Giga költségvetésből készül dokumentumfilm Ákosról

Filmgyártási támogatásokról döntött a Filmintézet. A DAC nevű sportklubról szóló film még az Ákos-dokunál is többet kapott.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) sajtóközleménye szerint az állami szervezet támogatásával készül dokumentumfilm a dunaszerdahelyi sportklubról, a DAC-ról, nem kevesebb mint 254,427 millió forintból. Az Erdő című cseh-szlovák-magyar-lett koprodukciós filmdráma gyártását 70 millió forinttal támogatja a Filmintézet, az Ember maradj: Ákos címmel Kriskó László forgatókönyvéből és rendezésében készülő portréfilmre pedig 228,515 millió forintos támogatást ítéltek meg.

Az Ákos-doku alkotóinak célja, hogy a színpadról és a képernyőkről ismert előadóművésszel együtt az embert is bemutassák. A dokumentumfilmnek a tervek szerint lesznek fikciós részei is:

visszatekintésekben jelenítik meg a főhős gyermekkorát, fiatalságát és a rendszerváltás Magyarországán elért első átütő sikereit.
Forrás: # Maradj Otthon Fesztivál


A portréfilm középpontjában azonban Ákos szólókarrierje áll majd, és Kriskóék az Ember maradjban azt próbálják megfejteni,

hogyan lett az összetett személyiségű előadóművész-dalszerző-költő tömegek ikonja, hogy miért rajonganak érte ennyien, ugyanakkor miért utasítják el sokan akár ismeretlenül is.

Kriskó László legutóbbi munkái között van a Most vagy soha! című Petőfi-film, melyet producerként jegyez, valamint az Aranybulla, amit ő rendezett.

Egy átlagos magyar dokumentumfilm költségvetése egyébként pár tízmillió forint, de azért nem példa nélküli, hogy bizonyos munkákat nagyobb támogatással dobja meg az NFI: ahogy arról a produkcióról szóló kritikánkban is írtunk, a Hosszú Katinkát bemutató Katinka annak idején 560 millió forintot kapott a Filmintézettől.


(via Nemzeti Filmintézet)

 

Ez is érdekelhet

Katinka - Ennyi pénzért valami kis pluszt vártunk!

Nehéz az egyik legsikeresebb magyar úszóbajnokról készült dokumentumfilm mellett úgy elmenni, hogy ne arról beszéljünk, mennyiből és hogyan készült, pedig pont nem ez lenne a lényeg, hanem az ember.

Tovább