Hatfejű cápa, féltékeny fotel, zombivadász Bennet lányok – íme a legelvetemültebb trashfilm-kombinációk

Van, hogy egy őrült ötlet nem is elég.

Igazából csak körülírni lehet, mi is a trashfilm, hiszen nem egy műfaj, hanem egy minőségi ítélet, amibe bármelyik műfaj belefér. Szennyfilmnek lehetne nevezni magyarul, de ha azt mondjuk, hogy olyan alkotásokat takar, amik minden tekintetben (forgatókönyv, rendezés, színészi játék, operatőri munka stb.) ócskának mondható, akkor az csak egy szelete az igazságnak. Attól, hogy valami rossz, még nem lesz trash, hiszen kell hozzá az is, hogy szórakoztató legyen. Talán az a klasszikus meghatározás fedi a legjobban trashfilmet, hogy „annyira rossz, hogy már jó”. Olyan vacak az egész, hogy az már szórakoztató. Ez történhet véletlenül, de szánt szándékkal is régóta készülnek trashfilmek. A nevetségesen alacsony színvonal mellett a számtalan eszement ötlet miatt lehet ezeket a filmeket szeretni, azokat meg aztán többszörösen, amiben több őrült ötletet vegyítettek. Következzen a 9 legelvetemültebb trashfilm-kombináció!

 

9-es terv a világűrből (1959)

Lehetetlen nem Ed Wood klasszikusával nyitni a sort, amit a világ legrosszabb filmjének kiáltottak ki a kritikusok. A nézők többsége már a bemutatókor azért ült be a moziba, hogy jót kacagjon a silány kivitelezésen, a csapnivaló forgatókönyvről nem is beszélve. Valami olyasmi történik itt, hogy

egy földönkívüli invázió előkészítéseként az idegenek feltámasztják a holtakat. Szóval van itt zombi, UFO és még egy krimiszál is, amiben ez után a bizonyos 9-es terv után nyomoznak.

Ed Woodot szerették a stúdiók, mivel nem pazarolta a filmtekercset (mindent csak egyszer vett fel, és szerinte az jól is sikerült), és onnan szedett össze kellékeket, ahol talált (így lett a földönkívüliek jelmeze a középkori viselet, amúgy pont úgy néznek ki, mint bármelyik ember). Szegény Lugosi Bélának viszont ez volt az utolsó filmszerepe, bár ez így túlzás: a halála előtt készült pár próbafelvétel vele, ezek kerültek be a filmbe (igaz, semmi közük a cselekményhez), majd Wood feleségének csontkovácsa vette át Lugosi szerepét, egy nagy köpennyel takarva el az arcát, hogy ne lehessen észrevenni a cserét. De, észre lehet, ugyanis a férfi se termetben, se mozgásban nem hasonlít Lugosira.

Megnézheted itt: Filmbox+

 

Halál a szörfös nácikra (1987)

A Troma Entertainment nevű cég az egyik olyan vállalat, ami szánt szándékkal gyárt trashfilmeket, ráadásul kifejezetten szórakoztató, amit csinálnak. Náluk készült a legendás Toxikus bosszúálló, amiben egy lúzer felmosófiú vegyi anyagba pottyan, és bár olyan rút lesz, mint egy túlsült és kirepedezett véres hurka, viszont olyan szuperképességekre tesz szert, hogy bárkit helyre rak egy nyeles felmosóval. Hogy mégsem ez a film került be a listára (pedig négy folytatás is készült hozzá), annak oka, hogy a posztapokaliptikus nácis strandfilm még ennél is nagyobb baromság. A világvége itt a kaliforniai partvidékre korlátozódik, amit egy nagy földrengés elpusztít. A kialakult káoszt kihasználva,

egy náci szörfös banda át akarja venni az uralmat strandok felett,

ám mikor egy végeznek egy fiatal fekete fiúval, az édesanyja bosszút esküszik. A Mama becenevű hölgy felfegyverkezik, elindul az idősek otthonából a partra, és egyetlen cél vezérli: „halál a szörfös nácikra”!

 

Bubba Ho-tep (2002)

Tudtad, hogy Elvis Presley még él, és egy idősotthonban tengeti utolsó éveit? Bizony, az úgy történt, hogy a Rock 'n' Roll királyának elege lett a hírnévből, a színpadból meg a rajongókból, és egyezséget kötött egy Elvis-imitátorral, Sebastian Haff-fel, hogy egy időre átadja neki a stafétát. Csakhogy a Haff közben meghalt, az írásos megállapodás megsemmisült, szóval szegény Elvis-nek senki sem hisz, és elnézve Don Coscarelli filmjét, mi sem vagyunk biztosak abban, hogy ez így történt. Ráadásul a Bubba Ho-tepnek igazából nem ez a sztorija, ez csak virgonc mellékszál, hiszen egy cowboynak öltözött múmia gyilkolássza az időseket, őt kell helyre rakni Elvis/Haff-nek, akit nem más alakít, mint az Evil Dead-filmek láncfűrészkarú Ash-e, Bruce Campbell. De nem egyedül vág bele kalandba, ott van az idősotthonban vele Kennedy elnök, akit nem lőttek le Dallas-ban, hanem ide rejtették, csak tolószékbe kényszerítettek, és valahogy fekete bőre lett. Azért ez elég komoly!

 

Kétfejű cápa (2012)

A másik, kifejezetten trashfilmekre szakosodott stúdió a The Asylum, ami már számtalan hollywoodi kasszasiker olcsó verzióját készítette el, de az igazán figyelemre méltó darabok mind saját eszement ötletből készültek. Ilyen a cápákat röptető vihar is, de 2012-ben az még gyenge szellő se volt (2013-ban mutatták be az első Sharknado-filmet, de hamarosan erről is szó lesz), amikor már a cápák voltak a stúdió kabalaállatai. És mi lehet veszedelmesebb egy emberevő cápánál? Nem, nem két emberevő cápa, hanem egy embervő cápa, aminek két feje van! Végül is, azzal pusztít, minek testből is több?! Ráadásul ezt a fertelmet is duplán kell elpusztítani. Persze ezt is meg lehet fejelni, hiszen 2015-ben elkészült a Háromfejű cápa, és meg se álltak a Hatfejű cápáig, amit 2018-ban mutattak be.

 

Zombihódok támadása (2014)

Minden élőlény zombivá válhat, még a legcukibb és legszorgosabb állatok is, például a hódok. Ez persze angolul sokkal viccesebb, mivel a cím a zombie és beaver (’hód’) szavakból lett összegyúrva: Zombeavers. A környezetvédelmi horrorkomédiában egy mérgező hulladékot tartalmazó, elkallódott hordó a ludas azért, hogy a hódok zombikká válnak.

Áldozatiak természetesen a tóparton nyaraló tinik, akiket hol elcsócsálnak, hol csak megharapdálnak, ami által az áldozat is zombivá válik, és így a társai végeznek vele.

Sőt, van, aki ember-hód hibrid zombivá alakul át. Szóval vérből és hülyeségből nincs hiány.

Megnézheted itt: Apple TV (kölcsönzés)

 

Sharknado 3. - A végső harapás (2015)

Végre itt az emlegetett cápavihar, ráadásul mindjárt a harmadik rész. Hogy miért is? Egyfelől ebben David Hasselhoff is szerepel, másfelől ennek fináléja az űrben játszódik. Bizony, ott keringnek a vérszomjas cápák, és felfalják az asztronautákat. A Sharknado valószínűleg az Asylum legsikeresebb franchise-a, amiből 2018-ban már a hatodik részt mutatták be. A bugyuta ötletet, miszerint a cápákat felkapja egy tornádó, és lakott terülten kezdi ledobálni, bármilyen hihetetlen, valós esemény ihlette. 2017 márciusában, miközben a Debbie ciklon Ausztrália partjainál pusztított, egy bikacápát felkapott a vihar és egyenesen Ayr városába hajította, az út közepére. Persze nem volt levegőben harapdálás, de azért csak ki kapta vízből az időjárás a cápát!

Megnézheted itt: Scream!

 

Büszkeség és balítélet meg a zombik (2016)

Jane Austen világa számtalan képzettársítást előhozhat, de talán egy zombiapokalipszis a legutolsó amire gondolnánk. Márpedig a 2009-ben megjelent Büszkeség és balítélet meg a zombik című regény ezt a két, távoli világot hozza össze.

Itt nem csak az „általánosan elismert igazság, hogy a legényembernek, ha vagyonos, okvetlenül kell feleség”, hanem az is, hogy „a zombi, ha belekóstolt az agyvelőbe, okvetlenül még több agyvelőt szomjaz”.

A furcsa regényből aztán 2016-ban Burr Steers forgatott filmet, és mindet beleadott, hogy a brit szalonokat elözönlő élőholtak hordája élvezetes legyen. A whistpartik itt vérfürdőbe torkollnak, az öt Bennet-lány pedig nem csak férjre, de zombikra is vadászik, ráadásul olyan kecsesen, mintha porceláncsészéből kortyolnák az ötórai teát. A kifinomult szórakoztatás garantált!

 

Iron Sky: The Coming Race (2019)

Míg az Iron Sky első része a Hold sötét oldalán szervezkedő nácikról szólt, a második rész már emelte a tétet, nem is kicsit: itt aztán lehet tobzódni az összeesküvés-elméletekben!

Az például megvan, hogy a világ vezető politikusai, milliárdosai, akik egy titkos társaság keretében irányítják a világot mind-mind gyíkemberek?

Vagy, hogy a Föld mélyén van egy másik világ, ahol dinoszauruszok élnek, és ha ez nem lenne elég, egy gigászi T-Rexen maga a Führer lovagol (aki amúgy szintén gyíkember)? Megannyi ropogós, guszta konteo lett itt összedolgozva, kisütve és a végtelen őrületig hajtva. És Udo Kier ezúttal is tiszteletét teszi a filmben.

 

Killer Sofa (2019)

Te is szeretsz a kényelmes foteledből tévézni otthon? Ott, ahol semmi sem fenyeget, ahol biztonságban vagy, még akkor is, hogy képernyőn a legbrutálisabb vérengzés zajlik. Kivéve persze, ha maga a fotel egyszer csak: hamm, bekap! Gondoltál már erre? Ha te nem is, de a Killer Sofa készítői igen, hiszen ez a film magát a fotelt teszi meg vérengző szörnyeteggé. És mi rosszabb egy vérengző szörnyetegnél? Egy féltékeny, vérengző szörnyeteg!

Ez a fotel ugyanis él, és szerelmes lesz új tulajdonosába, Francescába, és mindenkit kiiktat, aki közeledni próbál a lányhoz.

A filmet Bernie Rao írta és rendezte, és olyan kevés pénzből készült, hogy csak egy fotel szerepel benne, így pár jelentet ki kellett hagyni (például amikor a fotel vért hány, vagy kiugrik az ablakon, hogy összelapítson valakit), nehogy kárt tegyenek a címszereplőben.

Megnézheted itt: YouTube

 

Sky Sharks (2020)

Ez a film a teljes téboly, és majdnem mindent ötvöz, amiről eddig szó volt:

vannak benne repülő cápák, és zombi nácik, ráadásul a náci zombik a cápákon röpködnek.

De ezzel még nincs vége, mivel mindezt a jég alatt találja egy geológuscsoport az Antarktiszon, és naná, hogy felébreszti a szörnyeket (bizony, mindet, a cápákat és a nácikat is), amik elözönlik a világot, és porig akarják rombolni. Holtak ellen persze holtakat érdemes bevetni, szóval akcióba lép a „Dead Flesh Four” (’Halott Hús Négyes’), ami Vietnámban elesett, újjáélesztett katonákból áll. Ha mindez nem volna elég csábító, akkor elárulom, hogy az eredeti Kampókéz, maga Tony Todd is feltűnik a filmben.