Ezeket biztosan nem tudtad a ma 51 éves Vin Dieselről

Nem ez az igazi neve, Steven Spielberg fedezte fel és van egy ikertestvére. Születésnapja alkalmából összeszedtünk róla néhány érdekességet.

Valójában nem ez az igazi neve

Diesel Kaliforniában született Mark Sinclair Vincent néven. Anyjának angol, német, ír és skót felmenői vannak, de mivel apját soha nem ismerte, ki tudja, milyen vér csörgedezik még az ereiben. "Mindig kevesebb információm volt az apámról, mint amennyit tudni szerettem volna róla. Minden, amit anyám által tudok, annyi, hogy a származásom révén több különböző kultúrához kötődöm." A nevét 17 évesen változtatta meg, amikor New York-i nightclubbokban kezdett  dolgozni kidobóemberként - állítólag azért lett "dízel", mert elég energikusan vetette bele magát a munkába.

Van egy ikertestvére

Paul Vincent szintén Hollywoodban tevékenykedik, ám a színfalak mögött mint vágó és hangmérnök. Első látásra érdemi különbség a két tesó között, hogy Paulnak van haja. Nem sokat tudni róla, mert kerüli a nyilvánosságat, de Diesel szívesen emlegeti őt interjúkban.

 

Steven Spielberg indította be a karrierjét

Miután sehogy sem akart beindulni a színészi karrierje (1990-ben az Ébredésekben egy kórházi ápolóként bukkant fel, de még a nevét sem tüntették fel a stáblistán, majd a filmográfiája alapján évekig semmi), 1995-ben írt és rendezett egy rövidfilmet (és persze játszott benne), amit Cannes-ban is vetítettek. Steven Spielbergnek nagyon tetszett, és felajánlott Dieselnek egy szerepet a Ryan közlegény megmentésében. Utána rögtön két kultuszfilm és egy hatalmas sikersorozat első része következett: a Szuper haverben a címszereplő robot hangját kölcsönözte, a Pitch Black - 22 évente sötétségben bukkant fel először az antihős Riddick, no és persze a Halálos iramban, minden idők legsikeresebb blockbuster szériájának kezdete.

 

Gyerekkorában betört egy színházba randalírozni

Nevelőapja színésztanár volt, de Dieselt különösebben nem érdekelte a pálya. Első emlékezetesebb találkozása a világot jelentő deszkákkal hét éves korában történt, amikor a testvérével és néhány cimborával együtt betörtek egy Greewich Village-i színházba és randalíroztak egy kiadósat. A művészeti igazgató rajtakapta a srácokat, és hogy megzabolázza őket, felajánlotta nekik, hogy szerepeljenek az éppen futó Dinosaur Door című darabban, abban legalább kiélhetnék az energiáikat. Diesel elfogadta a lehetőséget, és kamaszkoráig ott is maradt.

 

Fiatalkorában rappelgetett és dús haja volt

Mielőtt profi színész lett volna belőle, Diesel még Mark Sinclairként rappelgetett és breaktáncolt. 1986-ból maradt fent egy gyöngyszem, amiben még cingár és dús haja van, és látványosan nincs sok tehetsége ehhez a műfajhoz.

(Forrás: The Hollywood Reporter, Screenrant)