9 klasszikus, amelynek nem készülhetett el a folytatása

Pedig ki az, aki nem nézné azonnal a Forrest Gump, a Léon, a profi vagy a Nulladik óra második részét, ugye.

Manapság már annak van hírértéke, ha egy sikerfilmnek nem készül el a folytatása, előzményfilmje vagy a rebootja. Van azonban olyan eset is bőven - mind a közelmúltban, mind évtizedekkel ezelőtt -, amikor megírtak, megterveztek egy folytatást, vagy akár már a gyártás előkészítését is elkezdték, mégsem lett semmi a projektből. És előfordul az is, hogy maga a rendező az, aki ellenáll a stúdió nyomásának. Most ilyen esetek következnek. (Az E.T., a Casablanca vagy a Ponyvaregény abortált folytatásairól itt írtunk korábban.)

Robin Hood kalandjai (1938)

Annak ellenére, hogy több mint 80 évvel ezelőtt került a mozikba, Kertész Mihály rendezése sokak szerint még mindig a legjobb Robin Hood-film, ami lenyűgöző teljesítmény, tekintve, hogy az ikonikus íjászt több mint 70 alkalommal ábrázolták a filmvásznon. Errol Flynn és Olivia de Havilland kémiája, valamint a gonosztevő szerepében remekül játszó Claude Rains és Basil Rathbone karakterszínészeknek is hála a film hatalmas pénzügyi sikert aratott, és megrendelték a folytatást is.

A 2. rész végül nem készülhetett el, mert a második világháború küszöbén az amerikai kormány nem akarta, hogy a szabad források a filmiparba folyjanak. Mire a háború véget ért, Rains és de Havilland már nem állt a Warner Bros. alkalmazásában, és a projektet elvetették.


Nulladik óra (1985)

John Hughes klasszikusában öt diákot követhetünk, akik az előkelő középiskola könyvtárában töltik a büntetésüket: a jó sportoló, a punk, az úrilány, a családi gondokkal küszködő tolvaj és az iskola esze, a csodagyerek. A nap folyamán ez az öt, szinte idegen ember ráébred arra, hogy sokkal több bennük a közös, mint azt valaha is álmodták. Alaposan megismerik egymás összes problémáját, de ami a legfontosabb, nagyon sokat tanulnak saját magukról.

Kezdetben John Hughes nagyon is szerette volna, ha készül egy folytatás az időközben kultikussá váló filmhez, de később már nem tűnt annyira vonzónak az ötlet. Egy 1999-es interjúban így nyilatkozott erről:

Tudom, hogy mindenki szívesen megnézné, de én túlságosan szeretem ezeket a karaktereket... nincs olyan jó ürügy, ami miatt valaha is újra egy szobába lehetne őket terelni."

Forrest Gump (1994)

Forrás: UIP-Duna Film

 

Robert Zemeckis klasszikusát papíron nem lett volna szentségtörés folytatni, elvégre az eredeti könyvet is jegyző Winston Groom megírta a folytatását, ami 1994-ben magyarul is megjelent Forrest ​Gump avagy: „Egy együgyű fickó följegyzései” címmel. Forrest ebben még hajmeresztőbb kalamajkákba keveredik, mint korábban, és most már a fia is vele van. Trágyameghajtású rákászhajót épít, aztán amikor az felrobban, szegfűszegből, vasreszelékből, fokhagymából és sóból kotyvasztott, új üdítőitalt dob piacra, később börtönbe kerül, aztán árkon-bokron át menekül.

Tom Hanks azonban, ahogy azt nemrég egy podcastben elmesélte, gyorsan pontot tett az ügy végére. Amikor elkezdtek beszélni egy lehetséges folytatásról a rendezővel, mindössze 40 perc alatt végeztek, és utána annyit mondtak csak egymásnak, hogy „ugyan már…".


Léon, a profi (1994)

Miután a film a vártnál is nagyobb sikert aratott, Luc Besson rendező nem vesztegette az időt, megírta a folytatást, amiben a már felnőtt Mathilda (Natalie Portman) "takarítóként" dolgozna. Mivel Besson tudta, hogy az első film rajongói nem fogadnának el senki mást a szerepben, mint Portmant, a projektet elhalasztották addig a pontig, amíg a lány elég idős lesz a visszatéréshez.

Az évek során azonban a folytatás egyre valószínűtlenebbé vált, mivel Portmanből túl nagy sztár lett közben, és ami még fontosabb, Besson szakított a Gaumont Filmtársasággal, amely a tulajdonjogokat birtokolta. A forgatókönyvből végül a 2011-es Colombiana című akciódús bosszúfilm készült el, Zoe Saldaña főszereplésével.


Hivatali patkányok (1999)

Forrás: InterCom

 

Mike Judge vígjátéka annak idején nem aratott nagy sikert a mozikban, de szép lassan kultfilm lett belőle. A rendező, aki egyébként a Beavis és Butthead atyja, mégsem készítette el a folytatást, hiába kérte fel a stúdió, hogy írjon egy újabb filmet. Állítása szerint ugyanis az eredeti elkészítése kellemetlen élmény volt a számára, mivel még kezdőnek számított, ezért minden jelenetért, minden szereplőért és minden, a filmbe tett zenéért meg kellett küzdenie a gyártó stúdióval, a Universallal, akik valami teljesen másféle vígjátékban gondolkodtak.


Freddy vs. Jason (2003)

Lehet, hogy a horrorfanatikusok egy szűk rétegén kívül más nem nagyon tart igényt egy újabb Freddy vs. Jason filmre, de tekintve a folytatások, spin-offok és rebootok népszerűségét a különböző slasher-franchise-okban, érdekes, hogy a műfaj két nagyágyúja közötti leszámolás soha nem folytatódott.

Az első film sikere után már tervben volt egy folytatás, amelyben Ash (Bruce Campbell), a Gonosz halottak-franchise tagja is szerepet kapott volna, de nem sokáig tartott, mire a projekt egy olyan gyártás előtti rémálomban rekedt, amely ellen még Freddy Krueger sem tudott volna mit tenni. A produkciós cégek közötti huzavona olyan sok időt elrabolt, hogy Robert Englund közben visszavonult Freddy Krueger szerepétől, és így végleg kimúlt a projekt.


Hancock (2008)

Forrás: InterCom

 

Peter Berg antiszuperhősfilmjében Will Smith egy ellentmondásos és meg nem értett, rendkívüli fizikai erejű figurát alakított, Hancockot, aki meggondolatlan viselkedése miatt rendszeresen milliós károkat okozott annak a nagyvárosnak, amit elvileg védelmeznie kellett volna. A 150 millió dollárból készített film összesen 630 millió bevételt termelt, vagyis a közönség elég jól fogadta (a PORT olvasói 7.9-re osztályozták), így aztán logikus lett volna folytatni.

A rendező már a bemutató előtt azt mondta, hogy ha a film annyi bevételt hoz, mint amennyit előre jeleztek, akkor valószínűsíthető egy második rész. 2009 augusztusában a Columbia Pictures megbízta Adam Fierro és Glen Mazzara forgatókönyvírókat a folytatás megírásával, Charlize Theron pedig megerősítette, hogy újra eljátssza a szerepét. 2012 januárjában Berg is biztosított mindenkit, hogy készül a film, mégsem lett a projektből semmi. Egy 2020-as interjújában Theron jelezte, hogy őt továbbra is érdekelné a folytatás, de más fejlemény azóta sem történt.


District 9 (2009)

Immár 14 éve, hogy a District 9 a mozikba került, és úgy tűnik, hogy minden egyes év új pletykákat és reményeket hozott a várva várt folytatásról. Neill Blomkamp rendezői debütálása egy kritikusok által is körberajongott sci-fi akció-dráma volt, lenyűgöző látványvilággal, magával ragadó tematikus rezonanciával és egy olyan befejezéssel, amely nyitva hagyta azt a kérdést, hogy mit tartogat a jövő Wikus van de Merwe (Sharlto Copley) számára.

Bár 2021 közepén ígéretes bejelentést tettek a folytatás megírásáról, azóta nem sokat hallottunk róla, kivéve, hogy Copley ragaszkodott ahhoz, hogy a projekt továbbra is napirenden van. Mivel Blomkamp jelenleg a Gran Turismo munkálataival van elfoglalva - és mivel a District 10 kapcsán nem érkezett újabb bejelentés -, úgy tűnik, a rajongóknak még tovább kell várniuk.


Z világháború (2013)

Hollywoodban „development hell”-nek, azaz fejlesztési pokolnak hívják azt, amikor egy projekt hosszú évek, évtizedek alatt sem tud megvalósulni, és a Z világháború tervezett folytatása is itt végezte. A többszöri átírástól kezdve a rendezőcserékig, mindig egy lépést tett előre és kettőt hátra.

Már úgy tűnt, hogy közel a happy end, amikor a Brad Pitt-tel jó kapcsolatot ápoló David Fincher leszerződött a rendezésre. Sajnos hol Pitt, hol pedig Fincher más projektjeinek a forgatása miatt az ütemtervet többször is módosítani kellett, mígnem a Paramount a zombifilmeket tiltó kínai cenzúratörvények miatt 2019-ben határozatlan időre felfüggesztette a folytatást.

Via: Collider / The Things