9 felejthetetlen pincér a kedvenc filmjeinkből

Bud Spencer és Terence Hill számtalan éttermes jelenetben ment a személyzet idegeire, Brad Pitt pedig jól tudjuk, mit csinált a ráklevessel és a krémessel a Harcosok klubjában...

Május 16. hagyományosan a pincérek és pincérnők napja az Amerikai Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. Utóbbi országban egészen az 1600-as évekig szokás visszavezetni azt, mikortól kezdték el pincérek felszolgálni az italokat a kocsmákban és fogadókban – bár ekkortájt gyakran még maga a tulajdonos volt az, aki főzött, aztán kivitte az ételt a kedves vendégeknek. A hagyományos, elegáns öltözékű pincérek az 1820-as évek New Yorkjában jelentek meg először, és csak onnantól terjedt el ez a módi az egész világon, hogy a XX. század elejére egyre népszerűbb időtöltéssé vált az embereknek a rendszeres étteremben étkezés.

A pincérek és pincérnők így természetesen nagyon hamar felbukkantak a szórakoztatóiparban is, persze leginkább úgy, mint komikus karakterek, akiknek tűrniük kell a vendégek minden rigolyáját – miközben a néző dől a röhögéstől.

Az alábbiakban ilyen emlékezetes pincéres jeleneteket szedtünk össze a kedvenc filmjeinkből és sorozatainkból. 

 

1. Modern idők

Charles Chaplin utolsó, 1936-os némafilmje több szempontból is megunhatatlan klasszikus. Egyrészt itt már ő is eljátszadozott a hanghatásokkal – ez az egyetlen olyan történet, ahol a jég hátán is megélő, jellegzetes bajszú, kalapos, toprongyos Csavargó dalra fakad egy csehóban.

Előtte viszont csetlő-botló pincérként próbál ugyanott boldogulni, ami természetesen katasztrófába torkollik, így a táncoslányként dolgozó szerelmével együtt ebből az állásából is kipenderítik, és újból menekülniük kell...

 

2. Az ördög jobb és bal keze 2

– Talán kezdetnek az urak…
– Igen, kezdenénk má' valamit enni! Pontosan!
– Nos, talán javasolhatok…
– Nem javasolhat semmit! Hozzon valamit enni, meg egy dupla whiskyt!

Aligha van olyan Bud Spencer- és Terence Hill-rajongó, aki ne emlékezne erre az elegáns étteremben lezajlott párbeszédre, és persze a jelenet folytatásra, amelyben a két kedvenc pofonosztónk úgy zabál, mint egy kondányi disznó, nem engedni elvinni a pincéreknek a még félig teli tálakat, és

mindketten azonnal pisztolyt rántanak, ha valahol eldurran egy pezsgős dugó.

 

3. Bűnvadászok

A filmbéli rosszfiúk ledér hölgyismerősei magukat orosz hercegnőknek kiadva le akarják itatni rablóból pandúrnak állt hőseinket, hogy aztán kivonják őket a forgalomból. No persze nem kell félteni a két bunyóst, átlátnak ők a szitán, és nem holmi anyámasszony katonái, akik azonnal fejre állnak pár pohárkától („– Hogy bírod a piát? – Az első öt litert nagyon jól, aztán a hatodiknál elkezdek kötekedni.”). A koccintásokat nem ússza meg Pierre, az inas sem (akit a hőseink persze csak Pingvinnek hívnak), így ahogy telik-múlik az idő, egyre pityókásabban hordja be a francia nevű ételkülönlegességeket.

 

4. Nyomás utána!

– Ennyi felhajtást néhány hamburgerért...
– A mi hamburgerünk különlegesen készül, uram!
– Jól van, nézzük!
– Itt van hozzá a hagyma… itt a saláta… és végül itt a mustár. És én, uram, én vagyok a zsömle.
– A húst pedig nekem kell hozzáadnom, ugye?

Ez így leírva nem túl vicces... No de minden vérbeli Bud Spencer–Terence Hill-rajongó tudja, hogy a fenti párbeszéd akkor hangzik el, amikor egy csapatnyi (szoba)pincérnek beöltözött, gonosz bérgyilkos akarja karddal, nuncsakuval, no meg persze a korabeli kungfu filmek összes többi harcművész fegyverét felvonultatva ellátni a magát Mason ügynöknek kiadó főhősünk baját.

 

5. Nincs kettő négy nélkül

Mi lehet jobb Bud Spencernél és Terence Hillnél? Természetesen két Bud Spencer és két Terence Hill! A Nincs kettő négy nélkülben a két akasztófára való zsiványnak, Gregnek (Bud Spencer) és Eliotnak (Terence Hill) dollármilliók ütik a markát, ha helyettesítenek két riói milliomost, Antonio és Bastiano Coimbra de la Coronilla y Azevedót (Bud Spencer és Terence Hill), akik életveszélyes fenyegetéseket kaptak a maffiától. A poénok forrása tehát itt elsősorban az, hogy a két kifogástalan modorú gentleman egyik napról a másikra nagyhangú, verekedős fickó lesz. A dupla szerepcsere csúcsjelenete pedig természetesen az, amikor a Tangó nevű helyi gengszterfőnök egy vendéglőben pont oda akar leülni, ahol hőseink épp két pofára zabálnak:

Az a tény, kedves kuzin, hogy a mi kis kópénk Tangónak hívja magát a szamba országában, rögtön megvilágosítja számunkra, hogy mekkora nagy seggfej.

 

6. Az élet értelme

Egyáltalán nem véletlen, hogy ezt az 1983-as vígjátékot mi is úgy emlegettük itt a PORT.hun nemrég, mint a Monty Python-életmű azon darabja, amiről nem szeretünk beszélni. Az éttermi jelenetben ugyanis Mr. Creosote, az abszurd módon elhízott, undorító vacsoravendég (a műhájjal teleaggatott Terry Jones alakításában)

többször is sugárban lehányja saját magát, az étlapot, az asztalát, sőt a pincéreket is, akit John Cleese és Eric Idle alakítanak rezzenéstelen fapofával!

Nem csoda, hogy Quentin Tarantino is azt nyilatkozta legutóbb egy interjújában, hogy ez az a Monty Python-jelenet, ami még neki, számos véres gengszterfilm és western rendezőjének is sok volt!

 

7. Micsoda nő!

Richard Gere és Julia Roberts modernizált My Fair Lady-jében két emlékezetes éttermi jelenetet is láthattak a nézők. Az egyikben maga a skatulyából előrántott, mindig elegáns szállodaigazgató tanítja meg személyesen a szó szerint az utcán nevelkedett főhősnőt hatféle késsel és villával enni.

Ám az etikettóra sajnos fabatkát sem ér, mert a sokadik fogásként feltálalt csiga kifog Vivianen, és az ínyencség kirepül a tányérjából – egyenesen a baseballjátékosokat megszégyenítően fürge pincér markába, aki mosolyogva közli, hogy mással is előfordult már itt efféle malőr...

 

 8. Twin Peaks

Rengeteg olyan amerikai film és tévésorozat van, ahol a szereplők valamelyike betér egy tipikus út melletti étkezdébe, ahol a mosolygós, patyolat tiszta kötényes pincérnő felveszi a rendelést, majd térül-fordul, és már hozza is a finom kávét, süteményt, hamburgert és társait. Mädchen Amick pont egy ilyen tipikus pincérlányt, Shelly Johnsont alakította a kultikus Twin Peaksben, ahol nem egy alkalommal vitt ki átkozottul jó kávét (meggyes pitével természetesen) a jó Cooper ügynöknek.

Mi most mégis inkább David Lynch karakterét, a siket Cole ügynököt válogattuk be a listánkba, mert a sorozat egyik kultikus jelenetben azonnal elmúlt a nagyothallása, amikor megpillantotta Shellyt... 

 

9. Harcosok klubja

Ki ne emlékezne David Fincher 1999-es kultfilmjére, amelyben a jól fizető, de unalmas céges munkahelyét egy titkos bunyós klubban szerveződő terrorbrigádra lecserélő narrátor (Edward Norton) részletekbe menően elmeséli Tylerről (Brad Pitt), hogy alkalmi pincérként mi mindent művelt az előkelő Pressman Hotelben a felső tízezer bosszantása érdekében.

Tyler ugyanis belepisált a ráklevesbe, ráfingott a krémesre, letüsszögte a salátát, a gombakrém-levesbe pedig... Nos, ezt úgyis tudja minden Harcosok klubja-rajongó, hogy mit csinált vele...