Ennyi a filmipar eddigi vesztesége a koronavírus miatt

Bezárt mozik, leállított forgatások, elhalasztott premierek világszerte – hatalmas összegről van szó, ami folyamatosan nő. És lassan a filmfesztiválok is veszélybe kerülhetnek.

Hétfői adatok szerint a koronavírus néven ismert COVID-19 terjedésével összefüggésben világszerte több mint 90 ezer fertőzést regisztráltak, és a járvány 3 ezernél is több emberéletet követelt. A vírus pedig ma már nagyobb ütemben terjed Kínán kívül: Dél-Koreában például a hétvégén megkétszereződött, és ezzel 4300-ra emelkedett az esetek száma.

Talán bagatellnek tűnhet, de a járvány súlyos hatással van a szórakoztatóiparra, azon belül a filmiparra is. Kínában az első intézkedések között volt, hogy bezárták az ország 70 ezer moziját, amelyek a mai napig zárva tartanak. Ezen idő alatt tucatnyi produkció premierje maradt el, köztük például a Doolittle-é, a Sonic, a sündisznóé, a Jojo nyuszié, az 1917-é, a Házassági történeté és a Kisasszonyoké.

Újságírók maszkban a friss Oscar-díjas Élősködők sajtókonferenciáján Szöulban. Forrás: Chung Sung-Jun / Getty Images

 

A kínai újév, a január 24. és február 23. közötti időszak hagyományosan kiugró bevételeket szokott eredményezni a mozikban – ezúttal mindössze 4,2 millió dollárt hagytak a nézők a kasszáknál, ami egészen apró összeg a tavalyi 1,76 milliárdhoz képest. Elemzők szerint február végéig a kínai mozi 2 milliárd dollárnál is többet veszített a koronavírus miatt. Mindehhez hozzáadva a világ többi kiemelt mozipiacának (Dél-Korea, Olaszország, Japán) veszteségeit a teljes kiesés legalább 5 milliárd dollárra rúg. Ami persze még tovább nőhet, ha a vírus igazán beüt például az Egyesült Államokban, ahol egyelőre csak száz esetet és hat halálesetet regisztráltak.

Habár Kínát leszámítva országosan máshol még nem zárták be a mozikat, Dél-Koreában például 80 százalékkal estek vissza a jegybevételek az elmúlt hétvégén.

„A mozik nyitva vannak, de ennyi erővel akár zárva is lehetnének”

– nyilatkozta egy forgalmazó a The Hollywood Reporternek. Eközben Olaszországban a moziknak durván a felét zárták be: az összeset a tehetősebb észak-olasz régióban. Válaszul a box office eredmények az első hétvégén 44 százalékkal csökkentek, ami 76 százalékos visszaesést jelent a tavaly ilyenkor mért adatokhoz képest.

Minderre a drámára az olyan országokban is fel vannak készülve, ahol egyelőre nem tombol annyira a koronavírus. Nagy-Britanniában még csak 39 a fertőzöttek száma, ami egyelőre nincs hatással a mozik bevételére és a forgatásokra – de ahogy egy producer fogalmazott: „ez mindenképpen meg fog történni itt is, szóval nem az a kérdés, hogy mi lesz, ha megtörténik, hanem hogy mi lesz, amikor megtörténik”.

A múlt hétvégén zárult Berlinalén Kader Loth modell arcmaszkban pózol a Notte delle Stelle nevű olasz filmdíjátadón. Forrás: Jens Kalaene / picture alliance via Getty Images

 

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a szuperprodukciók forgatása közül a koronavírus egyelőre a Mission: Impossible hetedik részét érintette. Az akciófilmet három hétig forgatták volna Velencében, de a munkálatok természetesen nem kezdődtek meg, a stáb tagjait hazaengedték. Egy másik blockbuster, a Dwayne Johnson nevével fémjelzett Red Notice is Olaszországban forgott volna, de itt meg tudták oldani a dolgot csúszás nélkül, mert inkább máshova tették át a forgatás helyszínét.

A következő csapás viszont a filmfesztiválokat érheti. A múlt héten zárult Berlini Nemzetközi Filmfesztivál rendben lement, és a szervezők egyelőre úgy készülnek, hogy május 12. és 23. között meg lesz tartva a Cannes-i Fesztivál is.

A régióban egyelőre egyetlen nőt diagnosztizáltak COVID-19-cel, de a helyzet bármikor változhat, és akkor könnyen lehet, hogy le kell állni az előkészületekkel.

És a premierekre visszatérve: közeleg az olyan várva várt szuperprodukciók bemutatója, mint a Mulan és a Nincs idő meghalni című Bond film, amiket valószínűleg a fél világon nem fognak tudni a tervezett időben bemutatni. Szóval szakértők szerint az 5 milliárd dolláros veszteség csak a kezdet, és a következmények jelenleg beláthatatlanok.


(via The Hollywood Reporter)