A 10 valaha készült legjobb kincskeresős film

Az elveszett, rendkívüli értékű kincs mindig megmozgatta az emberek fantáziáját, nem csoda, hogy a filmesek is oly gyakran nyúlnak a témához - és nem is rosszul!

A Jó, a Rossz és a Csúf (1966)

Sergio Leone feledhetetlen klasszikusa, megannyi más spagetti westernhez hasonlóan az amerikai polgárháború zűrzavarát használja fel háttérként, miközben hősei, a Szőke (Clint Eastwood) és a mexikói Tuco (Eli Wallach)

az elrabolt déli hadipénztár nyomába erednek.

Útjuk során megjárnak egy északi hadifogolytábort – a film legviccesebb mozzanata, amikor Tuco délinek nézi a tetőtől talpig porral lepett északi lovasokat -, félbeszakítanak egy csatát, amikor felrobbantják a két felet elválasztó hidat, majd egy elhagyott temetőben néznek szembe egymással és a pénz nyomában járó volt déli katonából lett zsoldossal, Angyalszemmel (Lee Van Cleef). A kérdés pedig az, kinek a sírjában található a kincs, amiért annyi vér folyt?

Forrás: Pannonia Entertainment

 

Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)

Az első Indiana Jones film színtiszta kaland, ami végre valóban izgalmassá teszi a történelmet és sztárt csinált a régészekből. Az ötletért azonban nem Spielbergnek, hanem George Lucasnak jár az elismerés. A rendező a Csillagok háborúja elkészítésének fáradalmait pihente ki Hawaiion Spielberg társaságában, aki elmesélte, hogy mindig is szeretett volna egy James Bond filmet rendezni, Lucas viszont eladta neki a vagány régészprofesszor ötletét, akiben azért van egy kicsit egy James Bond is. Spielberg hálából több ponton is elrejtette R2-D2 és C-3PO alakját, és csinált egy tökéletes színes-szagos filmet, világ körüli úttal, gonosz nácikkal, szalutáló majommal, bevállalós csajjal, blazírt humorral és persze a kinccsel, amire mindenki a fogát feni, de főleg a nácik. A leghíresebb jelenet, a kardját suhogtató arab gazfickó lepuffantása azonban a véletlen műve, Harrison Fordnak az ostorával kellett volna elintéznie a pasast, de, akárcsak a stáb többi része, teljesen legyengült egy ételmérgezésben, és felvetette a rendezőnek, mi lenne, ha csak „ledurrantaná az ipsét„ – Spielberg vevő volt az ötletre is.

Forrás: Paramount Pictures

 

A smaragd románca (1984)

A nyolcvanas évek közepének egyik kedvenc filmje volt ez a sok idézőjelbe tett romantikus kalandvígjáték, amelyben egy álmodozó regényírónő, Joan Wilder (Kathleen Turner) végre rátalál az igazi kalandra és még valamire, amire nehéz lenne rámondani, hogy romantika, bár olyasmi. Hírt kap arról, hogy a nővérét elrabolták, és azonnal Dél-Amerikába utazik. A repülővel egy egzotikus világba érkezik, ahol hamarosan összehozza a sors Jack Coltonnal (Michael Douglas), azzal a fickóval, aki akár valamelyik regényéből is előléphetett volna, ha nem lenne olyan nagy az arca. És jönnek a kalandok csőstül, ökölnyi smaragddal, Danny DeVitóval meg egy éhes krokodillal.

És ez a hármas olyan sikeres lett, hogy rögtön jött A Nílus gyöngye (1985), majd egy kicsit sötét fordulattal egyfajta lezárásként egy másfajta klasszikus, a Rózsák háborúja (1989).

Aztán kicsivel később arra eszméltünk, hogy Kathleen Turnerből Chandler apukája lett...

Forrás: Twentieth Century Fox

 

Kincsvadászok (1985)

 Richard Donner ifjúsági kalandfilmjében olyan, ma már világszerte ismert, nagynevű hollywoodi sztárok szerepeltek gyerekszínészként, mint Sean Astin és Josh Brolin. Pont ők ketten alakítják a két civakodó testvért, akik barátaikkal nekivágnak a nagyvilágnak, hogy egy régi térkép alapján megtalálják a hajdanvolt kalózkapitány, Félszemű Will mesés kincseit, amire nagy szükségük van, ha meg akarják menteni az otthonukat, és el akarják kerülni a kilakoltatás.

Útjuk során találkoznak egy veszedelmes olasz maffiózó családdal, és egy iszonyúan ronda, de rendkívül jólelkű szörnyszülöttel is, aki végül a segítségükre lesz.

A filmet állítólag eredetileg a társforgatókönyvíró, Steven Spielberg akarta volna megrendezni, de végül átadta a lehetőséget Donnernek, mert meg akarta nézni a moziban a végeredményt, viszont ő nem igazán szereti újranézni a saját filmjeit.

Forrás: Warner Bros

 

Sivatagi cápák (1999)

A kincsekben az a jól hogy a lehető legvalószínűtlenebb helyen lehet rájuk vadászni, például az első Öböl-háború idején. A háború végén járunk, él már a tűzszünet, az amerikai katonák haza készülődnek, és van, aki nem akar üres kézzel menni. Amikor egy hadifogoly ánuszában(!!!) titkos térképre bukkannak, néhányan úgy döntenek,

elrabolják Szaddamtól azokat az aranyrudakat, amiket ő a kuvaiti sejkektől rabolt.

A terv működni látszik, a kincsre rá is bukkannak a titkos bunkerben, ám a kalandorok egy rendszerellenes felkelés közepén találják magukat, és mivel az amerikai propaganda szerint eleve azért érkeztek ide, hogy a civileknek segítsenek, végül melléjük állnak. Nem minden habozás nélkül, persze. David O. Russell (Amerikai botrány, Joy) tökéletes, látványos, vicces és izgalmas kalandfilmet készített, George Clooney, Mark Wahlberg és Ice Cube pedig nagyszerű hármast alkot – nem véletlen volt az eredeti cím Három királyok!

Forrás: InterCom

 

Lara Croft: Tomb Raider (2001)

A dögös régészlány története a 2000-es évek elején még nagy durranásnak számított, és nagy hatással volt a modern képregény-feldolgozások új arculatának megtalálására is. Igaz, Lara Croft, különc milliomos-csemete, kalandor  és képzett harcművész nem képregényhős, hanem egy videójáték főszereplője, és ehhez a karakterhez Angelina Jolie minden tekintetben passzolt:

ő testesítette meg a kor fizikailag és mentálisan is erős, önálló, sportos, mégis rendkívül feminin nőideálját,

akinek baromi jól állt a combjára szíjazott búvártőr. A történet szerint Larának a fény háromszögének két felét kell megtalálnia, mely háromszög isteni erővel ruházza fel birtokosát, ezért akarja megszerezni a Fény Népe nevű titkos társaság, és akkor a világ nagy veszélybe kerül. Ezt kell Larának megakadályoznia minden áron, és ebben egy fiatal és friss, még dús hajkoronával rendelkező Daniel Craig segíti.

Forrás: PRO4

 

A Karib-tenger kalózai - A Fekete Gyöngy átka (2003)

A filmtörténet egyik legsikeresebb franchise, a Karib-tenger kalózia filmek első darabja

valójában egy inverz, fordított kincskeresés,

hiszen a kincs, az aztékok aranya már évek óta megvan, elrabolták a kalózok, és ezzel magukra zúdítottak egy átkot. A keresés a kincs egy parányi részéért folyik, egyetlen aranytallérért, hogy az aztán egésztől megszabadulva Barbossa kapitány (Geoffrey Rush) és legénysége újra hús-vér emberek lehessenek. Csakhogy ott van a címbéli Fekete Gyöngy előző kapitánya, a minden hájjal megkent Jack Sparrow (Johnny Depp talán legikonikusabb szerepében), aki mindenhol keresztbe tesz nekik a maga teljesen esetlegesnek tűnő módján. Lesz is kaland tengeren és szárazföldön és még a víz alatt is!

Forrás: InterCom

 

A nemzet aranya (2004)

Nicolas Cage egyik legszórakoztatóbb filmje olyan, mintha a DaVinci-kódot mixelték volna egy Indiana Jones-sztorival. Különleges helyszínek, elveszett kincsek, bonyolult rejtvények és titkos szobák érkeztek az Indy-filmekből, miközben Brown szelleme az összeesküvés-elméletekben és a titkos társaságokban elevenedik meg. A film rejtélyei és kalandjai mögött történelmi tények és legendák húzódnak meg. Rengeteg szóbeszéd kering a templomos lovagok kincséről,

valóban léteztek titkos kódok, amelyeket az Alapító Atyák, az amerikai alkotmány létrehozói használtak,

és a szabadkőműveseknek is voltak misztikus szimbólumai. Természetesen azt a filmesek sem tudják, hogy az Alapító Atyáknak volt-e tudomásuk a templomosok kincséről, de azt igen, hogy voltak híres kutatások egész Észak-Amerikában, és ezekben olyanok is részt vettek, mint a fiatal Franklin Delano Roosevelt.

Forrás: Fórum Hungary

 

Szahara (2005)

Volt idő, amikor még senki sem tartotta jó színésznek Matthew McConaughey–t, talán önmagát is beleszámolva, azzal viszont senki sem vitatkozott, hogy milyen jól néz ki a texasi szörfös srác. Aki elsősorban vígjátékban, másrészt akciófilmekben játszott, a nagyon látványos Szahara pedig akcióvígjátékként igazán kézre állt neki.

Jópofa kalandor ő, aki a történelemhez is konyít,

és régi mániája, hogy haverjával megtalálják azt az eltűnt hadihajót, amely a polgárháború végén a vesztes déliek aranykincsét szállította. A nyomok pedig Afrikába vezetnek, ahol hőseink egy elszánt doktornővel ismerkednek meg, aki egy pusztító kórral veszi fel a harcot, aminek lehet, hogy köze van a „Halálhajóhoz". McConaughey végig lelkesen fut, ugrik, úszik, lő és mosolyog, általában a szépséges Penélope Cruzra, vicces csávónak pedig ott van Steve Zahn – a dolgok persze azóta sokat változtak, és hősünk úgy döntött, hogy egészen másfajta filmekben játszik egészen másfajta szerepeket.

Forrás:

 

Uncharted (2022)

A világsikerű PlayStationös videójáték alapján készülő, több kontinensen forgatott kalandfilm még a játékok előtt játszódik: az derül ki belőle, hogy miért lépett Nathan Drake (Tom Holland) a bűn útjára, hogyan lett kincsvadász, és miért olyan sikeres benne. A Drake a sztori elején még csaposként és alkalmi tolvajként keresi a betevőt, mígnem felkeresi játékbeli mentora, Victor „Sully” Sullivan (Mark Wahlberg), aki kincsvadászatra invitálja a srácot, azt sugallva, hogy évekkel ezelőtt eltűnt bátyjára is rábukkanhat. Magellán elrejtett aranya után kutatva első útjuk Barcelonába vezet, ahol bekapcsolódik a kutatásba a franchise saját Lara Croftja, Chloe Frazer (Sophia Ali), és kiderül, hogy más rosszarcú emberek (Antonio Banderas) és könyörtelen zsoldosok (Tati Gabrielle) is vadásznak a kincsre. Ruben Fleischer rendező otthonosan mozog a vagány hősök világában, bár a Zombieland és a Venom után új vidéket jár be, az eredmény pedig egy James Bond- és Mission: Impossible-elemekkel felütött, misztikumtól mentes ifjú Indiana Jones-kaland, amely letette egy remélhetőleg merészebb és vagányabb folytatás alapjait.

Forrás: InterCom