Hihetetlen, de igaz! Michael Jackson anno meg akarta venni a Marvelt, hogy ő lehessen Pókember!

A '90-es években a csőd szélén állt a kiadó, Jacko viszont annyira szerette volna a Pókember-film főszerepét, hogy majdnem megvette 2000-ben a céget.

Igen érdekes történetet mesélt el nemrég Michael Jackson unokaöccse, Taj „3T Jackson a Popcorned Planet YouTube-csatornának adott interjújában: a nagybátyja akkora Pókember-rajongó volt, hogy amikor a '90-s években majdnem csődbe ment a Marvel Comics kiadóvállalat, akkor komoly tárgyalásokat folytatott arról, hogy megvásárolja a céget.

Fotó: Kevin Mazur / WireImage / Getty Images

 

Jacko unokaöccse így emlékezett vissza ezekre az időkre:

A Marvel volt, tisztán emlékszem. Emlékszem, hogy ültem vele és a testvéreimmel, és erről beszélgettünk. Stan Lee-vel akarta összehozni ezt. Beszéltek, tárgyaltak róla. Sajnos végül nem történt meg [a vásárlás], szerintem kihátráltak az egészből. Az okokat nem tudom, csak azt, hogy a tárgyalások kellős közepén voltak. 

A '90-es években a Marvel pénzügyileg igen rossz helyzetben volt. A patinás képregénykiadó ellen 1996-ban csődeljárás indult, és csak azért nem húzták le a rolót, mert '97-ben megvette őket a Toy Biz nevű játékgyár, melynek az alapítója, Isaac Perlmutter lett a Marvel kiadó egyik főnöke (ez még fontos lesz később). Régóta pletykálták, hogy Jacko azért akarta annyira nagyon ezt az üzletet nyélbe ütni 2000 körül, hogy nála legyenek többek között a kedvenc képregényhősének, Pókembernek is a jogai, és ő játszhassa majd el Peter Parkert a készülő moziverzióban. Taj Jackson ezt a témát is érintette az interjújában:

Hatalmas Marvel rajongó volt. Ismerte az összes karaktert, tehát nemcsak Pókembert akarta [megvenni]. És igen, valószínűleg Pókember akart lenni [a filmvásznon].

Stan Lee egy 2012-es interjújában szintén úgy emlékezett vissza, hogy Jacko félig viccesen, félig azért komolyan eljátszott a gondolattal, hogy ő lesz Pókember az ezredfordulón már javában előkészítés alatt álló filmváltozatban (végül Tobey Maguire kapta meg a szerepet). A neten kering is egy nagyon rossz minőségű, de igen izgalmas VHS-felvétel arról a találkozóról, amikor Stan Lee 2000-ben vendégül látja a képregényrajongó kisgyerekként viselkedő Michael Jacksont a Marvel-főhadiszálláson. Íme:

Egyesek tudni vélik, hogy a lelkes nekibuzdulás után két ember is befékezett a Marvel oldaláról, és végül ez akasztotta meg a tárgyalásokat. Egyrészt Stan Lee semmi szín alatt nem akarta átadni Jackónak a teljes kreatív kontroll jogát, Isaac Perlmutter pedig állítólag kerek perec kijelentette: 1 milliárd dollárról indul a cég ára. Ez viszont már túl sok volt Jackónak (a szeszélyes popsztárnál lényegesen tőkeerősebb Disney stúdió 2009-ben végül 4,24 milliárdért vette meg a Marvelt). Ráadásul 2000-ben még emlékezett a közvélemény Michael Jackson 1993-as gyerekmolesztálási ügyére, ami valószínűleg szintén közrejátszhatott abban, hogy nem Jacko lett az új Marvel-nagyfőnök. (via Movieweb)