A Gravitáció rendezője szerint ez az évszázad legfontosabb filmje

A jövő héten már a magyar mozikban is megnézhetjük.

A Cannes-i Filmfesztivál Nagydíját kapta meg tavaly az Érdekvédelmi terület, amely nemcsak a zsűri tetszését nyerte el, de nemrég Alfonso Cuarón mexikói filmrendező is az "évszázad legfontosabb filmjének" nevezte, „mind mozgóképes megközelítése, mind témájának összetettsége szempontjából."

A Jonathan Glazer (Szexi dög, Születés, A felszín alatt) által rendezett film Martin Amis író 2014-es regénye nyomán meséli el Auschwitz parancsnokának, Rudolf Hössnek és feleségének, Hedwignek történetét, akik közvetlenül a koncentrációs tábor mellett alakították ki álomotthonukat.

Cuarón a londoni BFI Southbank rendezvényén beszélgetett brit kollégájával, aki a Londoni Filmkritikusok Díjátadóján is elismerésben részesült, a "Legjobb film" és a "Legjobb rendező" díját is begyűjtve. A BFI-interjú során a rendező arról is beszélt, hogy milyen hatások érték gyerekként, és az apját nevezte meg fő inspirációs forrásként.

"Apám nagy filmrajongó volt, és rengeteg filmes könyve volt. Rendezőkről olvasott. Olvasott színészekről is, de mindig azt mondta nekem: 'A rendezők érdekesebbek, mint a színészek'. A foteljában ült, és filmeket nézett, én pedig a földön ültem mellette, és néztem a filmeket, amiket ő nézett."

Glazer vonzódása a kísérletezőbb tartalmak iránt később, a Nottinghamben töltött idő alatt alakult ki, ahol színháztervezésből szerzett diplomát. "Akkor kezdtem el követni a világ filmtermését, és olyan filmeket kezdtem nézni, amelyek sokkolóak voltak számomra."

Mivel ezek olyan alkotások voltak, amelyeket az apja mellett ülve nem láthatott volna, úgy érezte, mintha „lenne bennük valami tiltott.”

Veszélyesnek éreztem őket. Egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy az emberek képesek ilyen filmeket készíteni, vagy ilyen dolgokat mondani a filmekben. Megismerkedtem egyfajta radikalizmussal, és ez tetszett nekem."

Glazert az Érdekvédelmi terület elkészítésére az inspirálta, hogy elkezdett olvasni a második világháború eseményeiről, és az ötlet már a 2013-as A felszín alatt után megszületett benne.

Az Érdekvédelmi terület február 15-én kerül a magyar mozikba.

Via: Far Out Magazine