Diane Kruger és az iráni atomtitok

A szép szőke német színésznő izraeli ügynöknek áll The Operative című új filmjében, és Teheránba indul, de minden helyzetre még a Moszad sem készíthet fel egy érző szívű nőt! Kijött a film első előzetese.

Annak idején ő volt a Trója (2004) szépe, ugyanúgy otthon volt Hollywoodban mint szülőhazájában, Németországban vagy Franciaországban, mára viszont Diane Kruger igazi színésznővé nőtte ki magát, aki karcosabbnál karcosabb szerepeket keres és talál. Mint amilyen a Golden Globe nyertes Sötétben (2017) volt, amiért a Cannes-i Filmfesztiválon a legjobb színésznőként díjazták, és bár gyanítom, hogy hasonló kitüntetésekben ezúttal nem lesz része, hasonlóan kemény és belemenős új filmje, a The Operative, azaz Az ügynök – pontosabban A terepen dolgozó ügynök, de az már kissé komplikált magyar cím lenne, nem igaz? A film most megjelent előzetese ugyanis klasszikus kémtörténetet ígér az ilyenkor elkerülhetetlen szerelmi szállal és megoldhatatlan erkölcsi kérdésekkel.

Igaz, a hivatalos szinopszis „szikár pszichológiai thrillert” emleget, de ez akkor is kémfilm! Hősnőjét ugyanis az izraeli titkosszolgálat, a Moszad szervezi be, képzi ki, majd küldi Iránba. Teheránban nyelvtanárnőként dolgozik, de az igazi feladata egy, az iráni atomterven dolgozó férfi elcsábítása és a tervhez kapcsolódó titkok megszerzése, csakhogy beüt egy kis gikszer. Aki arra fogadott, hogy a nő beleszeret a célpontjába, az most komoly összeget nyert, mert pontosan ez történik, és hősnőnk eltűnik, a Moszadnál pedig elkezdik vakarni a fejüket, ami arrafelé nem a legjobb jel. És ügynöknőnk kiképzője és egyben kapcsolattartója elindul, hogy megtudja, mi is történt pontosan, és ahogy azt feletteseinek mondja, „nem kimenekítésben” gondolkodik.

Azért komoly kételyeink ne legyenek, nem iráni szemszögből fogjuk látni a történetet, hiszen a rendező az Izraeli Yuval Adler (Bethlehem), az viszont nyilvánvaló, hogy egyrészt valódi erkölcsi dilemmák kerülnek elő, másrészt nagyon izgalmas filmről van szó – ezt nem csak a trailerből lehet tudni, a filmet már vetítették a Berlinálén. A történet Yiftach R. Atir The English Teacher című regénye alapján készült Krüger mellett a másik főszereplője Martin Freeman, akit furcsa nem hobbitként, hanem sokat látott hírszerzőként látni, a titokzatos célpontot pedig az iráni származású kanadai színész, Cas Anvar játssza, mellette pedig feltűnik Rotem Keinan, Yohanan Herson és Kate Nichols. Bár a jelek szerint a The Operative ugyan nem kóborol túl messzire a műfaj jól bejáratott kliséitől – van egy remek liftes leszámolós jelenet, igazi klasszikus! -, de egy jó sztorira és remek alakításokra mindenképpen számíthatunk. A film augusztus 2-én nyit Amerikában, reméljük valamilyen formában ide is eljut majd.