolog, de egyáltalán nem vágyom rá, hogy lássam. Azt sem tudom pontosan, hol van, és nem is akarom tudni, de amíg nem az ajtóm előtt áll, addig nincs bajom vele.”

Michael legjobb barátja

Sokaknak nem tetszett, de az akkor még kisgyerek Macaulay és a pop császára, Michael Jackson között hamar szoros barátság alakult ki. A fiú gyakori vendég volt Jackson Neverland nevű híres birtokán, és mindig is kiállt az énekes mellett, amikor azt gyanúsítgatni kezdték mindenféle gyerekmolesztálási ügyben, majd később annak mindkét gyerekének keresztapja lett. „Michael mindig is gyerek maradt. Én is gyerek vagyok még mindig. Mindketten örökké 8 évesek leszünk, mert soha sem adtak nekünk esélyt arra, hogy akkor legyünk 8 évesek, amikor tényleg azok voltunk. Ez az életünk gyönyörű és elátkozott oldala.” – nyilatkozta barátságukról.

Egy kis szünet

Az 1994-es Richie Rich után hoszú ideig nem vállalt semmilyen szerepet – sokak szerint azért, hogy elérje, hogy pénzéhes szülei végre békén hagyják -, és gyorsan elfogyasztott egy feleséget is. 1998-ban vette el Rachel Miner színésznőt, aki szintén kiskorában kezdte a szakmát, és akivel a színitanodában ismerkedett meg, de két év után el is váltak, Ezután ért vissza a szakmába, először csak néhány színházi produkcióban, majd a Party szörnyek (2003) című, nehezen értelmezhető filmmel és pár sorozatszereppel. Igaz, dolgoznia nem nagyon kell, becsült 17 milliós vagyonával. Majdnem nyolc évig Mila Kunis volt a barátnője, és amikor vele szakított, mély gödör következett, egy időszak, amikor drogon és energiaitalon élt, csont sovány lett, sokan már temették is.

Köszöni, jól van!

2014-ben a halálhírét keltették, amit ezúttal sokan el is hittek. Culkin jól szórakozott a kamuhíren, majd számos olyan fotót posztolt a netre, ahol bandájával a The Pizza Underground zenekarral ad koncertet, és ő hullaként “áll” a színpadon. Azóta is jól van, újra kikerekedett, barátnőt szerzett és egy szemüveget, amiben nagyon okosnak tűnik. Hamarosan a Changeland című láthatjuk, amit országos cimborája, Seth Green rendezett, és ki tudja, egyszer talán jut neki még egy esély egy újabb nagy dobásra.