Ég a város - Detroit előzetes

Kathryn Bigelow új filmjéről már az első előzetes előtt is az egyik legnagyobb Oscar-várományosként beszéltek, a most megjelent trailer pedig igazolni látszik a szóbeszédet.

Kathryn Bigelow az évek során Hollywood elsőszámú női rendezőjévé vált – igaz, nem túl erős a konkurencia – markáns stílusával és nem utolsó sorban azzal, mert kifejezetten férfias témákat dolgoz fel. A bombák földjén és a Zero Dark Thirty  - A Bin Láden hajsza révén Kathryn Bigelow ma már az A-kategóriás filmesek közé tartozik, akiknek kifejezetten várják új munkáit, és a Detroitról, amelynek nemrég jött ki az első előzetese, már elkészülte előtt úgy beszéltek, mint a következő Oscar-díjkiosztó egyik legnagyobb esélyese. Nem véletlenül, hiszen egyrészt első blikkre is rendkívül izgalmas alkotásról van szó nagyszerű színészekkel, másrészt egy ma is rendkívül aktuális kérdést feszeget.

A film az 1967 nyarán kitört detroiti lázongások történetét meséli el. Ez volt az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb faji villongása, az áldozatok számában csak az 1982-es Los Angeles-i zavargások előzik meg. Az erőszak akkor tört ki, amikor a rendőrség razziát tartott egy, a színesbőrű negyedben lévő illegális italmérésben, ami történetesen egy épületben volt egy emberi jogi szervezet irodájával. A feldühödött tömeg fosztogatni és gyújtogatni kezdett, a kiérkező rendőrökre és tűzoltókra pedig többször rálőttek, ők pedig gyakran válogatás nélkül tüzeltek mindenkire, aki mozgott. Az öt napig tartó zavargásoknak, amelynek végül a hadsereg vetett véget, több ezer sebesültje és 43 halottja volt, közülük 33 fekete és 10 fehér – volt, aki füstmérgezésben vagy áramütésben halt meg -, és az egykor virágzó Detroit ekkor indult meg a hanyatlás útján.

Detroit

Bigalow filmje egy fekete rendőr (az új Star wars film főszereplője, John Boyega eddigi legfontosabb szerepe) nézőpontjából láttatja az eseményeket, aki először a rendfenntartók oldalán áll, ám ahogy nő a rendőri túlkapások száma és megérkeznek a helyi Nemzeti Gárda kizárólag fehérekből álló egységei, lassan ő is átsodródik a másik oldalra. A film némileg dokumentarista stílusban már az előzetes alapján is érinti zavargások legfontosabb mozzanatait, köztük az Algiers motelben történt mészárlást, ahol több fekete fiatalt lőttek agyon már letartóztatásuk után. Mindez erősen emlékeztet az elmúlt évek rendőri túlkapásaira, amelyek megrázták egész Amerikát és amelyre válaszul jött létre a Black Lives Matter mozgalom, így a Detroit nyilván óriási visszhangot vált majd ki.

A filmet, amelynek forgatókönyvét az Oscar-díjas rendezőnő állandó szerzőtársával,  Mark Boallal jegyzett, idén nyáron, augusztus 4-én mutatják be Amerikában – hazai forgalmazásról még nincs hír -, a főszereplők között pedig Boyega mellett a következőket találjuk: John Krasinski, Jack Reynor, Algee Smith, Will Poulter, Ben O'Toole és Anthony Mackie. Közülük a legnagyobb meglepetés Poulter, akit eddig főleg idétlen kamaszként láthattuk, például a Családi üzelmekben, most viszont vérszomjas rasszista zsaru.

Detroit