Amerikában több mozi is újranyithat – itt vannak a szabályok, amiket be kell tartani

A nézőknek 1,8 méterre kell ülni egymástól, csak 6 fős társaságok mehetnek be. A nagy moziláncok viszont megvárják inkább az újranyitással a nagy blockbustereket.

Miközben a koronavírus-járvány miatt a világ számos országában hetek óta zárva vannak a mozik, és a legózás vagy szamáretetés közben interjút adó hollywoodi sztárok videóival dübörög a #maradjotthon kampány, Amerikában hamarosan újra kinyitnak a filmszínházak. Legalábbis erre készül a mozitulajdonosok egy része Georgia államban.

Fotó: Georg Wendt/Getty Images

A georgiai mozik azonban csak igen szigorú szabályok betartása mellett üzemelhetnek:

  • A látogatóknak 1,8 méteres távolságban kell ülnie egymástól a nézőtéren.
  • Maximum 6 fős társaságok mehetnek be közösen mozizni.
  • A pénztárnál és a büfénél lévő sorban, valamint a nézőtéren is a földre ragasztott csíkokkal kell jelölni, hol kell a sorban állás közben várakozni, illetve hova lehet odabenn leülni.
  • A mozi alkalmazottainak minden egyes ülést, karfát, korlátot, ajtókilincset és ajtógombot egyenként le kell fertőtleníteni az előadások előtt és után.

Míg a kis georgiai moziknak létszükséglet a többhetes bezárás utáni újranyitás lehetősége, a legnagyobb amerikai moziláncok, mint az AMC, a Regal, a Cinemark és az Alamo Drafthouse nem fognak élni az állam nyújtotta lehetőségekkel. Az AMC lánc jelezte is: biztosan nem fognak egészen addig újra kinyitni, amíg nem lesz műsoron egy igazán nézőcsalogató blockbuster. Ilyenre leghamarabb júliusban kerülhet sor az amerikai mozikban: júliusban jön a Tenet, Christopher Nolan új, időutazós sci-fi kémhistóriája (hacsak nem eltolják itt is későbbre a bemutatót).

Van viszont néhány filmszínház, amelyeknek kifejezetten jót tett a koronavírus az Amerikai Egyesült Államokban. Ez pedig a mára kihalófélben lévő autósmozi, ami régen az amerikai életérzés egyik legismertebb jelképe volt (mi magyarok is számos filmben, tévésorozatban és videoklipben láthattunk ilyet), és ahol valóban hasznos lehet, hogy a családok és a szerelmespárok egymástól elszeparáltan, a saját autóikból nézik a vásznat. Nem csoda, hogy máris arról cikkeznek a szaklapok, hogy az autósmozi lesz az amerikai filmipar nagy megmentője. (via Movieweb)