Az új Bond-film csúszása miatt bezár a világ legnagyobb mozilánca, a Cinemaworld – de a magyar Cinema Cityket ez nem érinti

A koronavírus-járvány és a premierek elhalasztása miatt a cég átmenetileg lehúzná a rolót Amerikában és Nagy-Britanniában.

A Nincs idő meghalni november 20-ról jövő áprilisra halasztott premierje miatt a világ egyik legnagyobb mozihálózata, a Cineworld mozihálózat arra a következtetésre jutott, hogy nincs sok értelme nyitva tartani a filmszínházait az Amerikai Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. Daniel Craig utolsó James Bond-filmje kiesésével a legközelebbi kasszasiker-várományos blockbuster a Wonder Woman 1984 lenne idén karácsonykor – csakhogy könnyen lehet, hogy a világméretű koronavírus-járvány miatt ezt a filmet majd csak jövőre mutatja be a Warner (ahogy a Disney is inkább 2021-re tolta át a Fekete Özvegy idei premierjét).

A walesi Cardiff városának bezárt Cinemaworld mozija (forrás: Matthew Horwood/Getty Images)

 

A Nagy-Britanniában 120 mozival piacvezető, az Egyesült Államokban a Regal Cinemas tulajdonosaként 500 filmszínházzal a második legnagyobbnak számító mozilánc vasárnap hivatalosan is kiadott egy közleményt arról, hogy a koronavírus okozta bevételkiesés és a közönségcsalogató húzócímek idei elmaradása miatt anyagi okok miatt erősen fontolgatják az átmeneti bezárást, és könnyen lehet, hogy majd csak 2021 tavaszán nyitnak ki újra.

Megerősíthetjük, hogy fontolgatjuk az egyesült királysági és az egyesült államokbeli mozik ideiglenes bezárását, de végleges döntés még nem született. A döntés meghozatala után a lehető leghamarabb értesíteni fogjuk a dolgozókat és a mozilátogatókat.

A Cineworld világszerte 45 000 embert foglalkoztat, ebből 6000 fő az Egyesült Királyságban található mozikban dolgozik. 2014 óta a Cineworld tulajdonában vannak az európai Cinema City mozik is, ezeket azonban nem érinti az anyacég filmszínházainak bezárása. Buda Andrea, a magyarországi Cinema City-hálózat marketing- és PR igazgatója kérdésünkre az alább közleményt juttatta el az üggyel kapcsolatban Port.hunak:

A Cinema City mozik továbbra is üzemelnek. Jelenleg azon dolgozunk a forgalmazókkal együtt, hogy a nagy stúdiós filmeken kívül is legyen tartalom, filmkínálat. Kiemelt fontosságúnak tartjuk a helyi gyártású alkotásokat is, aminek minden támogatást ezután is megadunk majd. Múlt csütörtökön nyitottuk budai VIP mozitermeinket és a megújított 5 multiplex termet a Mammut I. bevásárlóközpontban, ennek a kampánya jelenleg is fut . Várjuk a nézőket a megnyitás óta bevezetett intézkedésekkel: a tranzakciók közötti automatikus székkihagyást, a kötelező maszkhasználatot mind nézői, mind dolgozói szinten, a mozik területén elhelyezett kézfertőtlenítők alkalmazását a biztonságérzet növelése céljából vezettük be, s a jövőben sem tervezünk ezen változtatni.

(via The Hollywood Reporter)