Felkavaró filmjelenetek, amiket inkább kivágtak

Túl brutális, túl nyomasztó - az alábbi filmjeleneteket inkább kivágták a filmekből, mert átléptek egy bizonyos határt.

Csecsemőevés - AZ

Szerencsére az alkotóknak eszébe sem jutott, hogy beletegyék a filmbe Stephen King regényének talán legkellemetlenebb epizódját, nevezetesen, amikor a Krajcáros bohóc ellen induló Vesztesek Klubja fiútagjai mintegy az ártatlanságuk elvesztése, gyerekkoruk feladása miatt sorra szexelnek Beverly-vel, az egyetlen lánnyal. Egy másik nevezetesen elborzasztó jelenetet ugyanakkor leforgattak: a regény elég sokat foglalkozik Derry múltjával, azokkal az esztendőkkel, amikor a gyilkos bohóc rendre előmászik a sötétségből, hogy kedvére mészárolgathasson. Az egyik ilyen múltidézés során, az 1600-as években megeszik egy csecsemőt...  Elképzelhető, hogy csak az első filmből maradt ki, és a folytatásba mégis belekerül, ugyanis nincs rajta a kivágott jelenetek listáján, de lehet, hogy a későbbiekben is csak extraként láthatjuk - már aki szükségét érzi, hogy lássa.

 

Kínzás, csonkítás, és így tovább - Halálhajó

Fene se tudja, hogyan, de a gagyikat gyártó Paul Andersonnak a Halálhajóval sikerült összehozni valami igazán jó, mi több, tényleg félelmetes űrhorrort. A film végleges változatában csupán rövidke bevillanásokat láthatunk az Event Horizont pórul járt űrhajósainak szörnyű sorsából - a történet szerint a hajó egy másik dimenzióba keveredett, amit jobb híján nevezzünk pokolnak, eluralkodott rajtuk a totális őrület, és a legborzalmasabb módon halálra kínozták egymást. Legalábbis valami ilyesmit sejtetnek azok a videórészletek, amiket az űrhajó rejtélyes felbukkanása után érkező mentőcsapat tagjai megnéznek. Csakhogy a film korai változatában még jócskán szerepeltek azok a már-már legendává vált, embert próbáló ultraerőszakos jelenetek, kínzással, csonkítással, borzalmas nemi erőszakkal és egyebekkel, de Andersonnak a stúdió nyomására szinte teljes egészében ki kellett vágnia azokat. És esély sincs rá, hogy egyszer akár külön is megnézhessük azokat, mert a felvételek mind elvesztek.

 

Bizarr szertartás - Zootropolis 

"Zootropolis, a modern emlősök fővárosa, különleges hely. Olyan részekből áll, mint az elegáns Szahara tér vagy a zord Tundraváros. Ebben a színes kavalkádban a világ minden tájáról származó állatok élnek egymás mellett békében. Itt nem számít, ki vagy, a legnagyobb elefánt és a legkisebb mókuscickány is megfér egymással." - írja az animációs film szinopszisa. Egy kivágott - csak vázlatként létező - jelenetben azonban kiderült volna, hogy ez a békés együttélés nem az állatok önkéntes döntése, hanem kényszeres. A történet egy pontján Judy, a rendőr nyuszi és Nick, a róka egy bizarr felnőtté avatási szertartásba csöppennek, amely során egy medve apuka a következő szavak kíséretében egy speciális nyakörvet csatol fiára: "Ezzel a nyakörvvel Zootropolis üdvözöl téged. Ezzel a nyakörvvel Zootropolis  ünnepel téged. Ezzel a nyakörvvel Zootropolis elfogad téged." A nyakörv funkciója igen egyszerű: ha viselőjéből előtörnek a ragadozó ösztönök, árammal sokkol.  Szomorú és felkavaró ez a jelenet, mert a felnőtt ragadozók tulajdonképpen csonkításnak élik meg ösztöneik kényszerű elfojtását.

 

Sztriptíztáncosok - Super Mario Brothers

A videojáték adaptációk soha nem sülnek el valami jól, és az alapanyaghoz is sokszor csak hellyel-közzel hűségesek, ám annyira elcseszett feldolgozás valószínűleg még nem készült, mint rögtön a legelső, a Super Mario Brothers. A Tekikatonákon ugrándozó, Láncos Csámcsikat kicselező, varázsgombazabáló puhos vízvezetékszerelő mozgóképes királylányszabadítása mi lenne más, mint egy látványos, vicces családi fantasy kalandfilm? Valakik azt gondolták, hogy fenéket, és ebből a mesére kívánkozó alapanyagból csináltak egy sötét, zavarba ejtő, a Szárnyas fejvadász olcsósított díszletei közé helyezett disztópiát, amiben a játék főgonosz teknőce egy hidrogénezett hajú, bőrszerkós dinoszauruszember, hüllőszerű mutáns fogdmegekkel. És mindezek után a vágás során valaki még azt hitte, hogy ezt az őrületet el lehet adni családi filmként, mert egy night clubban játszódó jelenetből - egy rap-betéttel együtt - inkább kivágták a csupasz táncoslányokat.

 

Leszakadó arc - Indiana Jones és a Végzet Temploma

A második Indiana Jones-film rettenetesen nyomasztó, gondoljunk csak a gyerekek kínzására, és telis-tele van kőkemény horrorba illő jelenetekkel - élen a bizonyos szívkitépéssel. Steven Spielberg eredetileg még ennél is tovább ment: miután a szerencsétlen megcsonkított fickót leengedik a lávába, még láttuk volna, ahogy elolvad a teste, leválik az arca, ami egy rövidke ideig még lebeg a magma felszínén. Ez azonban már túl sok volt a jóból, így Spielberg megszabadult ettől a kis részlettől.

(Források: Digital Spy, WhatCulture)