A legdrágább filmes díszletek

Gigantikus díszletek, és fantasztikusan mutatnak a vásznon.

Waterworld

Kevin Costner 1995-ös posztapokaliptikus filmje minden idők egyik legnagyobb bukásának számít: ugyan a maga negyedmilliárdos bevétele akkoriban jónak számított, ám 175 milliós költségvetéséhez képest igencsak szerény összegnek. A filmet Hawaii partjaihoz közel, a nyílt tengeren forgatták, ami macerás és iszonyúan drága: hatalmas, látványos díszleteket építettek fel a vízen, amit ráadásul az arrafelé gyakori viharok többször is megrongáltak.

 

Titanic

Ismét egy "vizes" film, bár a Titanic hatalmas, 200 milliós költségvetését az eredeti hajóval majdnem megegyező nagyságú replika megépítése indokolta. A legapróbb részletekig lemásolt díszlethajó süllyedését egy 20 millió literes tartályban vették fel, amit külön megépítettek Mexikóban, mert egyszerűen nem találtak akkorát, amibe belefért volna a Titanic.

 

Mátrix – Újratöltve

A Mátrix-trilógia középső darabjának kétségkívül legemlékezetesebb része az eszeveszett tempójú autós üldözés. A Wachowski-testvérek két és fél millió dollárból felhúzattak egy autópálya szakaszt egy elhagyatott kaliforniai katonai bázis területén, ahol aztán nagy örömmel törték ripityára az autókat. Ehhez azonban kaptak egy kis támogatást: a General Motors száz járművet adott a produkciónak, így volt mit darabokra zúzni. És noha úgy néz ki a jelenet, mintha megszaladt volna a CGI-szakemberek keze, a forgatáson kaszkadőrök ültek a boruló, repkedő autók volánjánál, és amit élesben ki lehetett hozni a hosszú jelenetből, azt tisztességgel megtették.

Kleopátra

Elizabeth Taylor és Richard Burton 1963-as monumentális filmje majdnem a csőd szélére vitte a 20th Century Foxot: az eredetileg 5 milliós költségvetésből 44 millió lett (ez mai árfolyamon a 370 millió felé közelít). Először Angliában építettek fel egy 8 hektáros, gigantikus díszletkomplexumot (a pálmafákat Kaliforniából hozták), de a helyi esős, zord időjárás hamar tönkretette azt, ráadásul Taylor olyan komoly tüdőgyulladást kapott, amibe majdnem belehalt. A produkció már felemésztett 7 millió dollárt, úgy, hogy a forgatás gyakorlatilag még el sem kezdődött. Később a díszletet jóval gigantikusabb méretben a római Cinécitta stúdióban építették újra.

 

Hello, Dolly!

A Harmoni Gardens, ahol az 1969-es film számos jelenete játszódik, 2 millió dollárjába került a produkciónak – ez ma 15 millió körül lenne. A finálé táncjelenetéhez pedig egy egész utcafrontot építettek fel a New York államban lévő Garrison főutcáján, eltakarva az épületeket, mai árfolyamon nagyjából három és fél millió dollárért.

Forrás: PORT.hu

 

 

A Generális

Buster Keaton legendás filmje a némafilmek legdrágább díszletét és jelenetét is tartalmazza: a címszereplő gőzmozdony alatt összeomlik a lángoló híd, és a folyóba zuhan. A néhány másodperc ma mintegy hatmillió dollárba kerülne – és ebben benne van a gőzmozdony ára is.

(Forrás: Looper)