Gondoltad volna, hogy titokban ezek a mozik is karácsonyi filmek?

A közhiedelemmel ellentétben a karácsonyi filmek skálája nem csak Az élet csodaszép, a Reszkessetek, betörők! és az Igazából szerelem háromszögében mozog. Íme a bizonyíték!

Azt persze mindenki tudja, hogy akár egy akciófilm is lehet karácsonyi film, lásd például a Drágán add az életed!-et, amelyben az erőszakos események egy céges karácsonyi partit szakítanak durván félbe. De közel sem az első Die Hard mozi az egyetlen karácsonyi akciófilm (csak a többiek jobban titkolják), ráadásul egyéb (al)műfajok is rejtenek kincseket a karácsonyi ünnepkör szerelmesei számára. Szóval itt az ideje, hogy frissítsük a karácsonyi mozimaratonunk címeit!

Rocky IV. (1985)

A Rocky franchise-nak már szinte a védjegyének számít, hogy valamilyen ünnep idején játszódik. Az első részben (amikor a címszereplő Apollo Creeddel küzdött) újév napján zajlott a nagy csörte, a Rocky II-ben pedig hálaadás napján került sor rá. Habár a Rocky III. megtörte ezt az „ünnepi” hagyományt, a negyedik filmben ismét visszatértek hozzá, hiszen a Rocky IV. karácsonykor játszódik.

Ami azonban a karácsonyi hangulatot illeti, az (nem túl meglepő módon) nem igazán van jelen a filmben – hacsak azt nem számítjuk ide, amikor Rocky a hóban edz, aminek része egy szán elhúzása és több fa kivágása is (igaz, nem fenyőfákról van szó). A cselekmény során a legtöbb karakter nem vesz tudomást az ünnepekről – egészen addig, amíg a filmvégi nagy meccs után a főhős boldog karácsonyt kíván a fiának.

A herceg menyasszonya (1987)

A Cary Elwes, Mandy Patinkin, Robin Wright és Peter Falk főszereplésével készült fantasyról talán még azok sem tudják, akik gyerekkorukban vagy százszor látták, hogy a nap, amikor az unoka megbetegszik, ezért nagypapája felolvas neki egy mesét, az bizony karácsony napja. Pedig a kisfiú szobája tele van karácsonyi dekorációval (egy szekrényajtóra akasztott mikulásfigura például szinte folyamatosan látható az öregúr mögött), a gyerek hálószobája melletti folyosón egy égőkkel díszített mini karácsonyfa is helyet foglal, az ablakon keresztül pedig megannyi havas, kivilágított szomszéd házat mutatnak.

A Rocky IV-től eltérően azonban A herceg menyasszonyában a külsőségeken kívül még a karácsony szelleme is felsejlik, hiszen a könyvet, amiből felolvas, a nagypapa karácsonyi ajándékként adja az unokájának (az elején be is van csomagolva egy télapós csomagolópapírba) – és ha a kötet karácsonyi ajándék, akkor a sztori, amit felolvasnak belőle, azaz maga a film szintén karácsonyi ajándék, a nézők számára.

Halálos fegyver (1987)

Ez a Mel Gibson és Danny Glover főszereplésével forgatott buddy movie – a listán szereplő legtöbb filmtől eltérően – nem titkolja, hogy karácsonykor játszódik (hiszen már a főcíme alatt is a Jingle Bell Rock szól), csak a közönség fejében a nem épp ünnepi bűnügyi tematika miatt nem karácsonyi filmként rögzült. S habár az egész évben napfényes Los Angelesről nem pont a karácsony ugrik be senkinek, a Halálos fegyver alkotói kifejezetten sportot űztek belőle, hogy az akciókrimi sötét jeleneteit az ünnepi szezon motívumaival ellenpontozzák.

A már említett, a Jingle Bell Rockkal aláfestett nyitójelenetben például a kedves karácsonyi sláger egy öngyilkosságot előlegez meg, ami egy ünnepi díszbe öltöztetett lakásban esik meg. Majd amikor Riggs az öngyilkosságot fontolgatja, a háttérben a Tapsi Hapsi karácsonyi különkiadása megy a tévében, az egyik nagy lövöldözés pedig eladásra felsorakoztatott fenyőfák között zajlik le. Végül a film befejezésekor még az ünnepi hangulat is előtérbe kerül, hiszen Riggs csatlakozik Murtaugh-hoz és családjához, azok karácsonyi díszben pompázó otthonában a karácsonyi vacsorára.

Ollókezű Edward (1990)

Tim Burton bizarr meséjének ugyan a legnagyobb része az év korábbi szakaszában játszódik, de a fináléra karácsony tájékán kerül sor. A címszereplőt befogadó családanya, Peg azon ügyködik, hogy meghívja a környéken élőket a szokásos éves karácsonyi partijára – hátha így sikerül lecsillapítania a kedélyeket, amiket a Johnny Depp által alakított fura figura érkezése borzolt fel. Peget és lányát, Kimet láthatjuk konkrétan karácsonyfát is díszíteni, Peg férje, Bill pedig teli torokból énekel egy karácsonyi dalt, miközben felerősíti a házuk tetejére a műhavat.

A legszebben azonban akkor lengi körül a látottakat a karácsony szelleme, amikor a fehér ruhába öltözött Kim elkezd táncolni a karácsonyi fényekkel a háttérben azok között a hópelyhek között, amiket az hoz létre, hogy Edward éppen nagy erőkkel kifarag egy jégszobrot (méghozzá Kim angyalszárnyakkal ellátott verzióját) az udvaron. Ezenkívül a film zárlatának színei is (az idősebb Kim piros ruhába öltözve meséli el Edward történetét a kandalló előtt ülve az unokájának, miközben a falon piros virágos díszítésű tapéta látható) a karácsonyt idézik – arról nem beszélve, hogy az Ollókezű Edward szeretetet, megbocsátást és elfogadást hangsúlyozó üzenete is a karácsonyi filmekhez sorolja az alkotást.

Hook (1991)

Ebben a Steven Spielberg rendezte meseregény-adaptációban nem nehéz lemaradni a karácsonyi motívumokról, hiszen a cselekmény legnagyobb része az időtlen Sohaországban játszódik. Ám mielőtt a főhős, Peter Banning, és előtte a gyerekei a mágikus helyre érkeznének, Londonban tartózkodnak, ahova azért utaztak, hogy Wendy nagyival töltsék a karácsonyt. A Banning család hóesésben keresi fel Wendy Darling házát, ami már teljes pompában várja a karácsonyt. A karácsonyi dekoráción kívül pedig egy feldíszített karácsonyfát is láthatunk, alatta rengeteg becsomagolt ajándékkal.

A Hooknak ráadásul az üzenete egy karácsonyi klasszikust idéz. Amikor Peter visszatér Sohaországból, megváltozva, új emberként tér magához, aki hálás, hogy a családjával lehet, és megfogadja, hogy ezentúl egyetlen fontos pillanatot sem mulaszt el, amit velük tölthet. Mindez erősen emlékeztet Charles Dickens Karácsonyi énekére: Peter Sohaországban tett utazása Ebenezer Scrooge találkozásait idézi a karácsony szellemeivel, s ahogy a megkeseredett Scrooge-ot csupaszív emberré változtatja az élmény, úgy Peter, aki monoton munkája miatt elfelejtette a gyerekkor minden örömét, ismét gyerekké válhatott egy időre, ami hatalmas jellemformáló erővel hatott rá.

Batman visszatér (1992)

Tim Burton második Batman filmjének már a nyitánya is egy kedves karácsonyi jelenet – kissé megcsavarva a kis Jézus születésének történetét. A főcím alatt ugyanis azt láthatjuk, hogy egy gazdag házban gyermek születik, aki azonban minden bizonnyal borzalmas szörnyszülött lehet, mert még az őt világra segítő orvos is futva menekül a helyszínről, majd a ketrecbe zárt csecsemő egy impozáns fehér karácsonyfával a háttérben élve megeszi a család hófehér cicáját. Ezt követően a Cobblepot szülők az ismerősöknek boldog karácsonyt kívángatva szabadulnak meg a nem kívánt szörnybabától.

A Halálos fegyverhez hasonlóan ezután a Batman visszatérben is folyamatosan rájátszanak az alkotók a véres események és a karácsonyi ünnepkör közötti éles ellentétre. A Christopher Walken alakította Max Shreck például Gotham hatalmas köztéri karácsonyfája előtt mond beszédet, amit megszakít a Pingvin gonosz csatlósainak az érkezése – akik egy óriási karácsonyi ajándékcsomagból ugranak elő. A film során ezenkívül a háttérben is folyamatosan ott láthatók a karácsonyt idéző motívumok, az ünnepi díszektől kezdve a karácsonyi ajándékokat cipelő figurákon át egy mikulásruhába öltöztetett babáig és egy Ice Princess nevű karakterig. A Batman visszatér záró mondatait ráadásul Batman maga a Bibliából idézi, abból a Lukács könyvéből, ami Jézus születését énekli meg:

„Boldog karácsonyt, Alfred! És békesség a Földön a jóakaratú embereknek… és asszonyoknak.”

Aludj csak, én álmodom (1995)

Habár Sandra Bullocknak ez a korai romantikus komédiája az év bármely szakában élvezhető, egyértelműen karácsonyi filmnek számít, hiszen eleve a karácsony indítja be benne az eseményeket. Lucyt, a chicagói közlekedési vállalat jegypénztárosát ugyanis, mivel nincs családja, beosztják karácsonyi műszakba a munkahelyén, így alkalma nyílik megmentenie plátói szerelme, a jóképű Peter életét. Arról meg már persze nem Lucy tehet, hogy Peter életben marad ugyan, de kómába esik, ahogy arról sem, hogy a kórházi nővér a férfi menyasszonyaként mutatja be az aggódó családtagoknak.

Az Aludj csak, én álmodom ezenkívül is tele van a karácsonyi mozik kötelező kellékeivel, azaz fagyöngy alatti csókkal, burleszkbe illő karácsonyfa-vásárlással, a családdal töltött meleg hangulatú karácsony estével, de nincs hiány karácsonyi fényekben, girlandokban, füzérekben és ajándékokban sem. Ráadásul a film egyik legfontosabb jelenetét is, amelyben Lucy és Peter öccse, Jack szó szerint beleesnek egymásba, ahogy a jegesre fagyott utcán csetlenek-botlanak, karácsonyi égősorok világítják be. Szóval le az Igazából szerelemmel, és igazságot az Aludj csak, én álmodomnak, ennek az ízig-vérig karácsonyi romkomnak!

Szigorúan bizalmas (1997)

Curtis Hanson James Ellroy regénye alapján forgatott neonoirjában nem teng túl a karácsonyi hangulat, de az nem vitatható el tőle, hogy listánk többi filmjéhez hasonlóan szintén az év legszebb időszakában játszódik – és erre az alkotók többször fel is hívják a figyelmet. A film egyik fontos, a későbbi eseményeket beindító történése is karácsonykor zajlik: a később a sajtó által „véres karácsony”-nak nevezett incidens során a Los Angeles-i rendőrőrsre épp karácsony este hoznak be néhány letartóztatott latin-amerikai férfit, akiket a bent ünneplő, így már kissé ittas rendőrtisztek egy csoportja csúnyán elagyabugyál. Később az egyik szemtanú, Exley őrmester fog tanúskodni saját kollégái ellen, hadnagyi előléptetésért cserébe.

Ugyanezen az estén a sztárnyomozó, Jack Vincennes fülest kap egy zugfirkásztól, ezért otthagyja a céges karácsonyi partit, hogy lefüleljen néhány hollywoodi sztárocskát. A film harmadik főhősének, Bud White-nak is mozgalmas a karácsony estéje: őt egy családon belüli erőszakhoz riasztják, és Bud úgy tesz pontot az incidens végére, hogy lerángatja az asszonyverő házáról a karácsonyi dekorációt, majd amikor a férfi kijön a zajra, összeveri, a korláthoz bilincseli, végül boldog karácsonyt kíván a bántalmazott feleségnek.

Durr, durr és csók (2005)

Shane Black forgatókönyvíró-rendezőnek, a karcos akciókomédiák mesterének lehet valami nem is annyira titkolt vonzódása a karácsonyi ünnepkörhöz, hiszen három filmje is szerepel a listánkon: az általa írt Halálos fegyver és Vasember 3. (lásd lentebb), illetve az általa írt és rendezett Durr, durr és csók. Habár a legtöbb nézőnek utóbbi filmből karácsonyi motívumként minden bizonnyal a szexi mikulásnak öltözött Michelle Monaghan maradt csak meg az emlékezetében, itt is a karácsony jelenti az események mozgatórugóját, legalábbis indirekt módon.

Hősünk, Harry, a kisstílű tolvaj ugyanis a film elején azért tör be egy játékboltba, hogy teljesítsen egy kívánságot, azaz ellopjon egy nehezen beszerezhető játékot unokahúga karácsonyi listájáról. Menekülés közben pedig a férfi véletlenül berobban egy meghallgatásra, majd hamarosan egy krimiben találja magát – úgy a vásznon, egy készülő filmben, ahogy a valóságban, ahol egy valódi bűnügy közepébe csöppen, amikor megismerkedik a már említett Michelle Monaghan karekterével. Hát nem túl karácsonyi téma, de a karácsonyi kellékek (ahogy az a fenti videóból is kiderül) legalább stimmelnek.

Vasember 3. (2013)

Bizony, a Marvel mozis univerzumának is megvan a maga karácsonyi darabja. A stúdió legtöbb filmjében nem foglalkoznak vele, hogy az év mely szakaszában járunk – a Vasember 3. jelenti az egyetlen kivételt: és az alkotók épp a karácsonyt választották az események hátteréül. A szuperhősfilm egyik legviccesebb jelenetében Tony Stark épp az új Vasember-ruháját próbálgatja, miközben a Jingle Bells szól, és még egy kis karácsonyfa is feltűnik a laborban. Sőt: a hős később karácsonyi ajándékot is ad titkárnőjének/szerelmének, Peppernek: egy hatalmas plüssnyulat.

A Vasember 3-ban ezt követően is sok karácsonyi elem bukkan fel: számos helyszínt öltöztettek karácsonyi díszbe, az utcákat hó borítja, több karakter is boldog karácsonyt kíván a másiknak, és karácsonyi slágerek szólnak aláfestő zeneként. S habár az, ahogy Tony és Pepper pont karácsony este ölik meg a film főgonoszát, Killiant, méghozzá karácsonyi fényfüzérek előtt, nem sugall épp ünnepi hangulatot, az már annál inkább, hogy Tony a végén felrobbantja az összes Vasember-páncélt, hogy minden idejét Peppernek szentelhesse.


(via Looper)

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.