Így hatott Mark Hamill halálközeli élménye A Birodalom visszavágra

Máig mítoszok és pletykák övezik a színész súlyos autóbalesetét.

A Mark Hamillról szóló korábbi cikkünkben kitértünk mi is a most 72 éves színész sok teória által övezett komoly autóbalesetére, de lássuk most részletesebben az 1977. január 11-i incidenst és a következményeit.

10 dolog, amit megeshet, hogy nem tudtál Mark Hamillről

Az élet a Star Wars filmeken innen és túl, avagy rendkívül színes és teljes életet él a ma 69 éves színész, akit szokás lesajnálni, hogy nem vitte sokra Luke Skywalker szerepe után. Pedig vitte!

Még több érdekesség

 

A sztár 1978-ban a Gossip Magazine-nak így idézte fel az eseményeket:

"Az történt, hogy rossz autópályára kanyarodtam rá. Kint voltam valahol az isten háta mögött, és szerencsére nem voltak autók, és nem volt forgalom. Körülbelül 65-70 mérföld/órás [104-112 km/órás] sebességgel hajtottam... Túl gyorsan mentem... és azt hiszem, az történt, hogy megpróbáltam átmenni egy lehajtón, elvesztettem az irányítást, megbillentem, és letértem az útról."

A színésznek eltört az arccsontja és az orra is több helyen, ami miatt a füléből származó porcdarabokat kellett felhasználni a helyreállító műtét során. Ha egy átlagemberről lenne szó, akkor ezek a külső változások nem tűnnének olyan drasztikusnak, de a kamera mindent felnagyít, és egy jóképű sztár esetében a legkisebb változások is szembetűnőek.

Hamill azt is elmondta a Gossip interjúban, hogy másnap egy pótforgatáson lett volna jelenése, de Lucas végül dublőrt használt, és egyik felvételen sem látszott a fiatal Skywalker arca. Szerencsére az Egy új remény főforgatásainak nagy része már befejeződött a baleset idejére, és a filmet csak négy hónappal később, májusban mutatták be, de amikor Hamill két évvel később, 1979-ben visszatért a forgatásra, egy látványos heg látszott az arcán, amely a jobb orrlyuka alatt a felső ajka jobb sarkáig húzódott. Az orra is kissé elferdült és szélesebb volt, mint az előző filmben. A műtétnek volt egy nem várt mellékhatása is, mivel Hamill emiatt úgy tűnt, hogy a valóságban sokkal többet öregedett két a film között eltelt három évnél.

Az egyik népszerű teória szerint George Lucas és alkotótársai tudták, hogy a főszereplő külsejének feltűnő változása miatt a forgatókönyvön is változtatniuk kell. Máig él a pletyka arról, hogy Lucas és Lawrence Kasdan, a társ-forgatókönyvíró csakis azért írták bele a Star Wars: A Birodalom visszavágba (1980) a wampatámadást, hogy valamivel magyarázzák az arcsérülését.

Az első jelenetben, amelyben Hamill arcát látjuk, Skywalker a Hoth fagyos bolygóján a gyapjas, barlanglakó Wampával küzd meg. Ebben a jelenetben Lucas és Kasdan állítólag úgy döntöttek, hogy Luke arcsérülést szenved, holott eredetileg erről nem volt szó. Mire Solo visszaviszi barátját az Echo bázis kórházába, a fiatal, kiképzés alatt álló jedi arcának teljes jobb oldalát géz borítja.

A The Huffington Post szerint vannak bizonyítékok arra, hogy az átírás csak egy újabb a Star Wars-univerzumot övező sok mítosz közül. Leigh Brackett már 1978 februárjában elkészült a folytatás forgatókönyvével, amely már tartalmazta ugyanazt a Wampa-jelenetet, amit egy évvel később a moziverzióban is látható volt. Azt is érdemes megjegyezni, hogy Mark Hamill már 1977-ben befejezett egy másik filmet, a Száguldó nyárt a baleset után, anélkül hogy a megváltozott arcát bárki is szóvá tette volna. Felmerül a kérdés, hogy Brackett, aki egy évvel később, a film bemutatója előtt hunyt el, miért talált volna ki egy vészjelenetet, ami Skywalker sebhelyét magyarázza meg, ha 1978-ban, a Száguldó nyárban már láthatták a nézők a színészt a nagyvásznon a műtét után?

Via: Collider