Alávaló rágalom volt, hogy Návai Anikót kizárták a Golden Globe-ból

A hollywoodi sztárinterjúiról ismert újságírónak a Népszava segített tisztáznia magát egy interjúban.

A Csákvári Géza által készített interjúban Návai elmondja, hogy annak ellenére, hogy a Deadline, a The Hollywood Reporter és a Variety is megírta,

téves volt az az információ, miszerint kirúgták volna a Golden Globe-díjakról döntő HFPA (Hollywood Foreign Press Association) nevű szervezet tagságából.

„A tévedést a díj új tulajdonosa, a Golden Globes/Eldridge sajtóközleménye a www.goldenglobes.com honlapon nyilvánosan és teljesen a helyére tette.

A téves információt a Deadline, a The Hollywood Reporter és a Variety (...) törölte az oldaláról

és az adatbázisából is” – közölte az újságíró, aki azt is leszögezte: jogi eljárást indít azok ellen a magyar lapok ellen, akik átvették az amerikai szaklapok cikkét, és utóbb nem közöltek helyesbítést.

Návai ugyanis valójában barátsággal vált el a tulajdonost váltó Golden Globes új vezetőségétől, távozásának oka pedig az volt, hogy egyre több PR és konzultációs tevékenységet folytat, ami etikai konfliktusban állt volna a HFPA-tagsággal, ezenkívül a jövőben szeretne több időt tölteni Budapesten, mint Los Angelesben, ami már önmagában kizáró ok.

Forrás: YouTube / Hello Hollywood


Návai Anikónak lehetősége volt a Nők Lapjában megjelent „kamu Scarlett Johansson-interjú”-val kapcsolatban is megvédenie magát. Állítása szerint a Nők Lapja akkori főszerkesztője tisztában volt a szituációval, mivel e-mailben tájékoztatta arról, hogy a Fekete Özvegy című film kapcsán nem kapott friss print interjút a sztárral, ezért archív anyagaiból volt kénytelen összeszedni.

„A főszerkesztő döntése volt, hogy ebben a formában is közli – ráadásul címlapsztoriként – a cikket,

amelyben szó szerint az állt, hogy »huszonhárom éve, 1998-ban beszélgettünk először,...«” – meséli az interjúban Návai. (A szóban forgó főszerkesztő minden bizonnyal ugyanaz volt, aki a botrány kipattanásakor szerződést bontott az újságíróval, mivel állítása szerint nem tudtak róla, hogy a Johansson-anyag nem frissen készült).

Návai Anikó végül egyéb plágiumbotrányait azzal magyarázza, hogy egyes cikkei azért mutattak egyezést más újságírók cikkeivel, mivel ugyanazon sajtóesemény keretében, úgynevezett kerekasztal- vagy panelbeszélgetések során készültek.

Az interjú (amelyben egyébként Návai azt is állítja, hogy ő indította el Magyarországon az HBO-t) teljes terjedelmében itt olvasható el.


(via Népszava)

 

Az előzmények, amelyek nem feleltek meg a valóságnak

Kizárták Návai Anikót a Golden Globe-díjakról szavazó szervezetből

A források szerint a magatartási kódex megsértése miatt kellett megválni az évtizedek óta Los Angelesben élő filmkritikustól.

Tovább