David Bowie legjobb filmszerepei

Ugyan leginkább csak kacérkodott a színészettel, azért elég tisztességes filmográfiát hozott össze.

Twin Peaks – Tűz, jöjj velem!

David Lynch és Mark Frost kultsorozatának előzményfilmjében Bowie alakítja Phillip Jeffries FBI ügynököt, aki még jócskán Dale Cooper előtt keveredik bele a földöntúli rejtélyekbe. Egy meglehetősen zavarbaejtő jelenetben bekacsázik Gordon Cole (David Lynch) irodájába, és bizonyos Judyról beszél – a harmadik évadban tudjuk csak meg, ki, illetve mi Judy, azaz Jodie, a Twin Peaks-univerzum ősgonosza. Egy másik jelenet a The Missing Pieces című gyűjteményben található, amelyben a Tűz, jöjj velem kivágott részeit gyűjtötték csokorba. Ebben Bowie egy dél-amerikai szállodában egy elektronikus kisülés közben eltűnik. És hogy mi lett vele? Ahogy azt a harmadik évadban megtudjuk, egy interdimenzionális teáskannává változott. Vagy valami ilyesmi.

 

Fantasztikus labirintus

Jim Hanson, Terry Jones, Brian Froud és David Bowie. Mi történik akkor, ha négy ekkora zseni összeteszi, amijük van? Egy ősrobbanáshoz hasonló esemény illene, de elégedjünk meg a világ egyik legjobb és legkreatívabb mesefilmjével, a Fantasztikus labirintussal, amiben Bowie a Manókirály, a nyolcvanas évek legjobb hagyományai szerinti frizurával és passzentos tökösnadrágban. 

 

A tökéletes trükk

Egy különc zsenit ki más játszhatna el jobban, mint egy különc zseni? Christopher Nolan talán legjobb filmjében két illuzionista párharcát élvezhetjük végig, és az eseményekben nagy szerepe van egy bizonyos Nikola Teslának... Bowie meglepően visszafogottan és elegánsan alakítja a titokzatos feltalálót, de természetesen még így is menő, ahogy elősétál az elektromos kisülések hálója mögül.

 

Futottak még...

Ricky Gervais zseniális sorozata ugyanazzal a kényelmetlen humorral él, mint A hivatal, csak itt rendre világsztárok alázzák meg Gervais karakterét, no és persze magukat is látható örömmel tahónak vagy épp szemétládának tüntetik fel. Az egyik epizódban Bowie Chubby Little Loser (Dagi kis vesztes) címmel egy kis dalocskát rögtönöz a főszereplőről. Bowie ezt még egy koncertjén is előadta, persze Gervaist is felhívta a színpadra.

 

Az éhség

Tony Scott különös vámpírfilmje fura keveréke a horrornak és a hollywoodi művészfilmnek. Bowie egy  vámpírt alakít, aki hirtelen elkezd öregedni: drámai alakítása különösen megrázó, talán a film legnagyobb értéke.

 

A Földre pottyant férfi

Magát Bowie-t is tökéletesen jellemezhetnénk Nicolas Roeg (Ne nézz vissza!, Boszorkányok) különös hangulatú sci-fijének címével. A fiatal zenész egy földönkívülit alakít, aki óriási intellektusát az emberiség javára igyekszik fordítani, és közben megismerkedik a szerelemmel. Bowie alakítása kifinomult és érzékeny, és annyira más, annyira nem evilági, mintha csak saját magát adná.

 

Korábbi összeállításunkban összeszedtünk egy csokornyit azokból a filmekből, amelyekben David Bowie dalai szólnak.