Budapesten készült filmmel nyit a Spanyol Filmhét

Október 17-től 22-ig, keddtől vasárnapig az Urániában zajlik a Spanyol Filmhét tizenkét új játékfilmmel: vígjátékokkal, drámákkal, thrillerekkel, köztük Goya-díjas alkotásokkal.

A filmhetet egy látványos történelmi film nyitja. A sakkozó a második világháború éveiben, valamint a háború idején játszódik: hőse, a spanyol sakkbajnok beleszeret egy francia újságírónőbe, és Franciaországba menekül, de ott is utoléri a történelem. A film különlegessége, hogy jeleneteit szinte kivétel nélkül Budapesten vették fel. A budapesti bemutatón a spanyol alkotók közül jelen lesz a szereplők közül Marc Clotet és Lionel Auguste valamint a film rendezője, Luis Oliveros.

jugador

A Váratlan nyereményben egy városka lakóira rámosolyog a szerencse. Többen is nyernek a lottón, örömük azonban nem felhőtlen, mivel a nyertes szelvényt a helyi bordélyházban vásárolták, és ezt az asszonyok semmiképp nem tudhatják meg. A film a tavalyi év legjövedelmezőbb spanyol mozidarabja volt. A katalán származású Oriol Paulo filmje, A láthatatlan vendégben egy vállalkozót a szeretője megölésével vádolnak, és bár a körülmények egyértelműen ellene szólnak, a rendező úgy vezet el bennünket a végső csattanóig, hogy közben többször is megingat ítéletünkben.

3

A Gyereket várunk című komédiában egy negyvenhez közeledő, gyermektelen párt ismerhetünk meg, akiknek az utódnemzés tovább nem halogatható szüksége forgatja fel az életét. Különös identitási kérdéseket vet fel A következő bőr című thriller a ködös Pireneusokban, egy kis faluban játszódik, ahol váratlanul előkerül az évekkel ezelőtt eltűnt, 17 éves Gabriel, emlékezetkiesése mindenkit elbizonytalanít. A pálmafák a hóban Spanyol-Guinea háború utáni húsz évéről és függetlenné válásáról mesél egy szerelmi történeten keresztül. A Késő harag drámába oltott thriller, az elsősorban filmszínészként ismert Raul Arévaló első nagyjátékfilm-rendezése, melyet máris számos díjjal jutalmaztak.

keso harag

A Beszélnünk kell róla című David Serrano-vígjáték hősnőjének „volt” férjével gyűlik meg a baja, aki munkanélküli, egy omladozó lakásban él, és még nem tette túl  magát a szakításon – hogyan lehetne kíméletesen rávenni a válásra? A te érdekedben, Carlos Therón rendezése három lányos apa története, akiknek csemetéi fura kapcsolatokban élnek. A szívvel, humorral és szociális érzékenységgel teli női filmeket képviseli az argentin származású Marina Seresesky alkotása, a Nyitott ajtó Carmen Machi főszereplésével. Szép és karcos történet az anyai érzésről és a gondoskodásról, amely három prostituáltban ébred fel, amikor egyik váratlanul elhunyt társuk kislányát kell gondozásba venniük.

zsaz ev

A Száz év megbocsátás című kemény thriller egy különös valenciai bankrablás története, amelyben a tét jóval nagyobb, mint néhány millió euró, a 314-es széf ugyanis kompromittáló adatokat tartalmaz politikusokról Az olajfa című Icíar Bollaín-alkotásban, amelyben egy nő, hogy imádott nagyapja kedvére tegyen, Németországba utazik, hogy megtalálja azt az olajfát, amit az elszegényedett család 12 évvel korábban az öreg akarata ellenére eladott.

olajfa

A tavalyi spanyol filmtermést bemutató válogatásban minden film egyetlen alkalommal, eredeti nyelven, magyar felirattal kerül vászonra. A filmekről és a filmhéten érvényes jegykedvezményekről további részleteket az Uránia weboldalán találnak az érdeklődők: http://www.urania-nf.hu/esemenyek/1002