A Penélope Cruz – Javier Bardem házaspár mindkét tagját Oscarra jelölhetik az idén

Ezzel mindössze a negyedikek lennének a hasonló teljesítményt elért színészházaspárok között a filmtörténelem során.

Cruz Pedro Almodóvar új filmje, a magyar mozikban január 27-én bemutatott Párhuzamos anyák főszerepével esélyes a jelölésre. A színésznő alakítását azóta dicshimnuszok övezik, hogy a művet vetítették a legutóbbi Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon (hamarosan mi is jelentkezünk kritikával róla). Az alkotásnak egyébként a legjobb női főszereplő kategória mellett esélye van bekerülni a legjobb forgatókönyv és a legjobb nemzetközi film kategóriájának jelöltjei közé is.

Cruz férje, Javier Bardem pedig az idei legjobb férfi főszereplő kategória egyik nagy esélyese, Az élet Ricardóéknál című életrajzi filmmel, amit itt dicsértünk agyon. Aaron Sorkin rendezésében egyébként

a női főszereplő, Nicole Kidman is kimagasló alakítást nyújt, így Bardem partnere erős konkurenciája lehet a színész feleségének.
Bardem és Cruz a 2018-as Cannes-i Filmfesztiválon. Forrás: Emma McIntyre / Getty Images


Az Oscar-díjak történelme során eddig mindössze három alkalommal fordult elő, hogy egy színészházaspár mindkét tagját nominálták ugyanabban az évben. Vivien Leigh 1940-ben érdemelt jelölést az Elfújta a szél főszerepéért (meg is nyerte a díjat), férje, Laurence Olivier pedig ugyanekkor az Üvöltő szelekért (ő akkor még nem nyert). Richard Burtont és Elizabeth Taylort 1967-ben egyaránt a Nem félünk a farkastól című drámaadaptációval jelölték, de csak Taylor nyert.

Előtte pedig 1964-ben Rex Harrison a Kleopátrával, felesége, Rachel Roberts az Egy ember árával kapott nominációt, amit egyikük sem tudott díjra váltani. Furcsa egybeesés, hogy később a párok mindegyike elvált – szóval Cruz és Bardem talán inkább mégsem akarnának a nyomdokaikba lépni. És egyébként azért sem lenne tragédia, ha idén nem jelölnék őket, mert nemcsak jelöléssel, de Oscar-díjjal is büszkélkedhetnek mindketten: a színésznő a Vicky Cristina Barcelona, férje a Nem vénnek való vidék mellékszerepéért érdemelte.


(via Variety)

 

A SZESSÖN különleges kiadásában ezúttal akasztjuk a hóhért: nem más püföli a dobot, mint a PORT.hu új videósorozatának munkatársa, a zenei és bulvár tévéműsorokat karcos hangon ekéző blogger, Péter Dávid!