Filmek igaz történetek alapján

Talán meglepő lesz némelyik.

Mennyei teremtmények

Peter Jackson 1994-es filmdrámáját Ezüst Oroszlánnal díjazták a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon és a legjobb forgatókönyv kategóriájában Oscarra jelölték. A jómódú és koraérett tinédzser, Juliet (a nagyon fiatal Kate Winslet) Angliából Új-Zélandra költözik, ahol összebarátkozik a félénk, magába forduló Pauline-nal (Melanie Lynskey). A párost összeköti a fantázia és az irodalom szeretete,  egy saját fantáziavilágba menekülnek, és barátságuk talán túlságosan is elmélyül, beleértve a testiséget is. Amikor vaskalapos szüleik aggódni kezdenek, hogy megszállott kapcsolatuk egészségtelenné válik, a két lány tervet eszel ki, hogy gátlástalanul eltakaríthassák azokat, akik el akarják őket szakítani egymástól.

A film a Parker-Hulme-gyilkossági ügy eseményeit dolgozza fel, ami nagy visszhangot váltott ki az 1950-es évek közepén. 1952. június 22-én az új-zélandi Christchurchben a 16 éves Pauline Parker és közeli barátnője, a 15 éves Juliet Hulme meggyilkolták Parker édesanyját, Honorah-t. Hogy a szülők elválasszák egymástól a szerintük egészségtelen barátságot ápoló lányokat, Juliet családja bejelentette, hogy a lányt rokonokhoz küldik Dél-Afrikába. A lányok különösen brutálisan végeztek Parker anyjával, mert úgy gondolták, ha magára marad, Pauline is elmehet Afrikába Juliettel. Mindkét lányt külön-külön öt évnyi börtönre ítélték.

 

The Straight Story

David Lynch különleges filmjére akár azt is mondhatnánk, hogy kilóg az életműből, hiszen semmi zavarba ejtő, szürreális vagy nyomasztó eleme nincs, ez egy csodálatos, életigenlő, szemlélődő alkotás a családról, megöregedésről, Amerika gyönyörű tájaival és Angelo Badalamenti varázslatos zenéjével. Alvin Straight 73 éves özvegyember, aki beszédhibás lányával, Rose-zal éldegél az Iowa állambeli Laurens városkában. Afféle régimódi cowboy, saját értékrendje és erkölcsi kódexe szerint élő vadnyugati figura. Büszke és makacs, orvoshoz menni sem hajlandó, noha egészségi állapota rohamosan romlik, rossz a dereka, és tüdőtágulása van. Telefonon értesítik, hogy fivére, Lyle szívszélhűdést kapott, mire Alvin elhatározza, hogy meglátogatja őt Wisconsin állambeli otthonában. Se kocsija, se jogosítványa - a fűnyíró gépe az egyetlen közlekedési eszköz, ami szóba jöhet számára. 350 mérföldes út áll előtte.

Ez a nem hétköznapi utazás tényleg megtörtént: Alvin Straight, a 2. világháborús veterán 1994 nyarán egy John Deere fűnyíró traktorral 240 mérföldet (390 km) vezetett, hogy meglátogassa beteg testvérét. Az út hat hétig tartott. A filmet a férfi valós útvonalának helyszínein forgatták. A The Straight Storyt 1999-ben Cannes-ban Arany Pálmára jelölték, és a kaszkadőrből lett színészt, a főszerepet alakító Richard Farnsworth-öt Oscar-díjra jelölték a legjobb színész kategóriájában, ezzel ő lett a legidősebb jelölt a díj történetében. A férfi akkor már annyira legyengült a ráktól, hogy két bottal tudott csak járni – néhány hónappal később fejbelőtte magát, hogy véget vessen a fájdalmainak.

 

Aguirre, Isten haragja

Werner Herzog és Klaus Kinski termékeny és életveszélyes kapcsolata öt közös filmet eredményezett, ezek első darabja az El Dorado legendás aranyvárosát kereső renegát konkvisztádor története. A kegyetlen Lope de Aguirre, miután meggyilkolja a csapat vezetőjét és magát szerényen csak alparancsnoknak nevezi ki, az amazóniai pokolba kényszeríti maroknyi megmaradt emberét, akik sorra elhullanak, míg végül csak a kapzsiságtól megőrült címszereplő marad.

Bár a film többé-kevésbé egy allegória, Don Aquirre valós történelmi személy volt: egy 16. századi hódító, akire a történelem a gyarmati spanyol Amerika gonosztevőjeként és az imperializmus kegyetlenségének és arroganciájának markáns példájaként emlékszik. A valódi Aguirre valóban részt vett a mesés aranyváros felkutatásában. 1559-ben, háborúk híján, a spanyol kormány unatkozó és erőszakos katonái (köztük Aguirre is) számára rendkívüli feladatot talált ki: meg kellett találni a legendás El Dorado városát. Aguirre nem véletlenül érdemelte ki az El Loco, azaz Őrült becenevet: miután meggyilkolta parancsnokát, Aguirre  a spanyol korona ellenségének nyilvánította magát. Ez  felbosszantotta II. Fülöp királyt, és megölette Aguirre-t.

 

A Generális

Buster Keaton 1926-os filmje a filmtörténelem egyik legnagyobb klasszikusa William Pittenger Great Locomotive Chase (A nagy mozdonyüldözés) című memoárjának laza feldolgozása. Az amerikai polgárháború elején, 1862 áprilisának közepén végrehajtott katonai rajtaütés során az unionisták lefoglaltak egy konföderációs gőzmozdonyt, a Generálist, hogy azzal Georgia állam északi részének fontos vasútvonalain pusztíthassanak.

(Forrás: Looper)