Ezeket a filmeket várjuk 2021-ben (már ha idén bemutatják)

Tavaly a koronavírus miatt több várva-várt film bemutatóját is eltolták 2021-re, így gyakorlatilag, ha minden jól megy, két év kínálatát is nézhetjük idén.

The Many Saints of Newark

Vegyes érzésekkel várjuk (vagy nem) a 14 éve véget ért Maffiózók előzményét, hiszen a 2013-an elhunyt James Gandolfini egyet jelentett a sorozattal, és személye pótolhatatlan. David Chase, a széria alkotója egy ügyes trükkel oldotta meg: Tony Soprano fiatalkorát meséli el, a szerepet pedig Gandolfini fiára, az apjára megszólalásig hasonlító Michael Gandolfinire osztotta. A történet az 1960-70-es években játszódik a New Jersey-beli Newarkban – ebben az időben a feketék és az olasz-amerikaiak közötti feszültség adja a hátteret a Soprano család hatalmi terjeszkedésének, élen Tony kegyetlen anyjával, Liviával, akit Vera Farmiga alakít. Nem jó jel, hogy Alan Taylor rendező követte el az egyik legbénább Marvel-filmet és a Terminátor-sorozat kétségkívül leggyalázatosabb darabját. Nem kell sokáig találgatni, melyik filmek ezek.

 

Nincs idő meghalni

Negyedjére tolták el a tavaly tavaszra tervezett 25. Bond-filmet, ezúttal 2021. október 7. a várható bemutató dátuma. Általában minden második Bond jó, a franchise-tól búcsúzó Craignek ez az ötödik filmje: a Casino Royal a legjobb részek közé tartozik, A Quantum csendje gyalázat, a Skyfall ismét remek darab, a Spectre vacak, így – noha maga a forgatás sem ment könnyen, kreatív nézeteltérések miatt az eredeti rendező, Danny Boyle is otthagyta a produkciót – Cary Joji Fukunaga (True Detective, Beasts of No Nation) filmjére igen kíváncsiak vagyunk. Az új érában mindegyik film összefüggött, a Nincs idő meghalni lezárja az elnyűtt Craig történetét: a fináléban visszatér Felix Leiter (Jeffrey Wright), az előző részből megismert Madeleine Swann (Léa Seydoux), Ernst Stavro Blofeld (Christoph Waltz reméljük, hogy ezúttal nem lesz olyan béna, mint a Spectre-ben) és persze M (Ralph Fiennes), Q (Ben Whishaw) és Moneypenny (Naomie Harris). Az új Bond-lány Ana de Armas, a gonosztevő pedig Rami Malek. 

 

Szellemirtók - Az örökség

A Szellemirtók béna 2016-os rebootja után inkább folytatták az eredeti, méghozzá meglehetősen rafinált módon: reboot és folytatás egyben. A filmet a két klasszikus rendezőnek fia, Jason Reitman jegyzi, és több szeretett karakter is felbukkan (valószínűleg csak egy-egy cameo erejéig láthatjuk Bill Murray-t, Dan Aykroydot, Sigourney Weavert és Earnie Hudsont), de a helyszín és a főszereplők is merőben újak: Manhattan helyett az Isten háta mögött játszódik az új film, a főszereplők pedig gyerekek (az Azból és a Stranger Thingsből ismerős Finn Wolfharddal az élen), akik egy pajtában találnak rá a lepukkant Ectomobilra, a Szellemirtók legendás autójára, és egyéb szellemvadász holmikra, amiket aztán lehetőségük is lesz használni. Ezek mind elég jól hangzanak, várjuk is a filmet, talán nem szúrják el.

 

Örökkévalók és Pókember 3.

A tavalyi kihagyás után idén négy új Marvel-film várható (plusz négy sorozat, amelyek közül a Wanda/Visionnek már három része lement (Szűcs Gyula kiváló kritikája az első két epizódról itt olvasható): a 2020-ban be nem mutatott Fekete Özvegy, a Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája (amelyben a Vasember 3. imposztora után valószínűleg felbukkan az igazi Mandarin), az Örökkévalók és a Pókember 3. Utóbbi kettőt jobban várjuk, mégpedig a következők miatt: az Örökkévalókkal az ember előtti fajokkal és a csillagokból érkezett ősi istenekkel a Marvel kozmikus mitológiája is bemutatkozik az MCU-ban, és mert az eredeti figurákat Jack Kirby alkotta, jó eséllyel a film látványvilágát is meghatározza Kirby a zsenialitás és az őrület határán táncoló, elképesztő stílusa (néhány nyilvánosságra terült concept art is ezt a gyanút igazolhatja), a Pókember harmadik részének pedig fontos eleme a multiverzum, a korábbi nem-MCU Pókember-filmek szereplőinek egy része is visszatér.

Forrás: Jesse Grant/Getty Images for Disney

 

Nightmare Alley, Pinokkió

Guillermo del Toro a 2017-es A víz érintése óta nem jelentkezett új filmmel, idén azonban elvileg kettővel is jönni fog: a Nightmare Alley egy regény feldolgozása, amelyből 1947-ben már készítettek egy feldolgozást. Del Toro változatában Bradley Cooper és Cate Blanchett a főszereplők, előbbi egy csalót, utóbbi egy pszichológust játszik, mellettük olyan további remek színészeket láthatunk, mint David Strathairn, Rooney Mara, Toni Collette, Richard Jenkins és Willem Dafoe. Mivel nem sokat tudunk erről a noir-pszichothrillerről, a Pinokkió stop-motion feldolgozását jobban várjuk, amit elvileg még idén bemutat a Netflix. A történetet Del Toro áthelyezte az 1930-as évek fasiszta Olaszországába, és e csavar miatt lesz igazán izgalmas.

 

Dűne

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Frank Herbert klasszikus sci-fijének feldolgozása az év leginkább várt filmje. Tavaly is nagyon vártuk, idén még jobban, és elviselhetetlenül távol van a szeptemberi bemutató. A Wonder Woman 1984-hez hasonlóan a Warner az amerikai mozipremierrel egy időben az HBO Maxon is elérhetővé teszi, és elvileg addigra már Magyarországon is elérhetővé válik a szolgáltatás, de ez az a film, amit vétek nem moziban nézni. Csak nyissanak ki addig.

(Forrás: BBC)