Egykor zsenik voltak - lecsúszott filmrendezők

Kapásból fel tudnánk sorolni tucatnyi olyan filmrendezőt, akik megannyi remek film után már csak árnyékuk önmaguknak. Mi most ötöt szedtünk össze közülük.

Kevin Smith

Smith eladta a képregénygyűjteményét, hogy megvalósíthassa az álmát, és filmezhessen, és első alkotása, a Shop-stop generációs kultfilm lett. Miután kilépett a komfortzónájából és elkezdett zsánerfilmeket forgatni, kiderült, hogy az, hogy remek dumákat ír, még nem jelenti azt, hogy rendezni is tud - legutolsó filmjét, a Yoga Hoserst egyenesen kiröhögték. Sikerei tulajdonképpen a Jay és Néma Bob pároshoz köthetők, nem véletlenül lesz a következő filmje a két anyaszomorító kalandjainak "rebootja", bármit is jelentsen ez.

 

Ridley Scott

Megkerülhetetlen alapművek (Nyolcadik utas a Halál, a Szárnyas fejvadász, Thelma és Louise, Fekete eső) és nagyot szakító giccsek (1492 - A Paradicsom meghódítása, Gladiátor) fűződnek a nevéhez, és általában a legnagyobb rendezők között említettük. Egészen a Prometheusig. Akkor valami megzakkanhatott benne, mert a megosztó Alien-előzményfilm kapcsán már elkezdett mindenféle meggondolatlan, fura dolgokat nyilatkozgatni. A Covenant után pedig még a leghűségesebb rajongói is lemondtak volna, ma már egy legyintéssel elintézzük, amikor hallat magáról.

 

Francis Ford Coppola

A Keresztapa 1-2, Apokalipszis most - a filmtörténelem legfontosabb filmjei között van mindhárom. Utolsó emlékezetes filmje a fantasztikus látványvilágú és különleges hangulatú Drakula volt, és a 90-es években leforgatta még a Jacket és Az esőcsinálót, majd a kétezres években készített még három filmet, az utolsót 2011-ben, de ezeket már teljes érdektelenség övezte. 

 

Robert Zemeckis

A 80-as évek sikerei és kultfilmjei (A smaragd románca, Vissza a jövőbe-trilógia, Roger nyúl a pácban) után úgy tűnt, Zemeckis egyszerűen nem tud hibázni. A 90-es években is meghatározó rendező volt, a Forrest Gump az évtized egyik csúcsfilmje, de miután rákattant az animációra, valami eltörhetett benne. A Polar Expressz, a Beowulf - Legendák lovagja , a Karácsonyi ének lehet, hogy sikeresek voltak, de rosszak - és még rondák is, mai szemmel kifejezetten taszítóak. Ugyan visszatért az élőszereplős filmekhez, de már csak iparosként szállítja a legjobb esetben is egyszer nézős darabokat.

 

Tim Burton

A külföldi kritikák alapján a Dumbóval Burton visszatért. Reménykedjünk, mert már régen kiábrándultunk az egykori zseniből, aki a maga képére formálta Batmant és Gotham City-t, aki megalkotta a világ egyik legcsodálatosabb meséjét, az Ollókezű Edwardot és aki egy szerelmes csontvázzal, merő jóindulatból elraboltatta a Mikulást.