A 10 legviccesebb reakció azoktól, akik bukták az Oscart

Samuel L. Jacksonból kicsúszott egy káromkodás, amikor megtudta, hogy nem ő nyert. Bill Murray majdnem sírva fakadt, miután Sean Penn elcsaklizta előle az aranyszobrot.

Április 25-én, vasárnap este (magyar idő szerint hétfő hajnalban) osztja ki idén az Amerikai Filmakadémia az Oscar-díjakat a legjobb tavalyi filmeknek. A már most Oscar-lázban égő The Independent összeszedte a korábbi díjkiosztó gálák legemlékezetesebb olyan pillanatait, amikor egy-egy nagy esélyes jelölt igen mulatságosan reagálta le azt, hogy nem ő győzött, hanem egy másik híresség.

10. Burt Reynolds veszít Robin Williams ellenében. Burt Reynolds karrierje egyetlen Oscar-jelölését kapta meg 1998-ban, miután eljátszotta a Boogie Nights pornócézárát. Így aztán valahol érthető, ha csak csigalassúsággal kezdett tapsolni, miután Robin Williams elcsaklizta az orra elől a trófeát a Good Will Hunting pszichiátereként (akinek a bőrébe bújva egyébként elég sokat improvizált).

 

9. Cate Blanchett veszít Marion Cotillard ellenében. Cotillard 2008-ban kapott Oscart a Piaf főszereplőjeként, Cate Blanchett viszont akkorát ujjongott a gálán, amikor ez kiderült, mintha minimum ő nyert volna (őt egyébként az Elizabeth: Az aranykor című kosztümös drámáért jelölték).

 

8. Talia Shire veszít Faye Dunaway ellenében. Talia Shire a Rocky női főszereplőjeként volt Oscar-jelölt az 1977-es gálán, és igencsak elkámpicsorodott, amikor kiderült, hogy nem ő nyert, hanem Faye Dunaway a Hálózattal.

 

7. Holly Hunter veszít Anna Paquin ellenében. Igen érdekes helyzet állt elő az 1994-es Oscar-gálán.  A legjobb női mellékszereplő Oscar-díját az akkor még csak mindössze 11 éves Anna Paquin nyerte meg A zongoraleckével, amelyben egy skót kislányt alakított, aki Új-Zélandra utazik az egyedülálló, néma édesanyjával 1851-ben. Az anyát Holly Hunter alakította a filmben, aki az 1994-es díjátadón szintén esélyes volt a mellékszereplő Oscarra A céggel, de úgy megörült az ifjú kolléganője győzelmének, mintha ő maga nyert volna. Érdekesség, hogy Hunter végül A zongoralecke főszerepéért kapott ebben az évben díjat.

 

6. Bill Murray veszít Sean Penn ellenében. A komikusként briliáns, de civilben legendásan morózus Bill Murray nem hazudtolta meg önmagát a 2004-es Oscar-gálán. Mert miközben Johnny Depp, Jude Law és Ben Kingsley önfeledt tapssal ujjongtak Sean Penn győzelmének a legjobb férfi főszereplő kategóriában (Penn a Titokzatos folyóval nyert), addig Murray szinte sírva fakad, és csak bambán bámult, amiért nem ő nyert az Elveszett jelentéssel.

 

5. Jack Nicholson veszít Adrien Brody ellenében. Nagy kár, hogy a 2003-as gálán Nicholson napszemüveget viselt, mert így nem látjuk az igazi reakcióját, mit érzett akkor, amikor nem őt hívták fel a színpadra a Schmidt története férfi főszereplőjeként. Hanem Adrien Brodyt, aki A zongoristával lett a legjobb színész ebben a kategóriában.

 

4. Minnie Driver veszít Kim Basinger ellenében. A korabeli tévéfelvételek tanúsága szerint az 1998-as Oscar-ceremóniát igen kitekert pózban szemlélő Minnie Driver (aki Good Will Hunting miatt volt az est nagy esélyese a legjobb női mellékszereplő kategóriában) egyáltalán nem számított arra, hogy végül Kim Basinger és a Szigorúan bizalmas viszi el az aranyszobrocskát. 

 

3. Ellen Burstyn veszít Glenda Jackson ellenében. Glenda Jackson nem volt ott az 1974-es gálán, amikor Oscart kapott Egy kis előkelőség főszerepéért. Ott ült viszont a nézőtéren Ellen Burstyn Az ördögűző főhősnője, aki a győztes kihirdetésekor jól láthatóan azt motyogta maga elé kissé talán gúnyosan: „Oké... Micsoda meglepetés.” („OK… what a surprise”)

 

2. Samuel L. Jackson veszít Martin Landau ellenében. Bill Murray-hez hasonlóan Samuel L. Jackson sem rejtette véka alá a véleményét, amikor 1995-ben Martin Landau lett a legjobb férfi mellékszereplő az Ed Wooddal (a címbéli csapnivaló rendező bálványozott színészét, Lugosi Bélát alakította). Jackson alighanem abban bízott, hogy ő lesz a győztes a kultfilmmé vált Ponyvaregény miatt – ki is szaladt a száján egy „Shit!”, amikor kiderült, hogy mégsem.

 

1. Sally Kirkland veszít Cher ellenében. A színészetbe is belekóstoló, legendás popdíva igencsak citromba harapott fejjel várta 1988-ban a legjobb női főszereplő kategória eredményhirdetését. Annál nagyobb volt az öröme, amikor kiderült, hogy ő nyert a Holdkórosokkal. Legalább ilyen vidáman ujjongott Meryl Streep is, a egyedül az Anna főszereplőjeként kategóriaesélyes Sally Kirkland grimaszolt, majd villantott a rend kedvéért egy kamu mosolyt is – de az nagyjából annyira volt őszinte, mint egy farkasvicsor.