A Berlinálén lesz Török Ferenc háborús filmjének európai premierje

Az 1945 című történelmi film világpremierje januárban volt Miamiban, Magyarországon áprilisban, a Titanic Fesztiválon mutatják be először.

A Berlinale Panoráma programjában lesz Török Ferenc Filmalap támogatással készült 1945 című történelmi filmjének európai premierje – jelentették be a február 9-19. között 67. alkalommal megrendezendő nemzetközi filmfesztivál szervezői.

Fotó: Szilágyi Lenke
Fotó: Szilágyi Lenke / Katapult Film

1945 augusztusának egyetlen napján játszódik Török Ferenc legújabb filmje, melynek témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozásában szerepet kapott Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter is.

Fotó: Szilágyi Lenke / Katapult Film

 
A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül. A film forgatókönyvét Szántó T. Gábor és Török Ferenc közösen írta, operatőre a világhírű Ragályi Elemér, látványtervezője Rajk László, zeneszerzője Szemző Tibor, hangmestere Zányi Tamás, vágója Barsi Béla.

Az 1945 a Filmalap és a Claims Conference támogatásával készült a Katapult Film gyártásában, a tavaly októberben tragikus hirtelenséggel elhunyt Angelusz Iván produceri irányításával.

Török Ferenc

Az 1945 európai premierje február 15-én lesz az alkotók jelenlétében a Berlinálén, a világpremier január 19-én volt Miamiban Török Ferenc személyes részvételével. Magyarországon a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon lesz először látható Török Ferenc új rendezése április elején.

A Berlinálén lesz a világpremierje Enyedi Ildikó legújabb, Testről és Lélekről című filmjének és Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmjének is. Ezeken kívül is van magyar vonatkozása a fesztiválnak: a Berlinále nyitófilmjében, a Djangóban Palya Bea lesz az egyik főszereplő. A mozi Django Reinhardt roma jazz-zenész életét dolgozza fel.