Hibázott a bíró, kiszabadulhat Harvey Weinstein

A nemi erőszakért elítélt producer ügyét akár újra is tárgyalhatják.

Harvey Weinstein producert 2020 márciusában ítélték 23 évnyi börtönre szexuális bántalmazás és nemi erőszak miatt. A 67 éves férfi legközelebb 2040-ben folyamodhatott volna feltételes szabadlábra helyezésért, de alakulhat úgy is, hogy akár pár hónapon belül szabadlábon védekezhet. Ehhez csak annyi kell, hogy egy New York-i fellebbviteli bíróság semmissé tegye az ítéletet.

A szerdai meghallgatáson öt bíróból három úgy nyilatkozott, hogy komoly kétségei vannak a tárgyaláson elhangzott vallomásokkal kapcsolatban. Szerintük James Burke bíró hibázott, amikor hagyta, hogy a per során olyan, megkérdőjelezhető hitelességű bizonyítékokat mutassanak be, amelyek befolyásolhatták Weinstein megítélését.

Weinstein ügyvédei nem is titkolják az elégedettségüket: vezetőjük, Donna Rotunno úgy fogalmazott, hogy ennél jobban már nem is alakulhattak volna a dolgok, míg kollégája, Damon Cheronis abbéli reményének adott hangot, hogy a fellebbviteli bíróság be fogja látni, hogy a bizonyítékok egy részét soha nem szabadott volna bemutatni a tárgyaláson, és a zsűri befolyásolása lehetetlenné tette, hogy Weinstein igazságos elbánásban részesüljön.

Forrás: Alberto E. Rodriguez/Getty Images


Burke bíró annak idején megengedte az ügyészeknek, hogy három olyan tanút szólaltassanak meg (Tarale Wulffot, Dawn Dunningot és Lauren Youngot), akik nem a váddal kapcsolatos ügyekben nyilatkoztak, de állításaik alkalmasak voltak rá, hogy alátámasszák a Weinstennel szembeni vádakat. A fellebbviteli bírók kétségüket fejezték ki, hogy ezek a döntések azért születtek, hogy segítsenek eldönteni, hogy a producer elkövette-e amivel vádolják, vagy csak a karakterét támadták.

Nem azért kell elítélni, mert rossz ember, hanem ezek miatt a konkrét bűnök miatt”

– fogalmazott Judith Gische bíró.

Szakértők szerint ugyanakkor a fellebbviteli bírók által megfogalmazott kérdésekből még nem következik, hogy feltétlenül új tárgyalást fognak elrendelni. Elképzelhető az is, hogy megállapítják, hogy Burke hibázott, de az ítélet mégis érvényben marad, mert a bizonyítékok elégségesek voltak.

Ha mégis új tárgyalásra kerül sor, Weinstein áldozatainak, Miriam Haley-nek és Jessica Mann-nek újra tanúskodniuk kellene, de Annabella Sciorrát ezúttal nem hallgatnák meg, mert az ő ügye elévült. A helyzetet bonyolítja, hogy január 1-jén új körzeti ügyész lép hivatalba, és amennyiben az eredeti ítéletet megsemmisítik, neki kell meghoznia azt a politikailag kényes döntést, hogy legyen-e új tárgyalás.

(via Variety)

A SZESSÖN legújabb részében kiderül, mennyire van a vérében Lady Szomjasnak a kubai ritmus és a latin lüktetés.