Hová tűnt Rene Russo, a Vírus és a Halálos fegyver-filmek sztárja?

A bipoláris zavarral küzdő színésznőnek a 2000-es években egyszerűen elege lett abból, hogy mindig ő az erős nő a hollywoodi filmekben. Tájépítész lett, kézműves tejtermékeket árult, és csak a rendező férje kedvéért vállalt szerepet az Éjjeli féregben.

Kereken 70 évvel ezelőtt, 1954. február 17-én született a kaliforniai Burbank városában Rene Russo, a '90-es évek egyik legismertebb filmsztárja, akit többek között olyan kasszarobbantó blockbusterekben lehetett látni akkoriban, mint a Vírus, a Szóljatok a köpcösnek! vagy a Halálos fegyver franchise 3. és 4. része. A karrierjét modellkedéssel kezdő színésznő azonban az ezredfordulót követően évtizedekre eltűnt Hollywood élvonalából, és kis túlzással csak a 2010-es években láthatta őt ismét a nagyközönség: ő alakította Thor és Loki anyját, Friggát a Marvel-filmekben.

Sztárok, akik a 90-es években csillogtak utoljára

Ma már nem tényezők, de mindannyian emlékszünk rájuk.

Tovább

Reflektorfényből a süllyesztőbe

Rene Russo először modellként hódította meg Amerikát, majd később az egész világot. Állítólag John Crosby, az International Creative Management ügynöke szúrta őt ki 1972-ben egy Rolling Stones-koncerten, és rögtön rá is vette, hogy jelentkezzen a Ford Modeling Agency-nél (érdekesség, hogy Crosby fedezte fel a szórakoztatóipar számára Charlize Theront is, akinek akkor adta át a névjegykártyáját, amikor a színésznő 17 évesen Dél-Afrikából Los Angelesbe költözött, és purparlét csapott egy bankban, ahol nem akarták beváltani a csekkjét).

 

Forrás: Cosmopolitan

 

A Vogue-, Mademoiselle- és Cosmopolitan-címlapokról Rene Russo számára egyenes út vezetett Hollywoodba: az 1989-es A nagy csapat volt az első nagy filmes sikere, ezt követte a Halálos fegyver harmadik része (később a negyedik részében is feltűnt), a Szabad préda, a Célkeresztben, a Vírus, a Váltságdíj, a Fejjel a falnak és A Thomas Crown-ügy. Egy ilyen fényesen felívelő pályakép esetén tényleg nagyon furcsa, hogy a 2000-es években már nem láthattunk ugyanennyi kiváló Rene Russo-filmet. Ennek részben az volt az oka, hogy ő volt az egyik húzóneve a Rocky és Bakacsin kalandjai című vígjátéknak, amelyben Robert De Niróval együtt alakították a címbéli, botcsinálta James Bond-szerű rajzfilmfigurák ördögi ellenfeleit.

Csakhogy ez a film hiába alapult egy népszerű, régi animációs sorozaton, minden idők egyik legnagyobb anyagi bukása lett.

 

Hasonlóan szerény bevételt produkált a 2002-ben bemutatott Totál káosz című Tim Allen-vígjáték is (ez eredetileg 2001-ben került volna a mozikba, de a szeptember 11-i terrortámadás miatt elhalasztották a premierjét). De a 2005-ös krimije, a Pénz beszél sem volt egy kimondott kasszasiker, pedig olyan nagy nevű sztárok voltak benne a partnerei, mint Al Pacino és Matthew McConaughey.

Nem csoda hát, hogy a zsinórban sokadik olyan film után, ami a közönség és a kritikusok szemében is megbukott, Rene Russo úgy döntött, ideje egy kis szünetet tartani.

Amikor egy interjúban megkérdezték tőle a 2014-es Éjjeli féreg bemutatója idején, hogy nem hiányzottak-e neki közel egy évtizeden át a főszerepek, a színésznő kendőzetlen őszinteséggel válaszolt:

A pokolba is, dehogy hiányoztak!
Rene Russo 1996-ban a Jay Leno Show-ban (forrás: Margaret C. Norton/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images via Getty Images)

 

Ekkor beszélt arról is, hogy utólag úgy érzi, a karrierje során eléggé beskatulyázták, és mindig ugyanolyan szerepeket kapott. Folyton ő volt a filmvásznon „az erős, magabiztos nő”, ami ugyan nem hangzik rosszul, de Russo szerint az általa megformált karakterek nem tükrözték a saját, nőkkel kapcsolatos élettapasztalatait. És saját bevallása szerint minél többször játszotta ugyanazt a típusú karaktert, annál rosszabbnak tűntek ezek a szerepek. Erről 2017-ben a Collidernek nyilatkozva azt mondta:

Ha [a felkínált szerep] csak egy felhígított változata volt annak, amit korábban már leforgattam, akkor az a szerep már egyáltalán nem izgalmas számomra, hiszen egyszer már megcsináltam.

 

De mivel foglalkozott azokban az években, amikor nem voltak filmjei?

Leginkább azzal, hogy a színészmesterségen túl más, új szenvedélyeket fedezzen fel magának. Mivel Kaliforniában a 2000-es években sokszor volt aszály, Rene Russo akkoriban nagyon aggódni kezdett a környezetéért. De szorongás helyett a tettek mezejére lépett: a kaliforniai Energia- és Vízügyi Minisztériummal együttműködve egy hatalmas, őshonos növényekből álló kertet épített. Ezzel nagyban elősegítette az állam vízvédelmi erőfeszítéseit, mert a sok vizet felszívó, a környéken nem őshonos fák kivágásával, és az invazív fajok helyett az őshonos növények támogatásával jót tett a helyi flórának. A színésznő olyannyira elégedett volt ezzel a karrierváltással, hogy a The Columbus Dispatch-nek adott interjújában kijelentette:

Tájépítésznek kellett volna mennem!
Rene Russo terepszemlét tart az Old Glory-ként emlegetett, 500 éves tölgyfa tövében a Stevenson Ranch-en. A fát egy nagyszabású lakásépítési beruházás miatt ki akarták vágni, ám számos környezetvédő és civil tüntető a védelmébe vette, így végül a Pico Canyon Parkba ültették át (forrás: Anne Cusack/Los Angeles Times via Getty Images)

 

De nemcsak a növények gondozásának felelősségteljes feladatkörét ismerte meg behatóbban, hanem az állattenyésztést is, sőt, beszállt a kézműves termékek piacára is. Egy interjújában maga fogalmazott így:

Tulajdonképpen alapítottam egy tejipari céget, ahol már 40 tehenem van!

A színésznő a meglepő munkahelyváltást a puszta véletlennek köszönhette: egy barátja egyszer házi készítésű joghurtot hozott neki karácsonyi ajándéknak, Rene Russo pedig teljesen el volt ájulva ettől. Azt javasolta a barátjának, hogy kezdjék el árulni a tejtermékeit, sőt, építsenek fel a kézműves termékekre egy egész üzleti tervet! Szó szót követett, majd Russo és az ismerőse megvettek egy White Cow Dairy nevű farmot a New York állambeli Buffalo mellett, hogy ott saját tejtermékeket állítsanak elő, amit utána a kézműves vásárokon maguk értékesítenek.

Amikor egy híresség beszáll egy vállalkozásba, ott általában meglódulnak a bevételek, hiszen az adott sztár lesz az értékesítés fő hajtóereje. A White Cow Dairy esetében azonban Rene Russo a saját bevallása szerint egyáltalán nem akarta kivinni a globális piacra a házi készítésű joghurtjait. Még a Whole Foods élelmiszerlánc üzleti ajánlatát is visszautasította, mert azt akarta, hogy a White Cow Dairy a fenntarthatóság jegyében működjön, és a helyi közösséget lássa el helyben megtermelt, minőségi áruval. (A vállalkozás azonban végül 2022 karácsonyán bezárt, bár elvileg csak átmenetileg.)

 

A nagy visszatérés

Rene Russo a The Hollywood Reporternek így mesélt a „nagy visszatéréséről”, a 2011-es Thor egyik fontos mellékszereplőjéről, Friggáról:

Ez végre más volt. Királynőt játszani olyasmi volt, amit előtte még sosem csináltam.

A Thor végül elindított egy olyan trendet a színésznő karrierjében, hogy végre olyan karaktereket kezdtek el felajánlani neki a rendezők, amilyeneket korábban sosem játszhatott el. Az Éjjeli féregben például egy züllött életű bűnügyi riportert alakíthatott, a Bársony körfűrész című horrorban pedig punkrockerből lett galériatulajdonost. Érdekesség, hogy mindkét film rendezője és forgatókönyvírója a színésznő férje, Dan Gilroy volt, akivel 1992-ben házasodtak össze (ő volt egyébként a Szabad préda és a Pénz beszél című Rene Russo-filmek írója is).

 

Dan Gilroy, Rene Russo és a lányuk, Rose Gilroy a 2002-es Evelyn című film Los Angeles-i premiervetítésén (forrás: Kevin Winter/ImageDirect/Getty)

 

Gilroy a saját bevallása szerint végig úgy írta meg az Éjjeli féreg és a Bársony körfűrész forgatókönyveit, hogy a női főszereplőket a fejében a felesége játszotta – de közben tudta azt is, hogy erre aligha lesz hajlandó, hiszen Rene Russo deklaráltan visszavonult addigra a rivaldafényből. Álmában sem gondolta volna, hogy miután a felesége is elolvassa a forgatókönyveket, ő maga akarja eljátszani a női főszerepeket. A 2014-es Éjjeli féreggel kapcsolatban Rene Russo ezt nyilatkozta egy interjújában:

Elolvastam, amikor [a férjem] elkészült [vele], és azt gondoltam: ez a tökéletes forgatókönyv!

Szintén családon belüli döntés volt, hogy vállaljon el egy kisebb szerepet 2015-ben A kezdő című vígjátékban, ahol Robert De Niro túlkoros gyakornokként jelentkezik a munkamániás Anne Hathaway menő divatcégéhez. Russo egy kisebb szerepet kapott a filmben: ő volt az cég masszőre, aki a cselekmény előrehaladtával egyre inkább vonzódni kezd az idős, de fiatalosan gondolkodó, talpig úriember gyakornokhoz. A kezdő forgatókönyvírója és rendezője Nancy Meyers volt, aki meg is kereste Rene Russót a masszőr szerepére, de a színésznőt nem igazán érdekelte a dolog, mert nem volt kedve megint egy forgatáson dolgozni.

 

Dan Gilroy, Rene Russo és a lányuk, Rose Gilroy 2015-ben, a 30. Los Angeles-i Filmfesztiválon (forrás: Getty Images)

 

Végül lánya, Rose Gilroy (aki időközben az édesanyjához hasonlóan modell és színész lett) volt az, aki rábeszélte őt, hogy igen is fogadja el a szerepajánlatot, mert Nancy Meyers eddig csupa jó filmet forgatott. Mivel Rene Russonem akart csalódást okozni a gyermekének, úgy döntött, hogy mégiscsak elolvassa a neki küldött forgatókönyvet, és végül csatlakozott a film szereplőgárdájához.

 

Nyíltan vállalt mentális problémák

Mint oly sokaknak, Rene Russónak is meg kellett küzdenie az élete során a személyes problémáival és a saját démonaival – nála viszont koránt sem csak a színészi munkával és a sztársággal kapcsolatban érzett stresszről volt szó. Rene Russo 2014-ben, a The Queen Latifah Show vendégeként mindenkit meglepett azzal, hogy nyíltan beszélt a bipoláris zavaráról, amire gyógyszert szed.

Elmondása szerint egyik nap szó szerint összeesett, és utána sokáig fel sem tudott kelni az ágyból. Miután átgondolta az életét, rájött, hogy ha valakinél nagyon sűrűn váltja egymást a nagy energikusság és a hirtelen összeomlás, azt bizony gyógyszeresen kell kezelni – ezt viszont egyetlen percig sem szabad kínos vagy takargatni való dolognak érezni. A színésznő 2014-óta már több interjúját is tudatosan arra használta fel, hogy bátorítást nyújtson más mentális betegségben szenvedőknek, különösen azoknak, akik bipoláris zavarral küzdenek. Nekik üzente:

Megértem, ha kellemetlenül érzed magad amiatt, hogy gyógyszereket kell szedned. De túl fogod élni. Nem könnyű, de túl fogod élni.

(via Looper & Dispatch.com)