A nomádok földje rendezője már látta a Dűnét, és imádta

Chloé Zhao ugyanakkor fél, hogy sokan streamingen nézik meg a mozi helyett, és ez hosszú távon káros a közönségre és a filmszakmára egyaránt.

Denis Villeneuve várva várt Dűnéjét szeptember 3-án mutatják be a Velencei Filmfesztiválon, de nekünk, földönfutó halandóknak még októberig ki kell húznunk, hogy végre megnézhessük a filmet. A A nomádok földje Oscar-díjas rendezője, Chloé Zhao azonban már látta, és imádta. Ezt a Sight & Sound magazin szeptemberben megjelenő interjújában árulta el, és arra a kérdésre, hogy mit gondol a filmes médium jövőjéről, a rendezőnő a Dűnét hozta fel példának.

Fantasztikusan látványos, ugyanakkor rétegelt filmként jellemezte a Dűnét, ám elborzasztja a gondolat, hogy lesznek olyanok, akik nem moziban, hanem streamingen nézik majd meg a filmet, hiszen az agyoncsapja az élményt. Zhao Villeneuve-vel (és több kollégájával) együtt a mozipremierek streamelése ellen van. Tavaly decemberben a Warner bejelentette, hogy 2021-es premierfilmjeiket saját streamingszolgáltatásuk, az HBO Max felületén is elérhetővé teszik, az előfizetésen felül némi plusz pénzért, ugyanakkor ahogy kinyitottak a mozik, sokan továbbra is az otthoni filmnézést választják, ami nem csak a mozik működtetésének árt, hanem hosszú távon akár kényelmes szokássá is silányíthatja a mozizás élményét.

Villeneuve korábban leírta erről a véleményét.

Ebben semmi szeretet nincs sem a mozi, sem a közönség iránt. Az egész egy telekommunikációs mamut túléléséről szól, ami jelenleg csillagászati méretű, 150 milliárd dolláros adósságot cipel magával. Habár a Dűne a moziról és a közönségről szól, az AT&T (a telekommunikációs cég a Warner tulajdonosa – szerk.) számára a saját túléléséről a Wall Streeten. Mivel az HBO Max elindítása óta kudarcnak tekinthető, az AT&T úgy döntött, hogy feláldozza a Warner Bros. teljes 2021-es műsortervét, hogy ezzel a kétségbeesett húzással felkeltse a nézők figyelmét. (...) A streaming nagyszerű tartalmakat tud produkálni, de nem Dűne nagyságrendű és léptékű filmeket. A Warner Bros. döntése azt jelenti, hogy a 'Dűnének nem lesz esélye arra, hogy anyagilag úgy teljesítsen, hogy életképes legyen, és a kalózkodás végül győzedelmeskedni fog. Lehet, hogy ezzel a Warner Bros. megölte a Dűne-franchise-t. Pedig ez a rajongóké. John Stankey az AT&T-től azt mondta, hogy a streaming ló elhagyta az istállót. Az igazság az, hogy a ló a vágóhídra ment az istállóból".

Egyébként hamarosan Zhao is át fogja élni ugyanezt: a Marvel számára forgatott Örökkévalók a bemutató napján, november 5-én már megy is a Disney+-ra.

(Forrás: IndieWire)