Akik elmentek 2017-ben

Sok nagyszerű színész és színésznő vagy rendező hagyott itt minket, a nemzetközi filmszakma nagy öregjei, legendák és példaképek. Rájuk emlékezünk ezzel az összeállítással.

Harry Dean Stanton

Sosem volt hőstípus, sőt, mégis egész életében a legnagyobb rendezők akartak vele dolgozni. Beesett, rezzenéstelen arca, örökké kócos haja, alacsony termete és vékony alkata örök mellékszereplőnek predesztinálta, mégis volt, aki meglátta benne a hőst, mint Wim Wenders, aki rábízta Párizs, Texas (1984) főszerepét, de Harry Dean Stanton már akkor is legenda volt, az is marad. Szeptember 15-én hunyt el, természetes halállal, 91 évesen, de még egy utolsó film állít neki emléket, a hamarosan nálunk is bemutatásra kerülő Lucky.

Bill Paxton

A texasi születésű színész pályáját számos emlékezetes alakítása mellett sikeres produceri, rendezői és írói munkái is színesítik. Már iskolaévei alatt készített filmeket, majd 18 évesen Los Angelesbe ment, ahol Roger Corman New World Pictures nevű legendás stúdiójában öltöztetőként dolgozott. New Yorkban végezte színészi tanulmányait Stella Adler keze alatt, és amint visszatért Los Angelesbe, máris A bolygó neve: Halál (1986) egyik szerepében találta magát. Ezt több független film követte, köztük az Egy rossz lépés és Az átverés mesterei. Legemlékezetesebb filmje a Twister (1996) volt, de szinte minden műfajban kipróbálta magát. 61 évesen halt meg, egy műtéti szövődmény eredményeként.

Jeanne Moreau

Ő volt a francia film egyik igazi királynője, aki haláláig dolgozott. A francia újhullám egyik legemlékezetesebb női alakja volt, leghíresebb szerepe, a François Truffaut rendezte 1962-es Jules és Jim, amely egyben újradefiniálta a filmes nőideálokat, örökké a nevéhez fűzödik. Dolgozott Orson Wellesszel is, aki a valaha élt legnagyobb színésznőnek nevezte, de magánélete is volt olyan színes, mint karrierje, hiszen színészek és rendezők múzsája és szeretője is volt egyszerre. Egy időben együtt élt Marcello Mastroiannival, majd Lee Marvinnal, Tony Richardsonnal és Pierre Cardinnel. Legismertebb filmjei között ott van a Szeretők (1958) és a Moderato cantabile (1960) is.

Sam Shepard

A július 27-én, 73 éves korában elhunyt Sam Shepard író, Pulitzer-díjas drámaíró, színész és rendező is volt egyben. Színészként 1978-ban Terrence Malick Mennyei napok című filmjében figyeltek fel rá, majd olyan nagy sikerekben láthattuk, mint az Igazak, A Pelikán ügyirat, az Acélmagnóliák, a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford vagy A Sólyom végveszélyben. Az alkotómunka mellett kitartó oktatói tevékenységet is folytatott, tanított és írástechnikai-, színházi workshopokat rendezett. A 80-as évek elejétől három évtizeden keresztül élt együtt Jessica Lange színésznővel. 73 évesen vitte el a Lou Gehrig-betegség.

Jerry Lewis

Korának egyik legnagyobb komikusa volt, The King of Crazy volt a beceneve, mert teljesen átadta magát a szórakoztatásnak, egy jó viccért bármire hajlandó volt, és sosem féltette az image-ét. Newarkban született New Jerseyben 1926. március 16-án Joseph Levitch néven. Szülei orosz zsidók voltak. Már 15 éves korában dalokat írt. Első művészneve Joey Lewis volt, de hamar átváltoztatta Jerryre. rendezőként, forgatókönyvíróként, producerként, dalszerzőként is tevékenykedett, filmes iskolájában olyan nagyságok tanultak, mint Steven Spielberg vagy John Lucas. Leghíresebb filmjei között van a Lökött londiner (1960) és a Családi ékszerek (1965) és persze legismertebb filmje, a Dilidoki (1963), amelynek egyben rendezője és forgatókönyvírója is volt – ennek a remake-je az Eddie Murphy-féle Bölcsek kövére. 91 éves volt.

Martin Landau

Az osztrák zsidó származású Landau 1928. június 20-án született, végzettségének megfelelően először karikaturistaként dolgozott a New York-i Daily News-nál. Charlie Chaplin filmjeinek hatására elkezdett érdeklődni a színészet iránt, és beiratkozott az Actors Studióba. Első jelentősebb filmszerepe a Hitchcock-féle Észak-Északnyugatban volt 1959-ben, majd két hatvanas évekbeli eposzban, a Kleopátrában és A világ legszebb története – A Biblia című eposzokban is komolyabb szerepet kapott. Igazán egy tévésorozattal futott be: ő volt az eredeti Mission: Impossible főszereplője. Háromszor jelöltél Oscarra, amit végül Tim Burton Ed Woodjáért (1994) kapott meg, amelyben az idős Lugosi Bélát alakította, zseniálisan. 89 éves volt halálakor.

Jonathan Demme

Jonathan Demme az 1970-es években kezdte pályáját a híres-hírhedt Roger Corman stúdiójában, első rendezése a Caged Heat című női börtönös olcsó exploitation film volt, a nyolcvanas évekre azonban felküzdötte magát a fősodorba. Legnagyobb sikerét 1991-ben aratta a Thomas Harris bestselleréből készült A bárányok hallgatnak (1991) révén, amit minden fontosabb kategóriában Oscar-díjjal jutalmaztak, de már ekkor is gyakran hódolt kedvenc műfajának, a koncertfilmnek. Utolsó rendezése a két éve bemutatott, Meryl Streep főszereplésével készült keserédes vígjáték, a Dübörög a szív volt. 3 éves volt. Gégerákban szenvedett, és szívproblémái is voltak.

George A. Romero

Ő volt az, aki Az élőhalottak éjszakája című 1968-as kultikus alkotásával megteremtette a zombifilmek máig népszerű műfaját. A bronxi születésű, de 2009 óta már Kanadában élő rendező tüdőrákban szenvedett, 77 éves korában hunyt el. Romero filmesek egész sorára volt hatással: mestereként tisztelte Quentin Tarantino, Guillermo del Toro, Robert Rodriguez, Tom Savini és a 2015-ben elhunyt Wes Craven is. Rajongói imádva tisztelték, és négy befejezetlen filmet hagyott maga után – vajon ki lesz az, akinek sikerül ezeket hozzá méltóan befejeznie?

Adam West

Ő volt az igazi Batman, aki még az 1960-as évek kultikus tévésorozatában keltette életre a denevérembert. A ma már nehezen komolyan vehető széria a gyerekeket célozta meg, gesztusai szándékosan eltúlzottak voltak, még pozitív hősei is saját karikatúráik voltak, Bár a jóképű és kisportolt West a Batmant megelőzően számos westernben és krimiben játszott, a sorozat annyira összeforrt a nevével, hogy később már nem kapott komolyabb szerepeket. Visszatérése önmaga rajzolt karaktere volt 2002-től a Family Guyban Quahog buggyant polgármestereként, Adam Westként. 88 évesen halt meg leukémiában. Méltóan búcsúztak el tőle rajongói: emlékére Los Angeles egére kivetítették Batman jelét.

Roger Moore

Sir Roger George Moore 1929-ben született Londonban, fotómodellként és statisztaként kezdett el dolgozni a filmiparban. Az Angyal című sorozat tette sztárrá az 1960-as években, majd a Minden lében két kanál főhőse, Lord Brett Sinclairként kedveltük meg, de ő elsősorban James Bond volt. Az 1973-es 007 - Élni és halni hagyniban játszotta először a brit szuperügynököt, utoljára pedig az 007 - Halálvágtában. 1999-ben a brit királynő lovaggá ütötte, 2001 óta az UNICEF nagykövete volt. 89 évesen hunyt el hosszú betegség után Svájcban.

John Hurt

A Golden Globe- és BAFTA-díjas angol színész hosszú színészi pályafutása során több mint 200 filmben és tévéfilmben szerepelt, köztük több ismert hollywoodi produkcióban is láthatták a nézők. Legismertebb alakítása A nyolcadik utas: a Halálhoz kötődött: belőle bújt ki először a hírhedt űrszörny. Az Éjféli expresszben nyújtott alakításáért Golden Globe- és BAFTA-díjat kapott, két évre rá pedig ismét megkapta a BAFTA-díjat Az elefántemberért. Mindkét filmért Oscar-díjra is jelölték. 2012-ben a filmművészethez való rendkívüli hozzájárulásáért megkapta a BAFTA életműdíját is. 77 éves volt.

Emmanuelle Riva

Az Alain Resnais rendezte Szerelmem, Hiroshima női főszereplőjeként 1959-ben robbant be a filmes világba, majd öt évtizedet felölelő pályafutása legvégén, 2012-ben Michael Haneke Cannes-i Arany Pálmát elnyert Szerelem című drámájában aratott ismét óriási sikert. A szereppel elnyerte a legjobb női alakításért járó César-díjat, valamint a BAFTA-díj és Europa-filmdíj mellett némileg rendhagyó módon a legjobb női főszereplő kategóriában Oscar-díjra jelölték. Párizsban hunyt el élete 89. évében hosszú betegség után.