9 sztár 90 fölött, aki nem hajlandó visszavonulni

Már rég a nyugdíjas élet előnyeit élvezhetnék, de nem tudnak meglenni a reflektorfény nélkül.

A különböző országokban máshol van a nyugdíjkorhatár, de abban biztosak lehetünk, hogy a színészeket ez nem érinti, legalábbis azokat nem, akik az alábbi listában szerepelnek. Ők már nem a pénzért dolgoznak, hanem mert másképp el sem tudják képzelni az életüket.

 

Rita Moreno (91)

Forrás: Fórum Hungary

 

A Puerto Ricó-i Rita Moreno 1950-ben mutatkozott be a So Young, So Bad című filmben, és azóta sem lassít. Az 1961-es West Side Story című klasszikussal futott be, elnyerte érte a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, majd 50 évvel később szerepet vállalt a film Spielberg által rendezett új verziójában is. Ismertebb filmjei közé tartozik még az Ének az esőben, az Anna és a sziámi király és a Testi kapcsolatok, de szerepelt az OZ című klasszikus HBO-sorozatban is. Idén az 80 for Brady című filmben tűnt fel Lily Tomlin, Jane Fonda, Sally Field és Tom Brady oldalán, illetve a Halálos iramban 10. részében. Azon kevesek egyike, akik EGOT-ot (Emmy, Grammy, Oscar és Tony) díjat nyertek.


Robert Duvall (92)

Forrás: Intercom

 

A hollywoodi veterán az 1963-as klasszikus, a Ne bántsátok a feketerigót című filmben debütált, azóta pedig több mint 140 filmben játszott. 1983-ban a legjobb főszereplőnek járó Oscart nyerte el Az Úr kegyelméből című filmért, de Oscarra jelölték még A Keresztapáért, az Apokalipszis mostért, A nagy Santiniért, a The Apostle-ért (melynek írója és rendezője is volt) és a Zavaros vizekenért, a Sztálin címszerepéért pedig Arany Glóbuszt kapott. Legutóbb a 2022-es Halványkék szemekben láthattuk, és bemutatásra vár az Ed Harris rendezte The Ploughmen is, amelyben Garrett Hedlund sheriffjének ellenlábasaként egy megrögzött gyilkost alakít.


William Shatner (92)

Forrás: Film+

 

Kirk kapitány, azaz William Shatner 90 évesen rekordot döntött: ő lett a legidősebb ember, aki eljutott az űrbe, és mivel leginkább Star Trek-szerepéről ismert, így be is zárult a kör. Shatner ugyanakkor mindent megtett, hogy ne skatulyázzák be, a T.J. Hooker és a Boston Legal című sorozatokkal próbált kitörni Kirk kapitány árnyékából. A színészkedés mellett könyveket írt a Star Trekben szerzett tapasztalatairól, és lemezlovasként is kipróbálta magát, 1968 és 2021 között több albumot is kiadott. Számos projektje vár még bemutatóra, többek között a The Elevator című tévésorozat, és ő volt idén nyáron a küldetésirányító a FOX új, Stars on Mars című realityjében.


James Earl Jones (92)

Forrás: James Earl Jones

 

A Golden Globe- és Emmy-díjas színész nevéhez olyan klasszikusok fűződnek, mint a Conan, a barbár, a Vadászat a Vörös Októberre és az Amerikába jöttem, sokan mégis elsősorban a hangja miatt ismerik – mármint azok, akik nem (csak) szinkronosan nézik a filmeket. 1977-től kezdődően egészen 2022-ig ő volt ugyanis a Star Wars-filmekben és a kapcsolódó produkciókban Darth Vader hangja, Az oroszlánkirályban pedig Mufasát személyesítette meg. A kamerák előtt legutóbb a 2021-es Amerikába jöttem 2.-ben állt, Vader nagyúrként viszont már biztos nem találkozunk vele, mert attól a szereptől visszavonult - ezután az általa korábban elmondott, archivált hangfelvételek alapján egy mesterséges intelligencia által vezérelt szintetikus beszédgenerátorral hozzák létre Vader mondatait.


Clint Eastwood (93)

Forrás: Mike Windle/Getty Images for Spike TV

 

A valószínűleg a halála napjáig dolgozó Eastwood színészként már beírta magát a filmtörténetbe legendás westernszerepeivel vagy a Piszkos Harryvel, amikor kipróbálta magát rendezőként 1971-ben, a Játszd le nekem a Mistyt! című thrillerrel, azóta pedig eldönthetetlen, melyik műfajban a jobb. Rendezőként olyan címeket jegyez, mint a Fennsíkok csavargója, a Bird,  a Tökéletes világ, A szív hídjai, a Titokzatos folyó,  az Amerikai mesterlövész vagy a Richard Jewell balladája, a Nincs bocsánatért és a Millió dolláros bébiért pedig a rendezői Oscart is megkapta.

Úgy tűnt, 2008-ban a Gran Torinóval elbúcsúzik a színészettől, és csak rendezni fog, de nem bírta ki, és újra kamera elé állt Az utolsó csavarban (2012), A csempészben (2018) és a Cry Machóban (2021). Jelenleg az állítólagos utolsó filmjén dolgozik (a Juror #2 munkacímen futó projekt lenne a 40. rendezése), de erre kár lenne mérget venni.


James Hong (94)

Forrás: RTL Klub

 

A kínai származású, de már Amerikában született Hong Hollywood történetének egyik legtermékenyebb színésze, több mint 600 színészi kredit áll a neve mellett, és olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Clark Gable, Lauren Bacall, James Coburn és Harrison Ford. Legismertebb szerepei a 80-as években Szárnyas fejvadász (1982) és a Nagy zűr kis Kínában (1986), de játszott a Tango és Cash-ben, a Kínai negyedben, az Airplane!-ben, tavaly pedig a nézők egy teljesen új generációja fedezhette őt fel, hála a Minden, mindenhol, mindenkor című Oscar-díjas filmnek. Legközelebb a Patsy Lee & The Keepers of the 5 Kingdoms című családi kalandfilm főszerepében lesz látható.

Dick Van Dyke (97)

Forrás: Intercom

 

A veterán színész nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Mary Poppins, ahol Bertet, a kéményseprőt alakította, vagy a Csodakocsi, amelyben ő volt Caractacus Potts, az örök vesztes feltaláló. Sokan a Halálbiztos diagnózis című krimisorozat főszereplőjeként ismerik, a fiatalabb generációk pedig az Éjszaka a múzeumban-filmekben vagy a 2018-as Mary Poppins visszatérben láthatták. Jelenleg is van bemutató előtt álló produkciója, a Capture the Flag című komédiában egy veterán katonát alakít.

Érdekesség, hogy nemcsak a filmvásznon és a képernyőn dacol a korral, de a magánéletében is: 2013-ban, 87 évesen egy nála 46 évvel fiatalabb nőt vett feleségül.


Mel Brooks (97)

Forrás: PORT.hu

 

Mel Brooks az amerikai film legendás alakja, a humor és a paródia egyik legnagyobb mestere. Azon kevesek egyike, aki elmondhatja magáról, hogy karrierje során az Emmy-, a Grammy-, az Oscar-, és a Tony-díjat is megkapta.

A Melvin Kaminsky néven, lengyel és ukrán származású családba született komikus tizedesként szolgált a második világháborúban, majd a televíziónál kezdte meg a karrierjét, ahol különféle varietéműsorok írója és szereplője volt. Első (rövid)filmje az 1963-as A kritikus című animált szatíra volt, amely később Oscar-díjat nyert. Debütáló rendezésével, az 1968-as Producerekkel Oscart nyert a „legjobb eredeti forgatókönyv” kategóriában. 1995-ig összesen 12 filmet rendezett, köztük olyan közönségsikereket, mint a Fényes nyergek, Az ifjú Frankeinstein, Bombasikeró, Űrgolyhók, Drakula halott és élvezi.

Színészként ugyan már nem aktív, de animációs filmekben rendszeresen vállal szinkronszerepet, idén pedig 1981-es vígjátéka, a Világtörténelem tévésorozatos folytatását készítette el, írói, narrátori és produceri minőségben.

+1 Michael Caine (90)

Forrás: InterCom

 

A londoni születésű színész 1964-ben, a Zulu című nagyjátékfilmben tűnt fel, azóta nem telt el olyan évtized, amelyben ne szerepelt volna egy mostanra klasszikussá vált filmben. Ismertebb alakításai közt ott van A híd túl messze van, az Aki király akart lenni, az Alfie, a Mesterdetektív, a Get Carter, a Sade márki játékai és az Ifjúság. Hosszú ideig nem készülhetett nélküle Christopher Nolan-film, szerepelt A tökéletes trükkben, a Batman-trilógiában, a Csillagok közöttben, az Eredetben és a Tenetben is. Első Oscar-díját Woody Allen Hanna és nővérei című filmjében (1986) nyújtott alakításáért, a másodikat pedig az Árvák hercegért kapta.

A cikk írásakor még ő is azon veterán színészek közé tartozott, aki nem gondolkodik a visszavonuláson - azóta azonban bejelentette, hogy valószínűleg  The Great Escaper című filmje lesz az utolsó, amit részben az egészségügyi állapotával indokolt.

Michael Caine a nyugdíjba vonulását fontolgatja

Valószínűleg a The Great Escaper lesz az utolsó filmje.

A hír