Botrány és bojkott: vége a Golden Globe-nak?

Egyre többen határolódnak el a szervezettől. Az NBC jövőre már nem közvetíti a gálát, Tom Cruise pedig visszaküldte a díjait.

Az Oscar mellett a Golden Globe a legnagyobb presztízsű hollywoodi díjosztó szerveződés – pontosabban csak volt, mert nagyon úgy tűnik, hogy az 1944-ben alapított díj története a végéhez közeledik. A gálát szervező HFPA-val (a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezetével) kapcsolatban évtizedek óta lehet hallani, hogy állítólag korrupt, lefizethető szervezet, amelynek a tagjai, ha nem is pénzért, de utazásokért és egyéb drága ajándékokért cserébe bárkit szívesen jelölnek a díjra. Még tavaly novemberben egy Hollywoodban tevékenykedő norvég újságírónő beperelte a szervezetet, amiért elutasították a jelentkezését (hiába felelt meg a kritériumoknak).

Kjersti Flaa keresetének ugyan nem adott helyt a bíróság, de február 21-én a Los Angeles Times nagyszabású leleplező cikket közölt a méretéhez képest hatalmas pénzek felett döntő szervezetről, amelynek tagjai mindössze 87-en vannak (összehasonlításképp: az Oscarról döntő Filmakadémia 10 ezer körüli, az Emmyről döntő tévés akadémia pedig 25 ezer fős tagságot számlál), viszont a Golden Globe-gála tévés közvetítésének és egyéb bevételeiknek hála dollártízmilliók felett rendelkeznek. És ahhoz képest, hogy egy nonprofit szervezetről van szó, mindenféle bizottságaiknak köszönhetően busásan jutalmazzák a tagságukat, olyannyira, hogy a tagok még az elvileg jótékonysági munkáikért is kapnak fizetést.

A legutóbbi korrupciógyanús eset az Emily Párizsban című netfixes romkomsorozathoz kapcsolódik, amely a legutóbbi gálán két jelölést is kapott. Utólag derült ki, hogy a produkció a HFPA mintegy harminc újságíróját utaztatta a forgatási helyszínre, azaz Párizsba, ahol egy ötcsillagos szállodában biztosították a szállásukat.

Ugyancsak kiverte a biztosítékot, hogy a díjakról döntő tagság etnikai értelemben semennyire nem diverzifikált, vagyis egyetlen nem fehér szavazójuk sincs. A HFPA a botrányra reagálva még május elején bejelentette, hogy elkezdik megreformálni a szervezetet, növelik és színesítik a tagságot, és új szabályokkal próbálják korlátozni a korrupciót. A Golden Globe legfontosabb partnere, az NBC televíziós csatorna azonban közleményben tudatta, hogy a 2022-es gálát nem kívánják közvetíteni, mert úgy érzik, hogy bár a HFPA elkötelezett a reformok iránt „ekkora volumenű változásokhoz időre és munkára van szükség”, és a HFPA-nak időt kell adni ahhoz, hogy megfelelően vezényelje le ezeket a változtatásokat. Ha ez megtörténik, akkor az NBC nem zárkózik el attól, hogy 2023 januárjában ismét képernyőre tűzze a gálát. A háttérben a Variety információ szerint az áll, hogy az NBC vezetői hiába kértek egy kötelező érvényű menetrendet arról, hogyan és mikor fogja a HFPA felduzzasztani a tagságát annyira, hogy az újonnan felvettek többen legyenek, mint a régi gárda, nem kaptak megnyugtató választ.

Ez után megindult a lavina, és többek közt a Netflix, az HBO, az Amazon, a TNT, a TBS, és a WarnerMedia is bejelentette, hogy bojkottálják a Golden Globe-ot, amíg nem látnak biztosítékot arra, hogy valódi változások lesznek. A Warner Media a közleményében a tagság diverzitásának hiánya mellett azt is kiemelte, hogy a HFPA tagjai

túl sokáig követelhettek maguknak különleges előjogokat, szívességeket, és professzionális újságírókhoz méltatlan kéréseket és kívánságokat intéztek a filmipar szereplőihez.”

Külön megemlítik azt is, hogy az újságírók gyakran szexista, homofób, „fajilag” érzéketlen kérdéseket tettek fel a sajtótájékoztatókon és az egyéb sajtóeseményeken. Mint írják:

Sajnáljuk, hogy iparági szereplőként panaszkodtunk ugyan, de közben nagyban toleráltuk ezt a viselkedést.”

Hozzáteszik azt is, hogy elvárják az HFPA-től egy olyan szabályzat bevezetését is, amely zéró toleranciát ír elő a nem kívánatos fizikai érintésekkel kapcsolatban. Ezzel vélhetően arra az esetre utalnak, amikor 2003-ban Brendan Frasert állítólag megfogdosta a HFPA akkori elnöke, Philip Berk.

A színészek is egymás után határolódnak el a szervezettől, többek közt Scarlett Johansson és Mark Ruffalo is felszólította a kollégáit, hogy bojkottálják a Golden Globe-ot, amíg nem történik meg a valódi reform. Tom Cruise pedig vissza is küldte a HFPA-nak mindhárom szobrát. A színészt 1990-ben a Született július 4-én, 1997-ben a Jerry Maguire főszerepéért díjazták, 2000-ben pedig a legjobb mellékszereplő díját vihette haza a Magnóliáért.

Via: Variety / THR