Bajban a legnagyobb hollywoodi filmstúdiók: elveszthetik CGI-karaktereik jogait

Egy bírósági ügy rengetheti meg Hollywoodot.

Bár a Marvel és Star Wars CGI-karakterek képezik sok Disney-film alapját, most lehet, hogy elbúcsúzhat tőlük a cég. Persze egyáltalán nem önszántából, hanem egy per miatt.

A Rearden LLC nevű grafikai cég tulajdonában van az a MOVA Contour nevű technológia, amivel a CGI karakterek arckifejezéseit még élethűbbé lehet varázsolni. Ezt azonban egy kínai cég is észrevette, és lemásolta (ellopta) a technológiát, amit aztán később a hollywoodi filmstúdiók - a Walt Disney Pictures, a Fox és a Paramount – is használtak.

A Rearden LLC most az ezzel a technológiával létrehozott karakterek jogaiért indított pert: az ügy azon áll vagy bukik, hogy a bíróság a MOVA technológiát egy programként fogja fel – mint pl. a Photoshop vagy a Word – amivel a felhasználók létrehozzák saját tartalmaikat, amik jogaival saját maguk rendelkezhetnek. Ellenkező esetben a MOVA megalkotói igényt tarthatnak minden olyan karakter jogaira, amelyek ezzel a technológiával készültek.

Az ügy számos filmre hatással lehet, ilyen pl. A galaxis őrzői, a Bosszúállók: Ultron kora, a Deadpool vagy az Éjszaka a múzeumban, de a november 2-án a mozikba kerülő Thor: Ragnarök sincs biztonságban.

via DigitalSpy