Doktor House, a kórházak Sherlock Holmesa - 15 érdekesség a 65 éves Hugh Laurie-ról

A sokak számára még mindig Doktor House szerepe miatt ismert színész apja valóban orvos volt, ő pedig olimpiai evezős bajnok is lehetett volna, de elment csepűrágónak!

1. A színész 1959-ben született Oxfordban, James Hugh Calum Laurie néven. Szülei skót származásúak, apja orvos, anyja háztartásbeli nő volt. Ő volt a legfiatalabb gyermek bátyja és két nővére mellett. Apja a hivatása mellett a sportban is jeleskedett, 1948-ban aranyérmet nyert a londoni olimpián evezésben. Hugh igyekezett apja nyomdokaiba lépni: az evezős válogatott tagjaként 1977-ben negyedik helyezést ért el a finnországi junior világbajnokságon, de többre is vihette volna, közel volt az olimpiai kvalifikációhoz, amikor jött egy súlyos fertőzés.

2. Magániskolában érettségizett, majd a Cambridge-i Egyetemen tanult tovább antropológia és archeológia szakokon. Az egyetemen csatlakozott ahhoz a Footlights nevű színésztársulathoz is, ami előtte már sok brit színésznek hozta meg a hírnevet. A társulatnak Emma Thompson is tagja volt, aki alelnökként, Hugh pedig a társulat elnökeként tevékenykedett – ők ketten ekkoriban jártak is.

Forrás: BBC

 

3. A színész Emma Thompsonnak köszönhetően ismerkedett meg Stephen Fry-jal, akivel később az Egy kis Fry és Laurie című komédiasorozatban alkottak emlékezetes párost 6 éven keresztül, de együtt szerepeltek a hasonlóan buggyant Majd a komornyik (1990) című, P. G. Wodehouse novellái alapján készült szériában is.

4. A Fekete vipera óriási ismertséget hozott Laurie számára is, elsősorban a széria humora, és nem történelmi hűsége miatt. Hugh Laurie alakításában György régensherceg egy teljesen életképtelen, nőcsábász, alkoholista idióta, akit minden tekintetben kihasznál és irányít az inasa, Edmund Feketevipera (Rowan Atkinson). Bár a valódi György herceg is iszákos volt és hűtlen, de elsősorban nem a hülyeségéről, hanem arról volt híres, hogy a művészetek nagy mecénása volt. A négy idősíkban futó sorozatban Laurie további három karaktert játszott el, a részeges Simon Partridge-ot, a gonosz Ludwig herceget és George hadnagyot.

Forrás: M1

 

5. Legismertebb szerepe sokáig a Papás-mamás (2000) című angol családi vígjáték volt, ahol Joely Richardson volt a partnere. Kevésbé ismert tény, de

több jelenetet Hugh Laurie rendezett a filmből,

amikor a rendezőnek, Ben Eltonnak a felesége mellett kellett lennie a kórházban, mert bármikor beindulhatott a szülés. Ironikus módon a történet pont arról szól, hogy főhőseinek milyen nehezen jön össze a gyerek. Az író-rendező Elton és felesége végül a mesterséges megtermékenyítést választották, az út, amíg ide eljutottak inspirálta a cselekmény jelentős részét. Laurie és Elton még Cambridge-ből voltak legjobb barátok.

Forrás: InterCom

 

6. Az áttörést is a Footlights társulata hozta meg, akikkel megnyerték a neves Edinburgh Fringe Fesztivál komikusi díját, ahol a kitüntetést Rowan Atkinson adta át, a nyeremény része pedig egy sorozatra való szerződés volt a Granada Televisionnel – ez lett a két évadot megélt Alfresco, amit Laurie, Fry, Thompson, valamint Ben Elton, Robbie Coltrane és Siobhan Redmon írtak és adtak elő.

7. A 80-as évek végén és a 90-es évek elején Laurie meglepően sok videóklipben tűnt fel, például a Kate Bush 1986-as dalához, az "Experiment IV"-hez készültben, vagy Annie Lennox 1992-es  "Walking on Broken Glass" klipjében, de benne volt a Spice Girls filmjében, a Spice World-ben (1997) is. Leghíresebb cameója azonban 1998-ban a Jóbarátok Ross esküvője című epizódjában volt, ahol a London felé tartó járaton Rachel morcos, kissé lobbanékony útitársát alakította.

 

8. A Doktor House 2004 novemberében jelent meg először a Fox műsorán, 2012-re pedig a Guinness rekordok könyvébe is bekerült, a cinikus orvost akkor 66 országban 81,8 millióan nézték hétről hétre, és ezzel a dr. Gregory House-t alakító Hugh Laurie lett a világ legismertebb sorozatszínésze 

– erről papírja is van a Guinness Rekordok Könyvéből.

A sorozat ugyan a kórházak világát kicsit túlrajzolja, de a betegségek nagyon is valódiak: a nyolc évad alatt külön orvoscsapat dolgozott a forgatókönyvírók mellett, hogy minden diagnózis pontos legyen.

Forrás: Fox

 

9. David Shore író-rendező House figuráját a híres detektívről, Sherlock Holmesról mintázta. Erre utal függősége, zenei kvalitásai, továbbá az, hogy szenvedélyesen ki akarja deríteni az igazat

– ő nem bűnözőket, hanem betegségeket fülel le.

Akárcsak Holmes, House oldalán is van egy segítő figura: Doktor Watson helyett Dr. James Wilson (Robert Sean Leonard). További apró utalásként az orvos a 221B szám alatt lakik (a magánnyomozó pontos címe: London, Baker Street 221B), a sorozat egyes epizódjaiban pedig felbukkant mind az Adler, mind a Moriarty név, amelyek a Holmes-történetek fontos figuráinak a nevei.

Forrás: Fox

 

10. A  cinikus doktor magyar hangjának tökéletes választás volt Szakácsi Sándor – ezért is sokkolta a House-rajongókat a mindenki által szeretett színész 2007-es halála. A későbbi évadokban így Kulka János lett a főszereplő szinkronhangja, aki szintén brillírozott a szerepben, így idővel a nézők is elfogadták.

11. A színészről sokan tudják, hogy énekel, a Dr. House-ban megmutatta, hogy annyira jó hangja van, hogy akár énekesnek is mehetett volna. Játszik zongorán, gitáron, dobol, szaxofonozik és harmonikázik. 2006 óta egy színészekből álló együttes, a Band from TV tagja, 2011-ben és 2013-ben két saját blues albumot is kiadott, és nagy rajongója a New Orleans-i zenének. 2014-ben Budapesten is koncertezett. Ha valaki még nem hallotta volna, mindenképp érdemes megnézni, mennyire érzi a blues-t.

 

12. A zene mellett az írást is kipróbálta, 1996-ban regénye is megjelent A balek címmel. A történet hőse a kiszuperált háborús veterán Thomas Lang, akit valakik felbérelnek egy amerikai iparmágnás megölésére, ám ő úgy dönt, hogy figyelmezteti a kiszemelt célpontot. Hamarosan egy elszabadult CIA-ügynökökkel és reménybeli terroristákkal teli nemzetközi összeesküvés közepén találja magát, miközben egyetlen célja, hogy megmentse a hosszú lábú lányt, akibe beleesett. Laurie állítólag írt a történethez egy forgatókönyvet is, de még nem akadt rá vevő.

13. Nem a Doktor House az egyetlen sorozat, amelyben különc orvost alakít, hiszen ott van a Dr. Chance (2016) is, amelynek nemcsak címszereplője, de executive producere is egyben. A websorozatként indult széria hőse, Dr. Eldon Chance törvényszéki pszichiáter, aki újra és újra erőszakos és veszélyes helyzetekbe keveredik munkája során, mivel a legkülönfélébb mentális zavarokkal küzdő emberek és a korrupt rendőrök igencsak megnehezítik az életét.

Forrás: Hulu

 

14. A színész évtizedek óta küzd a depresszióval, amiről először 2006-ban az Inside the Actors Studio című műsorban vallott. Elmesélte, hogy akkor döbbent rá először, hogy súlyosan depressziós, amikor egy jótékonysági roncsderbin vett részt, és amikor azt látta, hogy két autó összeütközik és kigyulladt, egyszerűen semmit nem érzett az unalmon kívül. Azóta rendszeresen jár pszichoterapeutához.

Forrás: Netflix

 

15. Három gyermeke, két motorja és egy kedvenc focicsapata van. Laurie 1989. június 16-án vette feleségül Jo Green színházi adminisztrátort a londoni Camden körzetben, akitől Charlie, Bill és Rebecca nevű gyermeke született. Lelkes motorrajongó, és két motorja van, egy Londonban és egy Los Angeles-i otthonában. Az utóbbi egy ismert brit márka, egy vintage Triumph Bonneville - és amikor ezen járja az utakat, kicsit úgy érzi, mintha az angol lobogót vonná fel. Laurie gyerekkora óta az Arsenal FC szurkolója.