A koronavírus miatt megváltoznak a Golden Globe szabályai

Példátlan módosítást készülnek hozni, és hamarosan az Oscarról döntő Akadémia is követheti a példájukat.

A változtatás a nevezési szabályokra vonatkozik, és a Netflixhez hasonló online forgalmazók felvirágzását fogja hozni. Korábban ugyanis csak olyan alkotás indulhatott el a Golden Globe-díjakért zajló versenyben, amit moziban is bemutattak (ezért van a fontosabb netflixes filmeknek egy pár hetes mozis játszásuk is), de a mostani bejelentés értelmében azok a művek is nevezhetők, amelyeknek a tervezett premierjét törölni kellett a koronavírus miatt.

Amennyiben az érintett stúdió igazolni tudja, hogy 2020. március 15. és április 30. között mozis forgalmazást terveztek a filmnek, bármely streamelős szolgáltatás vagy tévécsatorna nevezheti a produkcióját, ha az megfelel a többi kitételnek.

„A jövőben is folyamatosan felmérjük a Covid-19 hatását a mozgóképes és televíziós piacon, és szükség esetén kiterjesztjük ezt a kitételt, vagy más átmeneti megoldást léptetünk életbe”

– közölte egy nyilatkozatban a Golden Globe-ot szervező HFPA, azaz a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége.

Brad Pitt az idei Golden Globe-on nyert díjával. Forrás: Kevin Winter / Getty Images

 

Könnyen lehet ugyanis, hogy a világjárvány időben tovább tart majd, mint az új szabályban most megállapított április 30-i dátum, így nem lenne meglepő, ha kiterjesztenék. Ahogy arra is sokan számítanak, hogy a HFPA példáját az Oscar-díjakról döntő Filmakadémia is követni fogja, hiszen az Oscarért zajló versenyt ugyanannyira érinti a filmpremiereknek a koronavírus miatt történő törlése vagy halasztása.

Ez pedig valódi paradigmaváltást jelentene a díj történetében, hiszen az Akadémia berkeiben eddig rengetegen lobbiztak azért, hogy a streamelős cégeknél, például a Netflixnél gyártott alkotások ne lehessenek nevezhetők az Oscarra, mert szerintük tévéfilmnek minősülnek. Most azonban míg számos nagy mozis produkciónak csak elhalasztották a premierjét, addig többnek teljesen elmaradt, és online bemutatókat tartottak helyette.


(via Independent)