A valaha volt legótvarabb filmek nyomában

Van-e lejjebb a Katasztrófafilmnél? És van jobb film A remény rabjainál? Persze, hogy igen. De még mennyire, hogy van.

Megnéztük az IMDb TOP 5 legjobb és legrosszabb filmjét, hogy másnak már ne kelljen. Alaposan kielemeztük, hogy pontosan melyik alkotás van a felhasználók szerint a jól megérdemelt helyén, és melyik az, ami esetleg indokolatlanul túl van hype-olva.

Mert lássuk be, azért Christopher Nolan tehetsége és Heath Leadger zseniális alakítása és halála ide vagy oda, A sötét lovag nem olyan kimagaslóan jó, hogy minden idők harmadik legjobb filmje legyen. Pedig az IMDb-felhasználók buzgó kattintgatásának köszönhetően az a helyzet, hogy a Nolan-féle Batman-trilógia középső darabja jobb filmnek minősül, mint a Schindler listája. És vannak ugyan vitathatatlan érdemei az ominózus képregényfilmnek, de azért ennyi kreditet talán nem érdemel, hisz mégis egy denevérjelmezbe öltözött törvényen kívüli, önkényes igazságosztóról szól, aki egy bolond bohócot üldöz. Persze vannak a sztorinak mélységei, jók az erkölcsi dilemmák is, de nem annyira, hogy egy lapon lehessen említeni mondjuk A remény rabjaival. 

Ha már itt tartunk: az kétségtelen, hogy A remény rabjai mestermű, de az is, hogy nem a világ legjobb filmje. 

A remény rabjai mestermű, de azért nem a világ legjobb filmje

Új sorozat indul a PORT.hu-n Pótvizsga címmel. Szemérmesen bevalljuk, ha valójában nem is láttunk egy-egy kultfilmet, és most a streaming szolgáltatók segítségével bepótoljuk az évtizedes mulasztásokat – aztán karakánul megmondjuk a véleményünket! Első tesztalanyunk egy igazi Stephen King-klasszikus, a filmes toplisták örökös első helyezettje, A remény rabjai lett.

Tovább

A Keresztapa is korszakalkotó alkotás, de nem feltétlenül való mindenkinek. Illetve az a generáció, amelynek tagjai előbb találkoztak a Casino vagy a Nagymenők című filmekkel, annak talán a Keresztapa túl lassú lehet. (Mert az is.) 

A Schindler listájába is bele lehet kötni, mivel elég egy témájában nagyon hasonló, de sokkal szerethetőbb, fanyar humorú, keserédes végkimenetelű, de mégis tanító szándékú filmet mondani, amiben még a sokszor túltolt ripacskodásáról híres főhős (Roberto Benigni) is bőven többet hoz az elviselhetőnél. Ez lenne Az élet szép. Persze össze sem lehet hasonlítani a kettőt, de akár a Sorstalanságot vagy a Saul fiát is ide lehetne sorolni. 

 

És akkor A gyűrűk uráról még szó sem esett, pedig az is ott van az ötödik helyen a legjobb filmek listáján. Nem állítjuk, hogy a lenti videó a legtökéletesebb összefoglaló Peter Jackson fantasyjéről, de talán nem is annyira pontatlan.

Ha a lista túlsó végét nézzük, a valaha volt legrosszabb filmeket, akkor azért ott is lehetne korrigálni a felsorolt címeken. Kezdjük rögtön azzal, hogy a létező leggyatrább filmnek megszavazott Katasztrófafilmnél is bőven vannak katasztrofálisabb alkotások. Sőt! A Katasztrófafilm még valahol vicces is. Nem úgy, mint a film, ami igazából csak és kizárólag Paris Hilton miatt lehet érdekes akár csak egy kicsit is, ez pedig a már címében is borzalmakat sejtető A dögös és a dög. 

De segítünk beállítani az iránytűt az értékelhetetlenül pocsék filmek dögkútjának legalján is. Megmondjuk, hogy mi az a két film, amit bűn nézni: az egyik az Ördögűző 2 és a másik az Aquaman. Hogy miért? Az alábbi podcastből kiderül.