Az 5 leggyűlöltebb film – a nézők és a kritikusok szerint

A kétes dicsőséglistára olyan neves sztárok alkotásai kerültek fel, mint Tara Reid, Kevin Bacon és Christian Slater.

A CinemaScore nevű, Las Vegas-i székhelyű piackutató céget 1979-ben direkt abból a célból hozta létre egy Ed Mintz nevű amerikai férfi, hogy

ne a nagyokos kritikusok mondják meg, jó lett-e az év nagy slágerfilmje, vagy csapnivaló!

Hanem ehelyett maguk a nézők kapjanak első kézből vélemény arról, milyennek értékeli a többi néző az adott produktumot. A pontozás az amerikai iskolák jegyeit vette alapul: az A+ jelenti a legjobb osztályzatot, az F pedig azt, hogy a filmkészítők lényegében „karót kaptak” a mozikban vetített „dolgozatukra”.

Az indulása óta mindössze alig két tucat mozifilm kap ott F-et CinemaScore-on – többek között a 2006-os Rejtélyek szigete (a főszerepben: Nicolas Cage!) büszkélkedhet ezzel a kétes dicsőséggel. Az alábbiakban a CinemaScore által F minősítést kapott filmek közül azokat soroljuk fel (a Business Insider hasonló témájú összeállítása nyomán), amelyek a Rotten Tomatoes nevű kritikagyűjtő portálon is siralmas értékeléssel rendelkeznek.

Gagyi film gagyi film hátán (forrás: Budapest Film / Warner Home Video

 

5. Az ördög benned lakozik (2012)

  • Rotten Tomatoes-átlag: 6%

1989-ben hívás fut be a 911-es segélyvonalon, melyben Maria Rossi (Suzan Crowley) közli, hogy brutálisan meggyilkolt három embert. Húsz esztendővel később Maria lánya, Isabella (Fernanda Andrade) szeretné végre megtudni, mi történt valójában azon a végzetes éjszakán. Nyomozni kezd, és rájön, hogy az anyja ördögűzés során végzett a három áldozattal. Olaszországba utazik, ahol az anyját a bűnözőknek fenntartott elmegyógyintézetben tartják elzárva.

Isabella két ifjú ördögűző segítségével felfedi, hogy az anyját négy gonosz démon kerítette hatalmába.

 

4. Sötétség (2016)

  • Rotten Tomatoes-átlag: 3%

Kevin Bacon méltán elfeledett 2016-os horrorfilmjében egy amerikai család élete egy csapásra a feje tetejére áll a bizarr természetfeletti jelenségek sorozatától.

A família ugyanis a híres-neves Grand Canyonban eltöltött vakációja során egy ősrégi, szakrális helyen magára haragítja a Gonoszt.

 

3. Félelem.com (2002)

  • Rotten Tomatoes-átlag: 3%

A feltörekvő, fiatal detektív, Mike Reilly (Stephen Dorff) és az Egészségügyi Minisztérium csinos, ambiciózus járványügyi ellenőre, Terry Huston (Natascha McElhone) összefog egymással, hogy fényt derítsen négy ember titokzatos halálának körülményeire. Nyomozásuk eredménye még titokzatosabb, mint maguk a halálesetek, és vérfagyasztóbb, mint legvadabb rémálmaik. Különösen azután rezelnek be hőseink, hogy kiderül: 

az áldozatok 48 órával azután lelték halálukat, hogy bejelentkeztek a feardotcom.com nevű weboldalra!

(Ami ma már egyébként nem elérhető...)

 

2. Katasztrófafilm (2008)

  • Rotten Tomatoes-átlag: 1%

Egy éjjel váratlanul lecsap Los Angelesre a természeti katasztrófák jelentős része: egy aszteroida, egy tornádó és egy földrengés is.

Egy csapat fiatal megpróbál átjutni a város egyik részéből a másikra, hogy egyikőjük bajba jutott barátnőjén segíteni tudjanak. Ez eddig egy szokványos, sőt, kifejezetten klisés hollywoodi történet, csakhogy a főszereplők (az akkor még virágzó filmparódia műfajának legszebb hagyományait követve) a 2008-as év legsikeresebb amerikai blockbustereiből lépnek elő – avagy hogyan keveredik ugyanabba a történetbe Indiana JonesVasemberHulkBatmanHancockJuno, no meg a Szex és New York csajcsapata.

 

1. Egyedül a sötétben (2005)

  • Rotten Tomatoes-átlag: 1%

A híres Alone In The Dark videójátékból a hírhedt Uwe Boll forgatott filmet 2005-ben, évekre bebetonozva azt a tudományos tételt, miszerint

nem létezik jó játékadaptáció, csakis csapnivaló!

Az eredeti Alone in the Dark történetét legfeljebb csak nyomokban tartalmazó film középpontjában Edward Camby (Christian Slater), a paranormális jelenségek nyomozója áll, aki lassanként megfejt egy rejtélyes esetet, de közben egyre többen lelik halálukat körülötte...