9 sztár, aki őszintén beszél krónikus betegségéről

Christina Applegate-nél a napokban állapítottak meg szklerózis multiplexet. Tom Hanks és Halle Berry évtizedek óta cukorbeteg, Michael J. Fox 1998-ban, hét évnyi titkolózás után beszélt először arról, hogy Parkinson-kóros.

Szklerózis multiplexet állapítottak meg az Egy rém rendes család sztárjánál, Christina Applegate-nél. A színésznő a Twitteren árulta el, hogy pár hónapja diagnosztizálták nála az idegrendszert megtámadó autoimmun betegséget - írja a HVG.

A szklerózis multiplex, azaz velőshüvely-szétesés a központi idegrendszert érintő gyulladásos betegség, amelynek során az agy és a gerincvelő idegsejtjeinek védőburka megbomlik, és ez negatívan befolyásolja az idegrendszer egyes részei közötti kommunikációs képességet. Az idegrostok működési problémája különböző kórtüneteket okoz, ideértve a fizikai, mentális és esetenként pszichiátriai problémákat is. A szklerózis multiplexnek jelenleg nincs ismert gyógymódja, csak a tüneteit lehet enyhíteni. Az ebben szenvedők várható élettartama rendszerint 5–10 évvel elmarad azokétól, akiket nem érint a betegség.

Forrás: InterCom

 

A Prevention.com nemrégiben összeszedett egy hosszabb listát azokról az ismert sztárokról, akik nyíltan vállalják, hogy valamilyen krónikus betegséggel élnek.

Michael J. Fox: Parkinson-kór

1991-ben, 30 éves korában derült ki, hogy a karrierje csúcsán lévő sztár Parkinson-kórban szenved. Diagnózisát csak családjának és legközelebbi barátainak mondta el akkor. Az orvosok ekkor még 10 jó évet jósoltak neki, ami után vissza kellett volna vonulnia. Az alkoholhoz menekült, de rájött, hogy az nem segít a helyzetén. 1998-ban, hét évnyi titkolózás után hozta nyilvánosságra a betegségét. Azóta a Michael J. Fox Parkinson Alapítványon keresztül gyűjt pénzt a Parkinson-kór gyógymódjának kutatására.

Forrás: Frazer Harrison/Getty Images

 

Selma Blair: szklerózis multiplex

A Hellboy-filmek 49 éves sztárja először 2018 októberében osztotta meg a rajongóival a diagnózist az Instagramon. Korábban azonban már jó ideje észlelte a tüneteket, és nyilvánosan is beszélt arról, hogy „évek óta kikapcsoltnak érezte magát”. Ma már bottal kell ugyan járnia, de továbbra is őszintén beszél a krónikus betegségének hullámvölgyeiről a közösségi médiában.

Forrás: UIP

 

Lady Gaga: fibromyalgia

A színésznőként is ismert dalszerző-énekesnő a 2017-ben a Netflixen bemutatott Gaga: Five Foot Two című, az új albumának elkészítéséről és a Super Bowl LI félidei show-járól szóló dokumentumfilmjében vallotta be először nagy nyilvánosság előtt, hogy fibromyalgiában szenved. Ennek a betegségnek a legfőbb tünete az egész testre kiterjedő izom- és ízületi fájdalom.

Forrás: Jamie McCarthy/Getty Images

 

Morgan Freeman: fibromyalgia

A 84 éves sztár 2012-ben, egy Esquire magazinnak adott interjújában mesélt arról először, mennyire kínozza az állandó karfájása, melynek kiváltó oka valószínűleg a 2008-as autóbalesete volt. 2013-ban bejelentette: a bal karja teljesen lebénult, de  megtanult vele együtt élni, bár a repülőgép-vezetésről és a vitorlázásról örökre le kellett mondania.

Forrás: Discovery

 

Daisy Ridley: endometriózis és policisztás ovárium szindróma

Az új Csillagok háborúja-trilógia 29 éves sztárja először 2016-ban beszélt a petefészek-betegségekkel folytatott küzdelmeiről. 2017 decemberében az Elle Australiának adott interjújában részletekbe menően is beszámolt arról, mekkora stresszel és hasi fájdalommal jár a méhet érintő endometriózis és policisztás ovárium szindróma.

Forrás: Fórum Hungary

 

Halle Berry: diabétesz

 Az 54 éves, Oscar-díjas Bond-lány mindössze 19 éves volt, amikor kiderült, hogy cukorbeteg, és olyan radikális életmódváltásra lesz szüksége, ami közel sem „csak egy diéta”, amit fél év múlva abba lehet hagyni. A cukorbetegség a glükóz feldolgozási zavara, aminek oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinrezisztenciája. A szükséges mennyiségű inzulin hiányában a sejtek nem képesek a vérből a glükóz felvételére, így a vércukorszint megemelkedik, mely során fáradtság, teljesítménycsökkenés, izzadás, fejfájás, illetve diabéteszes kóma léphet fel.

Forrás: Desiree Navarro / WireImage /Getty Images

 

Tom Hanks: 2-es típusú diabétesz

Hanks 2013 októberében mondta el David Letterman showműsorában, hogy 36 éves korában állapították meg nála a 2-es típusú cukorbetegséget. Több tényező is ismert, ami hozzájárul kialakulásához: elhízás, mozgáshiány, táplálkozási hiányosságok, stressz. A tartósan magas vércukorszintnek vakság, lábamputáció, érelmeszesedés, infarktus és impotencia lehet a következménye.

Forrás: Stephane Cardinale / Corbis via Getty Image

 

Zoe Saldana: Hashimoto-thyreoiditis

Az Avatar és A galaxis őrzői sztárja 2016-ban mesélt arról a Porter magazinnak, Hashimoto-thyreoiditisben szenved, ami egy olyan autoimmun betegség, amely a pajzsmirigy krónikus gyulladásához és végső soron annak elhalásához vezet. Jelenleg gyógyíthatatlan, de levotiroxinnal kezelhető.

Forrás: Photo by Michael Tran/FilmMagic