Az összes háborús film, amit idén megnézhetünk

Íme, az összes olyan háborús film, amelynek 2024-es megjelenéséről tudunk, legyen az mozibemutató vagy streamingre érkező mű, és meglehetősen színes a kínálat!

Egy élet

 

Nicholas “Nicky” Winton, az ifjú londoni bróker a csehszlovákiai menekültek ügyével foglalkozó brit bizottság munkatársaival, Trevor Chadwickkel és Doreen Warrinerrel 669 gyereket mentett meg a nácik elől a második világháborút megelőző hónapok folyamán. Nicky 1938 decemberében látogatott el Prágába, ahol a nácik felemelkedése által fenyegetett s hazájukat hátrahagyott német és osztrák családokkal találkozott, akik elborzasztó körülmények között tengődtek, élelem és hajlék híján. A fiatalember és két társa ezt követően versenyt futott az idővel, hogy minél több gyermeket kimenekítsenek a határok lezárása előtt. A megtörtént eseményeket feldolgozó filmben, amely február 15-én kerül a mozikba, a már idős Wintont nem más alakítja, mint Sir Anthony Hopkins.

Forrás: Fórum Hungary

 

Liberation

Az elsőfilmes Anders Walter munkája a II. világháború legvégén játszódik, amikor is a németek mintegy kétszázezer, az előrenyomuló Vörös Hadsereg elől menekülő, főleg kelet-poroszországi civilt telepítenek Dániába, és elvárják a dán hatóságoktól, hogy szállást és élelmiszert biztosítsanak nekik. Bár a kisvárosi tanár (Pilou Asbæk), akire több mint ötszáz német menekültet bíznak, eleinte tiltakozik, kénytelen segíteni a rá bízottaknak, hiszen többen is súlyos betegek lesznek, és egyre több gyerek hal meg.

Csakhogy a dán ellenállás emiatt kollaboránsnak tekinti,

és ezzel óhatatlanul is bajba sodorja a saját családját is. A háború teljesen új oldalát megközelítő filmet – amiben fontos szerepet játszik Ulrich Thomsen is – már bemutatták Dániában, a nemzetközi forgalmazás csak idén február végén indul meg.

 

Védőr

Kevés belga háborús filmet ismerünk, így a rémes magyar címet kapott Védőr egyfajta ritkaságnak számít. A Netflix számára készült dráma egy újonc rendőrről (Stef Aerts) szól, aki már első szolgálati napján akaratán kívül összetűzésbe kerül a megszálló németekkel, és megismerkedik az ellenállással. Csakhogy hiába akar jót, lassan az SS látókörébe kerül, onnan nem tud már szabadulni, és

egy nagyon veszélyes helyzet kellős közepén találja magát,

amelynek részesei bujkáló zsidók, a bajba jutottakat kifosztó befolyásos belga üzletemberek és korrupt rendőrök. Karcos, néha megdöbbentően őszinte darab arról, milyen az, ha a kisember egy mindent felőrlő gépezet fogaskerekei közé kerül. A film már elérhető a Netflix kínálatában.

Forrás: Netflix

 

I.S.S.

A cím a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station) angol mozaikszava, a meglepően eredeti történet pedig így szól: a Földön kitör a totális háború az Egyesült Államok és Oroszország között, és bár odafent az amerikai és orosz asztronauták eddig kollégaként, sőt, barátként tekintettek egymásra,

most azt az utasítást kapják saját kormányuktól, hogy vegyék át az irányítást az űrállomás felett,

így elkerülhetetlenné válik az összecsapás. A szereplők között ott van a dán Pilou Asbæk, Ariana DeBose és Chris Messina, a film pedig január 19-én került az amerikai mozikba – hozzánk remélhetőleg valamelyik streamingszolgáltatón keresztül érkezik.

 

The Shamrock Spitfire

A film egy ír vadászpilóta, Brendan “Paddy” Finucane történetét meséli el, aki a Brit Királyi Légierő egyik ásza volt 5 légi győzelemmel lehetett kivívni ezt a címet, ő viszont összesen 28 ellenséges géppel végzett igazoltan. A semleges Ír Köztársaságból érkező Finucane az angolok legjobb és legnépszerűbb vadászgépén, a Supermarine Spitfire-en repült. A főszerepben a viszonylag ismeretlen Shane O’Regan látható, a szerény költségvetésből készült alkotás pedig technológiai értelemben nyilván nem lesz kimagasló, de az előzetes alapján izgalmas kaland lehet. Nagy-Britanniában március 11-én kerül a mozikba, aztán irány a streaming!

 

Maga a pokol

A látványosnak és izgalmasnak ígérkező filmben egy fiatal, tapasztalatlan amerikai tiszt (Liam Hemsworth) egy kommandós egységet vezet egy túszmentő akción a Fülöp-szigeteken, csakhogy a küldetés félresikerült,

az egység nagy része megsemmisül,

a fiatal tiszt pedig menekülni kényszerül. Csakis egyvalakire számíthat, az akciót hazájából koordináló veterán drónpilótára (Russell Crowe), aki nem hajlandó lemondani róla, még akkor sem, amikor a parancsnokság már szívesen leírná az „elkerülhetetlen veszteséget”. A film várhatóan április 25-én kerül a magyar mozikba, a stáblistán pedig ott van egy másik Hemsworth testvér, Luke, illetve Milo Ventimiglia.

 

The Ministry of Ungentlemanly Warfare

Guy Ritchie új filmje a brit hadügyminisztérium aktái alapján készült, amelyeket nemrég oldottak fel a titkosítás alól: ezekben egy, Winston Churchill által létrehozott titkos katonai egységről lehet olvasni. A hivatalos leírás szerint:„A szigorúan titkos harci egység, amely gazemberek és csirkefogók vegyes csapatából áll,

merész küldetésre indul a nácik ellen,

teljesen szokatlan és »úriemberhez nem méltó« harci technikákat alkalmazva. Merész küzdelmük végül megváltoztatta a háború menetét, és megalapozta a brit SAS-t és a modern Black Ops hadviselést.” A James Bond-regények szerzője, Ian Fleming is tagja volt ennek a csapatnak, szóval nagyjából tudható, mire érdemes számítani ebben a filmben, aminek egyik főszereplője Henry Cavill. A The Ministry of Ungentlemanly Warfare előreláthatólag áprilisban érkezik a mozikba.

 

The Convert

Lee Tamahori (Egykoron harcosok voltak, James Bond: Halj meg máskor) festői szépségű, ugyanakkor rendkívül erőszakos filmje a rendező maori gyökereihez nyúlik vissza. Az Új-Zéland brit gyarmatosításának idején, az 1830-as években játszódó történet hőse egy angol tiszteletes (Guy Pearce), aki véletlenül csöppen két, egymással háborúzó maori törzs konfliktusába, amely hamarosan arra kényszeríti a telepeseket, hogy az egyik fél oldalán fegyveresen vegyenek részt a harcokban. Márpedig a maori hadviselés a maga különös rituáléival és egzotikus fegyvereivel és földből készült erődítményeivel rendkívül látványos és igencsak brutális dolog! A film áprilisban kerül a nemzetközi forgalmazásba, reméljük hozzánk is eljut valahogyan.  

 

Before Dawn

Az ausztrál és új-zélandi katonák (ANZAC) legnagyobb és legismertebb fegyverténye a végül kudarcba fulladt gallipoli partraszállás volt, de kevésbé ismert tény, hogy ezt követően a nyugati hadszíntéren vetették be őket. Az ausztrál hadosztályok számos csatában vettek részt és hatalmas veszteségeket szenvedtek – ezt örökíti meg az Ausztráliában április 4-én mozikba kerülő film, amely egy, a szülei tiltakozása ellenére bevonuló fiatal önkéntes szemszögéből mutatja meg az eseményeket. A Before Dawn klasszikus lövészárok mozinak ígérkezik, nagyon nagy nevek nincsenek benne, így lehetséges, hogy nem jut el hozzánk.

 

Civil War

Valószínűleg Alex Garland filmje lesz a legnagyobb durranás a listán, részben a téma, részben a szereplőgárda miatt. A történetről csak annyit tudni, hogy

az Egyesült Államok kettészakad, az elnök hadiállapotot hirdet ki,

és a két fél könyörtelenül egymásnak esik, miközben mindenféle milíciák veszik át saját szakállukra ellenőrzést. Hőseink (Kirsten Dunst és Wagner Moura) újságírók, akik egyik oldalt sem támogatják, de így sincsenek biztonságban. Fontos szerepet kap a mindig hátborzongató Jesse Plemons is, aki egy milicistát játszik, aki élet és halál felett dönt, és az amerikai belpolitika jelenlegi állapota, illetve a szélsőjobb térnyerése miatt ez a forgatókönyv nem is annyira valóságtól elrugaszkodott. A film április 11-én kerül idehaza a mozikba.

 

Kiss the Future

Felkerült a listára egy dokumentumfilm, amely a boszniai háború alatt játszódik, és azt mutatja be, hogyan segített az ostromolt Szarajevó lakóinak az a tény, hogy az akkor csúcson lévő U2 és annak frontembere egyrészt beemelte a köztudatba a város szenvedését, másrészt ígéretet tett, hogy a felszabadulás után koncertet tartanak ott.

Amit be is tartottak, végül 45 ezer ember előtt játszottak,

de a szlovén Nenad Cicin-Sain rendezte film – aminek Matt Damon és Ben Affleck a producere – nem csak velük foglalkozik, de azzal az underground kulturális élettel is, amely az ostromlott bosnyák fővárosban mintegy dacból kialakult. És nem a U2 valóban fontos segítségét akarjuk lekicsinyelni, de az Iron Maiden minden különösebb felhajtás nélkül adott koncertet itt még az ostrom alatt, életük kockáztatásával, amiről szintén készült egy dokumentumfilm, a 2017-es Scream for me Sarajevo. A Kiss the Future február 23-án kerül limitált moziforgalmazásba Amerikában, majd felkerül a Paramount+ kínálatába.

Six Triple Eight

A furcsa cím a 6888-as Központi Postai Irányító Zászlóalj rövid megnevezését jelöli: az egység egy kizárólag afroamerikai nőkből álló egység volt, amely a II. világháború alatt a tengerentúlon szolgált. Igaz, a zászlóalj katonanői nem viseltek fegyvert, hiszen a fronton szolgáló katonáknak címzett levelek kezelése volt a feladatuk, ami nem lebecsülendő:

az amerikai hadsereg kiemelt szempontnak tartotta a hadsereg morálját,

és az otthonról érkező levelek és csomagok ebben nagyon is fontos szerepet játszottak. A filmet az a Tyler Perry írta és rendezte a Netflix számára, akit inkább könnyed Madea-vígjátékszéria alapján ismerhetünk, az egységet vezénylő Charity Adams őrnagyot Kerry Washington alakítja – a Six Triple Eight idén érkezik a Netflixre, de premierdátum még nincsen.

Forrás: Netflix