És Strahm úgy jár, mint a négylevelű lóhere a Nagy indiánkönyv lapjai között - A Fűrész-filmek legmegindítóbb pillanatai

Következzék öt kiváltképp bensőséges/belsőséges, szívet és szemet melengető jelenet a Fűrész-sorozatból!

A pedagógiai célzatú halál egyik hátránya, hogy a megleckéztetni kívánt egyed ritkán kap általa lehetőséget a jellemfejlődésre. A Fűrész-sorozat kelekótya barkácsguruja azonban sosem találta elég nyomasztónak ezt a gondolatot ahhoz, hogy felülvizsgálja módszereit. Elvégre Jigsaw „mosom kezeimet”-alapon mindig kínált alternatívát a csapdába ejtett egyedeknek: megdöglesz vagy teszteled a vasfűrészt a sípcsontodon? Zágsón, legfeljebb nem indulsz a madarak-fák napi akadályversenyen! A franchise tizedik részének előzetese – melyben a maga a jóképű mókamester is újra felbukkan – jó alkalomnak tűnt arra, hogy felidézzünk a Fűrészből öt hasonló momentumot.

A tűátúszás (Fűrész II.)

Hősünk – a csapatépítő tréningek legnyomasztóbb hagyományait követve – spontán szabadulószobába zárja a megrendszabályozandó egyedeket, és mérgesgázas aromaterápiát helyez kilátásba, amennyiben nem találják meg időben a kiutat.

(Tegyük hozzá: még mindig humánusabban jár el, mintha céges bulit szervezne nekik egy Apostol-feldolgozászenekar közreműködésével.)

A szobából kivezető kulcsot azonban véletlenül sem a lábtörlő alá teszi, hanem egy injekcióstűkkel teli verem mélyére. A csapat ezüsthátú hímje pedig a gót kislányt veti alá a szúrópróbának.

 

A présház (Fűrész V.)

Jigsaw-nak már réges-rég reszeltek, de szellemi utódjának esze ágában nem volt lemondani az Ezermester-előfizetést, és továbbra is szorgosan kalapálja össze a húsbavágó pedagógiai eszközöket. A nyomában loholó Strahm ügynöknek azonban feltett szándéka, hogy véget vet a tömeges vasbolti felvásárlásoknak. A végső összecsapás során azonban Hoffman nyomozó egy kiváltképp dizájnos csapdába csalja őt,

és Strahm úgy jár, mint a négylevelű lóhere a Nagy indiánkönyv lapjai között.

 

32 deka lett, maradhat? (Fűrész VI.)

Na, ebből hogyan fogod magad kivágni? – vélhetőleg egy ehhez hasonló kérdés ihlette meg a Jigsaw-utódot, aki a homlokára csapott, majd a hegesztő és a lángvágó után nyúlt. A szerencsés nyerteseknek pedig azt a feladatot adta egy rögtönzött Játék határok nélkül keretein belül,

hogy adott idő alatt pakolják tele a kihelyezett serpenyőket elegendő mennyiségű lapockával, tarjával és dagadóval.

Csakhogy húspult helyett csupán vágóeszközöket bocsájtott a versenyzők részére, akik sosem hallottak még vérveszteség okozta elhalálozásról.

 

Malacjacuzzi (Fűrész III.)

Első blikkre azt gondolhatnánk, hogy Jigsaw karácsony közeledtével eszkábálta össze az alábbi műsorszámban látható szerkezetet, ezért jóval békülékenyebb hangulatban volt. Bár a klasszikus kocsonyarecept a vöröshagymát, a fokhagymát és az egész borsot is megköveteli, a hebehurgya feltaláló kizárólag disznóhúsból dolgozik, és nem mondhatni, hogy alapanyag-beszerzés terén a Pléhcsárda példáját követi. Ennek levét pedig egy bíró issza meg, aki hat hónapra ítélt egy gyerekgyilkost, és  kizárólag az apa jóindulatán múlik, hogy az illető belefullad-e a hűsítő, guszta malacdzsúzba.

 

Michelin-vizit testközelből (Fűrész VII.)

Hősünk minden bizonnyal irtózik a sablonos zenerajongástól: míg más Linkin Park-rajongók lemezeket, posztereket és dobverőket dedikáltatnak,

ő egy csirizzel megkent autóülésbe oktrolálja szegény Chester Benningtont.

Bár a frontember kevésbé tűnik feszélyezettnek, mint a Trabant-vezetésre kárhoztatott David Hasselhoff a Három kívánságban, a tesztvezetés mégis áldozatokkal jár: amennyiben nem szabadítja ki magát fél percen belül a gépjárműből, annak három újfasiszta látja kárát: legkevésbé irigylésreméltó közülük az a kishölgy, aki a felpörgő motornak köszönhetően egyre közelebbről veheti szemügyre a nyári gumi bordázatát. Chester azonban végül nem tud kibújni a bőréből.