Íme az utóbbi évtizedek legjobb női vígjátékai!

2011. április 28-án volt a Koszorúslányok díszbemutatója, mi pedig a jeles esemény évfordulójának alkalmából összeszedtünk egy tucatnyi olyan komédiát, amelynek nők állnak a középpontjában, és nagyon viccesek.

1. Koszorúslányok (2011)

A harmincas Annie-nek (Kristen Wiig) semmi sem jött össze az életben. Se pénze, se párja, a munkáját utálja. Amikor megtudja, hogy legjobb barátnője, Lillian (Maya Rudolph) férjhez megy, természetesnek veszi, hogy csakis ő lehet az esküvői tanúja. Bár nagy igyekezettel igyekszik megfelelni a feladatnak, mindig becsúszik valami gikszer, miközben riválisa, Helen (Rose Byrne) maga a tökély e téren. Annie-t azonban kemény fából faragták: nem adja fel, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megmutassa, mire képes azért, akit szeret. Habár a filmet Paul Feig rendezte,

a forgatókönyvét két nő, a főszerepet alakító Kristen Wiig és Annie Mumolo írta,

szóval tényleg igazi női komédiával van dolgunk – amelynek talán legviccesebb mellékszerepében Melissa McCarthy látható!


2. Beépített szépség (2000)

Különös terrorista tartja rettegésben Amerika városait, legközelebbi célpontjául pedig a Miss United States szépségverseny döntőjén résztvevő lányokat jelöli meg. Egyértelmű: be kell építeni egy FBI-ügynököt a versenyzők közé. A látszatra nem túl nőies Gracie-re (Sandra Bullock) esik a választás. Vic Melling (Michael Caine), a kényes ízlésű szépségszakértő lehetetlen feladatot kap: újkori Higgins professzorként sűrű leckékkel próbálja meg behozni Gracie hátrányát a nagy versenyig. A Beépített szépség Sandra Bullock legnépszerűbb filmjei közé tartozik, és kedvencünk mellett olyan nagy nevek komédiáznak benne, mint a már említett Michael Caine, William Shatner, Candice Bergen vagy Ernie Hudson.

A rendezést pedig a vígjátékok terén igen rutinosnak számító Donald Petrie (A szomszéd nője mindig zöldebb, Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt) vállalta magára, míg a három forgatókönyvíró között két nőt is találunk (Katie Ford, Caryn Lucas).


3. Könnyű nőcske (2010)

Olive (Emma Stone) hétköznapi lány, aki nem nagyon tűnik ki a többiek közül, és a fiúkkal is hadilábon áll. Egészen addig, amíg egy véletlen hazugság és egy gyorsan terjedő pletyka a népszerűségi lista élére emeli. Szexuális szolgáltatásokat nyújt (persze csak átverésből) mindazoknak a sulitársainak, akiknek nem jutott barátnő, és ezt cikinek érzik. Olive szíve megesik rajtuk, de egy idő után már nem csak ez áll a hazugságok hátterében… Will Gluck komédiájában a pályája elején álló Emma Stone játssza a főszerepet, maga a Könnyű nőcske pedig a 2000-es években megszokott habkönnyű tinivígjátékok után egy

fajsúlyosabb, iróniával teli darab,

ami leginkább John Hughes nyolcvanas évekbeli klasszikusait (Tizenhat szál gyertya, Nulladik óra, Meglógtam a Ferrarival) idézi.


4. Doktor Szöszi (2001)

Elle, a gimi legszőkébb és legcserfesebb nője rájön, hogy a szőke bombázók élete sem könnyű. Mikor szerelme elhagyja, mert politikusi pályára készül, és komoly joghallgató csak komoly barátnővel mutatkozhat, Elle elhatározza, hogy bosszút áll. Felvételizik Amerika legnevesebb jogi egyetemére, hogy megmutassa, mit tud. Igaz, rózsaszín micisapkái, magas sarkú cipői, rúzsa és illatos papíron beadott dolgozatai kissé megzavarják a tekintélyes intézményt, ám amikor egy gyilkossággal vádolt oktató ügyében jól ápolt kezébe veszi a nyomozást, minden megváltozik körülötte.

Ez az elsőre könnyednek tűnő, valójában nagyon is tanulságos, ugyanakkor kedves kis darab az évek során (többek közt a főszerepet alakító Reese Witherspoonnak köszönhetően) igazi kultfilmmé vált – olyannyira, hogy jövőre érkezik belőle a várva várt harmadik rész!


5. Bajos csajok (2004)

Cady Heron (Lindsay Lohan) Afrikában nőtt fel zoológus szülei mellett, és 15 éves koráig csak hírből ismerte az iskolát. A család azonban visszatér Chicagóba, és Cady egy átlagos gimnáziumban találja magát, ahol hamar megtanulja az első leckét: semmit sem tud azokról a vad dolgokról, melyek az úgynevezett civilizációban – esetünkben egy középiskolában – előfordulnak. Ami itt folyik, az valóságos pszichológiai hadviselés és intrikák sora, és mindezek élén Regina George áll, a legmenőbb és legrafináltabb csaj az iskolában (Rachel McAdams). Ő a királynő, a lányok bálványa, szinte mindenki rá akar hasonlítani, az ő szavát lesi. Nem tanácsos az útjába kerülni, ám az új lány alig teszi be a lábát, máris lehetséges riválisaként tartják számon. Cadynek pedig arra is rá kell jönnie, hogy

az élet a dzsungelben sokszor semmi ahhoz képest, ami egy gimiben történik.

A Rosalind Wiseman regénye alapján készült Bajos csajok nemcsak azért nevezetes, mert elindította a pályán a nagyszerű Rachel McAdamset, illetve az azóta szintén élvonalbeli sztárnak számító Amanda Seyfriedet, és az addig csak a Saturday Night Live-ból ismert kiváló komika, Tina Fey is itt volt először látható a filmvásznon a nagyközönség előtt, hanem mert – miközben egy percre sem veszíti el a humorérzékét –

tinivígjátéktól szokatlan módon kifejezetten realistán ábrázolja azokat a mindennapi harcokat, amelyeket minden kamasz lánynak meg kell vívnia.


6. A kém (2015)

A neve Cooper. Susan Cooper (Melissa McCarthy). A CIA elemzője, és az egyik legjobb a szakmában. Miután partnere (Jude Law) és az ügynökség legjobb ügynöke (Jason Statham) lebukik, ő az egyetlen, akit bevetésre lehetne küldeni: Susannek tehát életében először a terepen kell kipróbálnia magát. Hát belép egy világba, amit eddig messziről csodált és irigyelt. Elegánsnak éppen nem mondható, de nagy a szája, és kemény az ökle. A világ első igazi női titkos ügynöke bevetésre indul. A kémet a Koszorúslányokat is jegyző Paul Feig írta és rendezte, és ahogy azt bizonyára sokan tudják, magyar tájakon forgatták (Budapest mellett a készítők a Balatonra is leruccantak). A szintén a Koszorúslányokban is látható Melissa McCarthy pedig nemcsak önállóan iszonyatosan vicces benne, de Jason Stathammel is remek párost alkotnak. Jó hír, hogy már bejelentették a második részt!


7. Az ördög Pradát visel (2006)

Miranda Priestly a divat legnagyobb hatalmú úrnője, akinek ápolt kezeitől retteg a New York-i divatipar, aki senkit nem tűr meg útjában, ha tervei kivitelezéséről van szó, és aki tökéletesen ellenőrzése alatt tartja a divat bibliáját, a Runway Magazine-t, teljesen megkeserítve a munkatársak életét. Miranda új beosztottja, Andy Sachs, a frissen végzett főiskolás lány egyáltalán nem illik a képbe: szürke, jellegtelen, tökéletes ellentéte a cégnél dolgozó díváknak. Amikor belép a szerkesztőségbe, megdöbbenve jön rá, hogy a munkához, amelyre jelentkezett, nem elég az elszántság és a céltudatosság, hanem sokkal inkább Miranda szeszélyein múlik minden.

Lauren Weisberger regényének adaptációja

nemcsak keserédes komédiaként működik tökéletesen, de érzékeny felnövekvéstörténetként is

– két kiváló alakítással a középpontban: a főszerepet hozó Anne Hathaway elől gyakran ellopja a show-t a Vogue magazin rettegett főszerkesztőjéről, Anna Wintourról mintázott Mirandát megformáló Meryl Streep. És nem mellesleg itt láthattuk először amerikai alkotásban az azóta szintén sztárrá vált angol színésznőt, Emily Bluntot is.


8. Rossz anyák (2016)

Anyának lenni nem könnyű feladat. Amynek (Mila Kunis) látszólag tökéletes az élete, csodás otthonában éldegél a férjével, két eminens gyerekével, gyönyörűen néz ki, és a munkahelyén is folyamatosan helytáll. De egy nap eljön az a pillanat, amikor besokall a napi rutintól, a ráháruló feladatoktól és a szülői munkaközösségben tevékenykedő, túlbuzgó anyáktól. Két hasonlóan túlstresszelt anyatársával (Kristen Bell, Kathryn Hahn) úgy döntenek, kimenőt adnak maguknak, és vad tivornyázásba kezdenek. Csak egy dolog számít: hogy jól érezzék magukat.

Visszatér a régi koleszos csajbulik ideje a nagy ivászatokkal, a kalóriadús kajálásokkal és a hajnalig tartó dumálásokkal. Az iskola makulátlan szülői (Christina Applegate, Jada Pinkett Smith) azonban görbe szemmel nézik a lázadást, és keresztes hadjáratot hirdetnek „felelőtlen” társaik ellen – ám a szabadelvű anyatriót nem kell félteni. Habár a Rossz anyák alkotói között egyáltalán nem találunk nőket, a film a végtelen poénkodás közepette is

meglepően empatikusan mutatja be a leterhelt dolgozó anyák mindennapjait.

Az anyák lázadása pedig a következő évben a Rossz anyák karácsonyával folytatódott.


9. Spinédzserek (1995)

Nem könnyű a legnépszerűbb és legdögösebb csajnak lenni a Beverly Hills gimiben. Főleg, ha téged irigyel minden ármánykodó csajszi, tapadós pasi és szigorú tanár, ha későn adod le a leckédet. A 15 éves Cher (Alicia Silverstone) valahogy mégis egyben tartja a dolgokat, sőt, még olyan tananyagon kívüli projektekre is talál időt, mint megtalálni a megfelelő párt a retorikatanárnak vagy fazonalakítást végrehajtani egy slampos barátnőn. De Cher takaros világa kezd szétbomlani, amikor hirtelen egyszerre tűnik fel a színen két srác: egy szexi és stílusos új osztálytárs, illetve Cher esetlen, de vonzó mostohatestvére. Cher most megtudja, hogy milyen az, ha felbukkan a szerelem.

A Nicsak, ki beszél!-filmek révén ismert Amy Heckerling olyan eredeti módon modernizálta Jane Austen Emma című regényklasszikusát, hogy a Spinédzserek

egy csapásra sztárt csinált a főszerepet alakító Alicia Silverstone-ból, a film maga pedig kultklasszikussá vált.

Ezenkívül ez volt az első fontosabb filmje az egyik fontos mellékszerepet alakító, 2009-ben tragikusan fiatalon (és azóta sem tisztázott körülmények között) elhunyt Brittany Murphynek.


10. Apáca-show (1992)

A nagyszájú Deloris Van Cartier igazán nem az a fajta nő, aki gyámolításra szorul. Egy másodosztályú kaszinó másodosztályú énekesnőjeként ismer már minden eszközt, amivel leszerelheti a tolakodó férfinépet. Egy nap azonban véletlenül tanúja lesz egy gyilkosságnak, és menekülnie kell, mivel a gyilkos véletlenül éppen a barátja. Nincs más választása, az FBI segítségét kell kérnie. A törvény őrei pedig nem is késlekednek, eldugják az énekesnőt oda, ahol aztán tényleg senki sem keresné: egy apácazárdába. Az Apáca-show-t a bomba sztori mellett egyértelműen a főszerepet hozó Whoopi Goldberg alakítása teszi felejthetetlen élménnyé. És lehet, hogy azóta már elfelejtettük, de a filmben olyan további kedvencek is feltűnnek, mint Harvey Keitel és Maggie Smith.

Az élményt utóbb két folytatás és egy színpadi verzió formájában élhettük újra.


11. Női szervek (2013)

Sarah Ashburn és Shannon Mullins egyaránt kemény, a munkájának élő, magányos nő, és mindketten egyformán gorombák. Emiatt aztán ki nem állhatják egymást. A helyzeten tovább ront, hogy Ashburn nagyképű FBI-ügynök, Mullins viszont egyszerű, mocskos szájú bostoni rendőrnő. Amikor Ashburn ki akarja venni riválisa kezéből az ügyét, rá kell jönnie, hogy emberére akadt. Így a két nő kénytelen-kelletlen összefog, hogy lekapcsolja az agyafúrt és könyörtelen drogbárót. A kényszerű közös munka során pedig megtanulják tisztelni egymást.

Ez a női krimikomédia a listán három filmmel is szereplő Paul Feig alkotása, a szintén triplázó Melissa McChartyval Mullins, és Sandra Bullockkal Ashburn szerepében.


12. Kész katasztrófa (2015)

Az újságíró Amy gyerekkora óta azt hallotta csibész apjától, hogy a monogámia nem életszerű. Felnőttként ő maga is eme hitvallás szerint éli az életét: egyik párkapcsolatból lép a másikba, nem képes hosszabb ideig megmaradni egyetlen férfi mellett sem. Amikor azonban cikket ír a sármos és sikeres sportorvosról, Aaron Connersről, valami megváltozik, a férfi ugyanis úgy leveszi a lábáról, mint még soha senki előtte… Habár a Kész katasztrófának napjaink egyik legjobb vígjátékrendezője, Judd Apatow (A 40 éves szűz, Felkoppintva) a direktora, a forgatókönyvet a főszerepet is alakító Amy Schumer jegyzi,

így igazán hiteles – nem mellesleg pedig vicces és romantikus női filmmel van dolgunk.


A sorrend nagyrészt a Ranker szavazóinak véleményét tükrözi.