A 10 legkeményebb kémnő a filmekben

Mindegy, hogy a CIA-től, az MI6-től vagy a hetvenes évekből érkezeztek, ezek a csajok még James Bondot is túlélik.

Margaretha Geertruida Zelle, fedőnevén Mata Hari fríz származású, holland bártáncosnő, kurtizán és színésznő volt, akit 1912–13 környékén szerveztek be a németek, hogy kémkedjen nekik. Az I. világháború alatt magas rangú német tisztekkel és francia politikusokkal egyaránt mutatkozott. 1917-ban a francia hadbíróság bűnösnek találta kémkedés vádjában, október 15-én végezték ki. Hogy pontosan milyen szerepe volt a I. világháború alatt, mindmáig tisztázatlan, ahogy az is, hogy tényleg ő lett volna a H21-es német kém.

 

 

Az azonban kétségtelen, hogy kettős ügynök volt, de a kutatók úgy gondolják, lényegesen periferikusabb volt a tevékenysége annál, mint ahogy megítélik. A legújabb kutatások szerint

semmi használható információval nem szolgált a németeknek.

A kémnő története természetesen a filmeseket is megihlette, de nem csak Mata Hari kémkedett a vásznon. Lássuk a 10 legkeményebb ügynöknőt, aki valaha feltűnt a filmekben.

 

10. Mata Hari

 

 

Eljátszotta már Asta Nielsen, Jeanne Moreau, Gábor Zsazsa és Sylvia Kristel is, de talán leghíresebb Greta Garbo volt ebben szerepben, akinek ez a legsikeresebb filmje. Az pedig már csak hab a tortán, hogy Garbo maga is kém volt. Az 1931-es, fekete-fehér filmet 1934-ben, a Hays-kódex életbe lépése miatt

több helyütt is cenzúrázták,

aminek hatására nemcsak erotikus jelenteket távolították el, de dramaturgiailag is sérült a film.

Színész: Greta Garbo
Film: Mata Hari (1931)

9. Nikita

 

Forrás: RTL Klub

 

A kábítószerfüggő tinédzser épp életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, mivel egy fegyveres rablás során meggyilkolt egy rendőrt. Ám egy szigorúan titkos ügynökség beszervezi, hogy profi bérgyilkost képezzenek belőle. Luc Besson filmjéből számos remake és adaptáció készült.

Színész: Anne Parillaud
Film: Nikita (1990)

 

8. Fuxxi Kleopátra

 

Austin Powers vagány társa egyenesen a virgonc hetvenes évekből érkezett. Fuxxi az FBI beépített ügynöke Aranyszerszám rollerdiszkójában, de hogy megbosszulja társa halálát „őfelsége titkolt ügynökével” tart a jelenbe. Fuxxiban kicsit visszaköszön Mata Hari is, hiszen a diszkóban énekesnőként pillantjuk meg.

Színész: Beyoncé Knowles

 

7. Valerie Plame

 

Forrás: Select Video

 

A megtörtént eseményeken és személyes visszaemlékezéseken alapuló Államtrükkök című film egy bosszúhadjárat története. Egy CIA-ügynök, Valerie Plame nevét kiszivárogtatja az Egyesült Államok kormánya, hogy bosszút álljanak azért a New York Times-cikkért, melyben a férje, Joseph C. Wilson arról írt, hogy George W. Bush kormánya 2003-ban, az iraki háború idején manipulálta az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló jelentéseket. A film eredeti címe jóval beszédesebb és gúnyosabb: Fair Game, vagyis tisztességes játszma.

Színész: Naomi Watts
Film: Államtrükkök (2010)

 

6. Natasha Romanoff

 

Forrás: Fórum Hungary

 

Avagy, a Fekete Özvegy. A Marvel-moziverzum (és persze a képregények) egyik legizgalmasabb karaktere, akit

gyerekkora óta kémnek és bérgyilkosnak nevelt a KGB

a hírhedt Vörös Szobában, majd a bosszúállók egyik oszlopos tagja lett. Natasha ereje bár olykor emberfelettinek tűnik, de valójában azon kevés szuperhősök közé tartozik, akiknek nincs különleges képessége, csak profin képzettek. A Fekete Özvegy tehetséges hacker, profi sportoló és harcművész, valamint a legkülönfélébb fegyverek használatát is elsajátította.

Színész: Scarlett Johansson

 

5. Evelyn Salt

 

Bár a Salt ügynök címszerepét állítólag Tom Cruise-nak szánták, ám végül áthangszerelték Angelina Jolie-ra. És milyen jól tették. A sztoriban egy CIA-st azzal vádolnak, hogy valójában KGB alvóügynöke. Hogy tisztázza magát, a klasszikus utat választja: meglóg és utánajár dolgoknak. A Salt ügynök valójában attól egy remek film, hogy egy kemény kémnőt helyez a középpontba, ráadásul Jolie jó pár akciójelenetben maga hajtotta végre a mutatványokat, ahogy azt Tom Cruise is tette volna.

Színész: Angelina Jolie
Film: Salt ügynök (2010)

 

4. Ilsa Faust

 

A birit titkosszolgálat, az MI6 egykori ügynöke a Titkos nemzet című részben tűnik fel, hogy a későbbi Mission: Impossible-filmekben is tiszteletét tegye. Eredetileg a Szindikátusnak dolgozott bérgyilkosként, majd csatlakozott az Impossible Mission Force csapatához.

Színész: Rebecca Ferguson

 

3. Lorraine Broughton

 

Forrás: Freeman Film

 

A The Coldest City című képregényből egy intenzív, nyers és akciódús kémfilm készült, melyben az MI6 legjobb ügynökét Berlinbe küldik, hogy szerezzen vissza egy karórába rejtett mikrofilmet, melyen ügynökök és alvó ügynökök neve szerepel. Lorraine Broughton olyan beleéléssel játszotta a főszerepet, hogy

két foga is megrepedt a próbákon,

annyira összeszorította az állkapcsát az akciójelenteknél.

Színész: Charlize Theron
Film: Atomszőke (2017)

 

2. Dominika Egorova

 

Forrás: Fórum Hungary

 

Az egykor hírneves balerina karrierje egy sérülés miatt félbetörik. Tehetségét azonban tovább kamatoztatja a Veréb Iskolában, amely kémeket képez ki szadista módszerekkel. Dominika megtanulja, miként használja fegyverként az elméjét és a testét, és ő lesz a legveszedelmesebb Veréb. A filmben nyomokban a Fekete Özvegy eredettörténetét is felfedezhetjük, hiszen az emlékképei alapján Natasha is tanult balettozni, ám ennek a sztorinak valós alapja is van (kb. annyi, hogy a sérült balerina az orosz hírszerzéshez szegődik).

Színész: Jennifer Lawrence
Film: Vörös veréb (2018)

 

1. Nomi

Forrás: Fórum Hungary

 

Bár időrendben haladtunk, de Nomi bármilyen kritérium alapján az első helyet érdemli a listán. Ő az első,

női 007-es ügynök, aki ráadásul egyenrangú félként szerepel James Bond oldalán

a legutóbbi Craig-féle moziban. Ha úgy vesszük, ez a kémnők filmes történetének betetőzése, innen tovább már csak egy saját spin-off film jöhet Nomival.

Színész: Lashana Lynch

 

(via BuzzFeed, Spyscape)