A Tenet-szindróma – Ezek a filmek zavarják össze a legjobban a népet

Az idei év kvázi egyetlen blockbusterét sokan nem értették a nézők közül – nem csoda, hogy a „bedrogozott James Bond” gúnynevet aggatták rá. De Christopher Nolan új mozija előtt is volt már számos alkotás, amit a közönség nehezen tudott megfejteni. Lássuk a TOP10-es listát!

Az emberek nem szívesen árulják el a hiányosságaikat, így természetesen azzal sem gyakran dicsekszenek, melyik filmnél bizonyult kevésnek a felfogóképességük (nem mintha ez minden esetben a nézők hibája lenne!). Az OnBuy online bevásárlófelület ezért úgy derítette ki, melyek a legzavarosabb alkotások, hogy megnézték, minek a megfejtésére gugliztak rá a legtöbben.

A cég a havi online kereséseket vizsgálta, amiből az derült ki, hogy Terrence Malick lila ködös marhaságára, Az élet fájának magyarázatára mindössze 14 440 internetező keresett rá – ami azért vélhetően nemcsak azt jelenti, hogy a szóban forgó alkotás mindenki más számára világos volt, mert valószínűleg még a színészek sem értették, akik szerepeltek benne (Sean Penn legalábbis ezt nyilatkozta), hanem azt, hogy Malick műve olyan nagyon azért nem érdekli az embereket.

Forrás: OnBuy

 

Havi 18 920 kereséssel az Adaptáció, Spike Jonze második nagyjátékfilmes rendezése is a nem elég világos, de a közönség számára nem elég érdekes alkotások közé tartozik, ahogy David Lynch Mulholland Drive-ja (mondjuk melyik filmje nem?) a maga havi 18 990 ráguglizásával, a Wachowski testvérek és Tom Tykwer Felhőatlasza (havi 22 250 keresés) és a Vanília égbolt című, Tom Cruise főszereplésével készült remake is (havi 22 479 keresés). (A pontos rangsort és a további címeket a fenti infografikán láthatjuk.)

De nézzük az erősebb versenyzőket! A TOP10-be havi 24 060 kereséssel éppenhogy csak sikerült bekerülnie a Mementónak, a Tenet-direktor Christopher Nolan számára a nagy áttörést meghozó csavaros thrillernek. De a Wachowski testvérek sem a már említett Felhőatlasszal kezdték a nézők összezavarását, hiszen Mátrix című alkotásukat havi 27 120 kereséssel a nyolcadik helyen találjuk. Kilencedik az Aranypolgár című klasszikus (havi 25 480 keresés), hetedik a 2001: Űrodüsszeia (havi 31 260 keresés), a hatodik helyen pedig a Donnie Darko tanyázik (havi 32 310 keresés).


A közönségnek a legnagyobb kihívást jelentő öt film rangsora pedig a következő:

5. Ex Machina

Alex Garland 2014-es bemutatkozó nagyjátékfilmje izgalmas sci-fi thriller, amelyben egy tehetséges programozó (Domhnall Gleeson) elnyeri azt a dicsőséget, hogy rajta teszteljék le egy gyönyörűséges robotnő (Alicia Vikander) mesterséges intelligenciájának határait. A nézőknek vélhetően a film végső, váratlan fordulata okozott értési nehézségeket – ez magyarázhatja, hogy havonta 32 440-en próbálják a Google-ön kikutatni a rejtett vagy kevésbé rejtett megfejtéseket. Garland egyébként az Ex Machina után sem hagyott fel az elmecsavargatással, hiszen következő nagyjátékfilmje, a Natalie Portman főszereplésével forgatott 2018-as Expedíció talán még talányosabb.


4. Csillagok között

Ahogy arról ebben a cikkünkben is írtunk, Christopher Nolan 2014-es alkotásának munkálataiban tanácsadóként és executive producerként részt vett a Nobel-díjas elméleti fizikus, Kip Thorne is, így nem csoda, hogy egy átlagos intelligenciájú mozinéző nem éri fel ésszel a film minden dimenzióját. A rajongóknak főleg a Csillagok között hiperkocka-jelenete jelentett kihívást – amiért nem is igen tudjuk kárhoztatni őket. És mivel (bár nem akarunk spoilerezni) az OnBuy listáján Nolan szerepel a legtöbb filmmel, mondhatjuk, hogy a rendező kifejezetten sportot űz a nézők hülyítéséből – pontosabban abból, hogy a nézők hülyének érezzék magukat (hogy hogyan gondolkodik minderről maga a rendező, az ebből a cikkünkből derül ki). Nem csoda hát, hogy a Csillagok közöttre havonta 47 060-an gugliznak rá, kétségbeesetten keresve a megoldást.


3. Ragyogás

A már említett 2001: Űrodüsszeia mellett Kubrick Ragyogás című 1980-as Stephen King adaptációjával is szerepel a listán. Szerintünk ugyan a zseniális alkotó horrorklasszikusa világosan érthető, de rengetegen gondolják másképp, ezt bizonyítja az a 48 950 havi rákeresés, amivel a mű kiérdemelte a legérthetetlenebb filmek rangsorának bronzérmét. Annak egyébként, aki még jobban el akar mélyedni a Ragyogás világában, segíthet a megértésben az épp egy évvel ezelőtt bemutatott folytatás, az Álom doktor is, amelyben Ewan McGregor alakítja az egykori, immár felnőtt tricikliző kisfiút. Csak nehogy a filmet látva még jobban összezavarodjunk!


2. Viharsziget

A Viharsziget című, Martin Scorsese rendezésében, Leonardo DiCaprio főszereplésével készült pszichothriller esetében sem tudjuk, miért nem érthető a cselekmény, hiszen van ugyan egy végső fordulat a filmben, ami felülírja az addig látottakat, de ezt világosan megmutatják az alkotók. 55 700 keresés bizonyítja azonban minden hónapban, hogy a Viharsziget nem mindenki számára kristálytiszta. Aki egyébként bizonytalankodik, annak segítséget nyújthat, ha elolvassa a könyveredetit, hiszen a film Dennis Lehane azonos című regényén alapul (akárcsak a nem kevésbé kiváló – és világosan érthető – Titokzatos folyó vagy épp a Hideg nyomon).


1. Eredet

A film pedig, ami a legtöbb nézőt hagyja kétségek között, nem más, mint Christopher Nolan 2010-es Eredete, amiről többször is kiderült, hogy a benne szereplő színészek sem tudták mindig követni, hogy mikor vannak a sztori szerint egy álomban (vagy épp egy álomban látott álomban), és mikor a valóságban. Leonardo DiCaprio büszkén vállalja, hogy fogalma nincs, mi az Eredet vége, Tom Hardy pedig azt nyilatkozta, a cipője segített neki egy-egy jelenetben eldönteni, hogy most éppen hol járnak a figurák. Azoknak a kutakodóknak viszont, akik havi 80 090 alkalommal keresnek rá az Eredet megfejtésére, elég lenne ezt vagy ezt a cikkünket lefordítani maguknak, hiszen Michael Caine 2018-ban világosan elmagyarázta, mit jelent a film befejezése.


Az OnBuy egyébként azt is vizsgálta,

hogyan segítenek magukon a közönség összezavart tagjai, azaz hogyan próbálják meg megfejteni az érthetetlen alkotásokat.

3 217 filmrajongó kikérdezése alapján arra jutottak, hogy az emberek 65 százaléka újranézi azt a művet, amit nem ért. Az újranézők 41 százaléka számára az újranézést háromszor-négyszer is meg kell ismételni, és csak akkor értik meg teljesen a filmet. Az újranézők 39 százaléka számára viszont egy vagy két ismétlés is elegendőnek bizonyul. (A maradék 20 százaléknak egy ötödik vagy még többedik újranézésre is szüksége van.)

De van, hogy az újranézés nem elegendő,

ezért sok filmrajongó az internethez fordul segítségért (ami elég nyilvánvaló, tekintve, hogy az egész kutatás arról szólt, mely művekre keresnek rá a legtöbbször). Nem mindegy viszont, hogy ott milyen forrást keresnek elsősorban a kutakodók. A megkérdezettek 71 százaléka azt állította, hogy valamely YouTube videó segítségével próbálja megfejteni a számára érthetetlennek bizonyuló filmeket.

A YouTube-ot a Reddit és egyéb fórumok követik (67 százalék), majd a közösségi média (63 százalék), a rajongói oldalak (59 százalék), a filmes adatbázisok (52 százalék) és végül az egyéb források (38 százalék) következnek. A mi személyes javaslatunk egyébként, hogy senki se keseredjen el, ha nem ért valamit, hiszen azzal sincs semmi baj, ha egy film megőrzi a titkát, illetve sok olyan eset is van, amikor egynél több megfejtés is lehetséges, így mindenkinek meglehet a sajátja!


(via OnBuy)