Ezeket használják a színészek drog helyett a filmekben - 10 film, 8 kamudrog, kettő igazi

A kábítószer-fogyasztás igen sok film sztorijában helyet kap, és a rendezőknek, színészeknek illetve kellékeseknek muszáj minél meggyőzőbben megalkotniuk az adott drogot lehetőleg úgy, hogy az senki egészségére ne legyen ártalmas, nem beszélve a dolog büntetőjogi vonzatáról.

Ahogy egy-egy akció-jelenetben kaszkadőröket alkalmaznak, úgy egy-egy drogos jelenetben is valamivel helyettesítik a kábítószert, de persze olyan is megesett már, hogy valódi drogot használtak. A looper.com listája mindkét esetre hoz példákat:

Förtelmes főnökök – kamukokain

Colin Farrell nem ebben a filmben találkozott először a kamukokainnal. Meglehetősen sok mozijában kellett kokainfogyasztást mímelnie, ott van például az Erőszakik, ahol elég masszívan tolja a fehér port. A színész ugyanakkor bevallotta, hogy Hollywoodba érkezésekor, karrierje hajnalán heti rendszerességgel kokainozott, és egyéb kemény drogokat is használt, amiket nem részletezett. A Förtelmes főnökökben az volt a rendező kívánsága, hogy elevenítse fel élményeit, hogy minél meggyőzőbben hozza az elviselhetetlen kokainista seggfej figuráját. Mychael Bates, a film kellékese szerint a színész olyannyira szerepben maradt két jelenet forgatása között, hogy még a szünetben is szippantott kamukokaint, ami ebben az esetben porított laktóz volt. Bates elmondta, hogy ezt az anyagot igaziból fel lehet szívni, nem lesz semmi baja a használónak.

A Wall Street farkasa - kamukokain

Martin Scorsese filmje tele van droggal, a kokaintól elkezdve a legváltozatosabb cuccokkal, így Leonardo DiCaprio kénytelen volt kamudrogokat szippantani a felvételek alatt. És hogy mivel helyettesítették a kokaint? Ebben a filmben D-vitamin port szippantottak a szereplők, ami kis mennyiségben nem káros a szervezetre. Kis mennyiségben. De aki látta a filmet, az tudja, hogy itt nem éppen kis mennyiségről van szó.

„Annyi kamukokaint kellett felszippantanom A Wall Street farkasában, hogy három hétig bronchitisem volt, és kórházba is kerültem miatta” - nyilatkozta Jonah Hill, DiCaprio partnere. „Vitaminpor, de ez nem számít, ha ilyen sok kerül a tüdődbe, akkor nagyon beteg leszel tőle, és mi hét hónapig minden nap mást se csináltunk, mint szívtuk ezt a port. Soha ennyi D-vitamint nem szedtem még életemben. Egy autót is fel tudtam volna emelni a kib*szott fejemmel!”


Ananász expressz - kamufű

Bár sokan azt gondolnák, hogy Seth Rogen és James Franco, a két jó barát valóban füvet szívott a forgatáson, de ez nincs így. A filmben végig járnak kézről kézre a jointok, szóval valószínűleg semmi sem lett volna a moziból, ha tényleg annyit szívtak volna, mint ami a forgatókönyvben le van írva. Joseph Gordon-Levitt azonban egy interjúban elárulta, hogy közös filmjük, a Három király tesó forgatásán már korán reggel spanglival indították a napot. A Zak és Miri pornót forgat c. film felvételén pedig annyit szívott Rogen, hogy végül Kevin Smith, a rendező is kipróbálta a füvet 38 évesen. „Ez a fickó az elmúlt öt évem legnagyszerűbb ajándékát adta” - nyilatkozta Smith az MTV-nek.
Az Ananász expresszben viszont a szívás csak színjáték volt, a cuccot pedig Jeff Butcher, a film kellékese szerezte be az International Oddities nevű cégtől, akik olyan „fűhelyettesítőket” árulnak, amikben nincsen THC, de ha elszívja valaki, jól fogja érezni magát anélkül, hogy elaludna, ahogy az az igazi THC egyik mellékhatása lehet.

 
Trainspotting – kamuheroin

A fűhasználatról szóló filmek általában vígjátékok, míg a heroinhasználatot középpontba helyező alkotások pont az ellentétei: általában kemény drámák. A Rekviem egy álomért például tökéletes példa erre, és ha valaki a heroin borzalmas hatásaira kíváncsi, nézze meg! A Trainspotting, bár van sok vicces pillanata, a heroinhasználat tragikus hatásait is kidomborítja. Gordon Fitzgerald, a film kellékese a rugós fecskendő helyett (aminek a tűje természetesen visszahúzódik, és nem a színész karjába fúródik) igazi fecskendőt és színezett vizet használt, amit egy műkarba szúrtak. A fecskendőt pedig felfelé és lefelé is húzhatták, így valóban úgy nézett ki, mintha vér keveredne a folyadékkal.


Amerikai gengszter – kamuheroin


Az Amerikai gengszter című filmben a folyékony heroin helyett a szer por verziója kap szerepet. Ridley Scott filmje Frank Lucas-ról szól, aki az olasz maffiát lépre csalta, és ő lett az 1960-as évek New Yorkjának egyik legveszélyesebb embere és a drogkereskedelem ura.

Eric Cheripka, a film kellékese azt mondta, hogy a heroin az egyik legnehezebben ábrázolható drog a vásznon, ő a mannitol nevű anyaggal szokta helyettesíteni. A mannitol, vagy magyar nevén mannit egy cukoralkohol, először a virágos kőrisből izolálták, melynek kérgéből néha édes nedv, manna (mannit) folyik, ezért szokták mannakőrisnek is nevezni. Élelmiszeripari és gyógyszerészeti felhasználása jelentős. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Mannitolum néven hivatalos. (wikipédia) Elsősorban vesebetegek kezelésére és az agyban kialakult nagy nyomás csökkentésére használják a gyógyászatban.


Fél Nelson – kamucrack

Ryan Goslingot a crack-függő tanár szerepéért jelölték Oscar-díjra is, végül azonban nem ő kapta meg az elismerést. Hogy felkészüljön a szerepre, New Yorkba költözött, és egy brooklyni kis lakásban élt egy hónapig, és árnyékként követett mindenhova egy tanárt. Anna Boden, a film társírója elmondta, hogy a színész találkozókra is járt, ahol crack-függőkkel beszélgethetett. Boden nem erősítette meg, és nem is cáfolta, hogy Gosling maga is kipróbálta-e a szert. A film kellékese, Jeremy Balon egy piszkosfehér kávéscsészét összetört és porított, majd kávéval színezte. A felvételeknél az összetört porcelán egy-egy darabját használták, ami mögé csempésztek egy kis dohányt, amit meggyújtottak, így füstölni is tudott.

 

21 Jump Street - A kopasz osztag – HFS

Ebben az akcióvígjátékban egy kitalált drogot használnak, aminek a rövidítése HFS, vagyis Holy Fucking Shit: magyarul nagyjából aztak*rva. A film sztorija szerint ez egy dizájner drog, ami egy iskolában bukkant fel. A két főszereplőnek, Channing Tatumnak és Jonah Hillnek pedig az volt a feladata, hogy beépüljön az iskolába, és megállítsa a drog további terjedését.
A HFS inspirációjául az MDMA és a hallucinogén drogok megnövekedett népszerűségét használták. Bevitele pedig az acid drogok használatát mintázta, vagyis nyelv alatt oldódott, mint egy ostya. A filmben természetesen valóban ostyát használtak, amit pl. az úrvacsoránál szokás a templomban, csak itt sárgára színezték az általában fehér színű lapocskát.

A sebhelyesarcú – kamukokain


Al Pacino talán még mindig érzi annak a hatalmas kamukokainhegynek a felszippantását, amit Brian De Palma „kedvéért” vitt véghez A sebhelyesarcú című filmben. Tony Montana, a kubai bevándorló karakterét alakító színésznek természetesen nem kokaint kellett tolnia, hanem bébi hashajtóport, ami kb. ugyanúgy kicsinálja az orrnyálkahártyát, mint a drog. Egy interjúban Steven Bauer, a film másik szereplője úgy fogalmazott, hogy több nemkívánatos hatása is volt a pornak, de Pacinónak nem nagyon volt más választása, fel kellett szippantania töménytelen mennyiségben. Al Pacino 2015-ben egy interjúban elmondta, hogy hosszú távú káros hatásai voltak a bébihashajtónak az orrára nézve.


Amerikai szépség – igazi marihuána

Valamikor a vásznon látható kábítószer igazi, és sok színész bevallotta már, hogy drog hatása alatt játszott. Ilyen volt például Kevin Spacey, aki a filmben egy apát alakít, akit épp a kapuzárási pánik nyomasztja. Sam Mendes, a film rendezője egyszer egy interjúban elárulta, hogy az egyik jelenetben valódi füvet szívtak, Spacey pedig egyszer csak a kamerába nézett, és elkezdett vihogni, azt várva, hogy Mendes majd leállítja a jelenet felvételét. Ám a rendezőnek esze ágában sem volt véget vetni a forgatásnak, sőt. Mint mondta, ekkor kezdődött a „varázslat”, amiről az igazi mozi szól.


Tapló Télapó – igazi alkohol

Az alkoholt viszonylag könnyű helyettesíteni forgatásokon, a Business Insider szerint azonban sokszor alacsony alkoholtartalmú söröket isznak a színészek, aminek nincsenek igazán mellékhatásai, de a sört szokták pl szénsavval felütött jegesteával is helyettesíteni. A teát használják sötétebb italok helyettesítőjeként is, a víz természetesen a vodka alternatívája.
A Tapló Télapó forgatásán azonban Billy Bob Thornton valóban alkoholt ivott, hogy „átlényegüljön”. Mint mondta, a method acting szabályait követve ott ivott alkoholt a jelenetekben, ahol a forgatókönyv megkívánta.