Ez volt A függetlenség napja eredeti címe

Sosem fog kiderülni, hogy ilyen címmel is jól futott volna-e a mozikban, mivel az egyik főszereplő, Bill Pullman hatására végül megváltoztatták.

A régi történetet maga Pullman elevenítette fel a napokban, amikor arról mesélt, hogy a forgatókönyvíró, Dean Devlin és a rendező, Roland Emmerich egy éjszakába nyúló forgatáson vették fel vele filmbeli híres buzdító beszédét, amit az amerikai elnökként mondott. A két alkotó azon volt, hogy a jelenet minél jobban sikerüljön – ez döntötte el ugyanis a címről szóló vita sorsát.

„Dean Devlin és Roland Emmerich nagy vitában voltak a Foxszal a cím miatt. Azt hiszem, az lett volna, hogy Ítéletnap. Legalábbis a Fox ezt akarta; akkoriban ilyen és ehhez hasonló címekkel futottak a katasztrófafilmek” – elevenítette fel a színész. „De ők ragaszkodtak A függetlenség napjához, ezért azt akarták, hogy a beszéd nagyon jól sikerüljön. Aztán pár nappal később Dean megkeresett a lakókocsimban azzal, hogy akarom-e látni.

Addigra ugyanis összevágtak belőle egy nyers verziót VHS-en, és miután megnéztem, úgy voltam vele, hogy

»te jó ég, ennek a filmnek csak az lehet a címe, hogy A függetlenség napja«”

– tette hozzá Pullman, akinek a játéka a jelek szerint meggyőzte a Fox fejeseit is, így a kommersz Ítéletnap helyett végül a szimbolikus jelentéssel bíró A függetlenség napja nyert.

Miután a beszédben Pullman figurája hazafiasan mikrofonba mondja a címbeli szókapcsolatot, valóban nagyon furán festett volna a film poszterén az Ítéletnap szó – így viszont az egész alkotás talán legfontosabb momentumát emelték ki. Talán nem kis részben ennek is köszönhető, hogy a Földet leigázni készülő idegenek ellenében összefogást hirdető amerikai elnök, a bogaras tudós (Jeff Goldblum) és a bátor vadászpilóta (Will Smith) meséje annak idején az amerikai mozikban 306 millió, a világ többi országában pedig 511 millió, így összesen 817 millió dolláros jegybevételt hozott.


(via Movieweb)