Íme minden idők 10 leghitványabb vígjátéka

Adam Sandler két pusztítóan alpári blődséggel is képviselteti magát a toplistánkon. No de vajon melyik lehet a maradék nyolc „fergeteges” film?

A vígjáték egyáltalán nem könnyű műfaj. Nem elég benne jól elmesélni egy vicces történetet, rendszeres időközönként nevetésre kell ingerelni közönséget, ám mindezt anélkül, hogy a látottak-hallottak ostobasággá válnának. Rengeteg kiváló vígjátéknak sikerült mindezt egyszerre megvalósítania - ilyen például a Gyalog galopp, a Fényes nyergek, az Airplane! és a Hétköznapi vámpírok, amelyek nemcsak állandó helyezettjei a vígjátékos toplistáknak, de a valaha készült legjobb filmek közé is rendre bekerülnek a különféle összeállításokban. Csakhogy

minden egyes zseniális vígjátékra jut legalább két pusztítóan alpári humorú film is,

amelyeken nemcsak hogy egyetlen egyszer sem nevet fel a néző, de egy halk kuncogást sem nagyon tudnak kiváltani. Esetleg annyira rosszak, hogy az már nemcsak hogy nem jó, de egyenesen fáj. A Looper nemrégiben megjelent listája alapján most mi is bemutatjuk a valaha készült leghitványabb vígjátékokat.

 

1. Minizsenik 2. (2004)

Egészen elképesztő kultúrtörténeti anomália, hogy egy olyan színészóriás, mint az 1978-as Hazatérésért Oscar-díjjal jutalmazott Jon Voight hogyan asszisztálhatott ehhez a blődséghez. A történet főszereplője egy Kahuna nevű szuperkém (Gerry Fitzgerald), aki erősebb, mint Rambo, ügyesebb, mint James Bond, ravaszabb, mint Batman, és megszállottan küzd a gonosz Bill Biscane (őt alakítja Jon Voight) ellen, aki manipulálni tudja az emberek gondolatait a tévén keresztül. Ja, egy fontos dolgot nem is említettünk még:

Kahuna szuperügynök mindössze 10 éves...

 

2. Tök alsó 2. - Európai turné (2005)

Rob Schneider idétlen vígjátékainak valójában alighanem csak két fanatikus rajongója létezik az egész világon: az egyik maga az 58 éves komikus,

a másik pedig az a hazai fordító, aki futószalagon szállítja az összes Rob Schneider-filmhez az olyan büntetően bugyuta címet, mint a Tök alsó, a Tök állat, a Tökös csaj vagy a Kegyenc fegyenc.

A Tök alsó 2. - Európai turné című 2005-ös prosztóvígjátékban Schneider karaktere, az akváriumtisztításból élő Deuce Bigalow visszatér a nem sok jót, viszont könnyű pénzt ígérő munkájához. Azaz: pénzért hetyeg egy rakás csodabogár nővel. Ám miközben törpéket hajít ki az ablakon, vagy épp csecsemőmaskarában teszi a szépet egy amazonalkatú asszonynak, lépten-nyomon összetűzésbe keveredik a Nemzetközi Selyemfiú Társasággal, és beleszeret a megrögzötten megszállott, de gyönyörű Eve-be (Hanna Verboom) is.

 

3. Katasztrófafilm (2008)

Egy éjjel váratlanul lecsap Los Angelesre a természeti katasztrófák jelentős része: egy aszteroida, egy tornádó és egy földrengés is.

Egy csapat fiatal megpróbál átjutni a város egyik részéből a másikra, hogy egyikőjük bajba jutott barátnőjén segíteni tudjanak. Ez eddig egy szokványos, sőt, kifejezetten klisés hollywoodi történet, csakhogy Jason Friedberg és Aaron Seltzer író-rendezők agymenésében a főszereplők a 2008-as év legsikeresebb amerikai blockbustereiből lépnek elő – avagy hogyan keveredik ugyanabba a filmbe Indiana JonesVasemberHulkBatmanHancockJuno, no meg a Szex és New York csajcsapata.

 

4. Spárta a köbön (2008)

A fentebb már megénekelt forgatókönyvíró-rendező duó, Jason Friedberg és Aaron Seltzer lényegében az egész karrierjüket arra tették fel, hogy ők azok, akik mindig elkészítik az épp aktuális slágerfilmek silány minőségű másolatait, amelyek egyszer Csajozós film, máskor meg Bazi nagy film, vagy épp Spárta a köbön címen futnak. Az alkotópáros neve mellett még egy dologban közösek ezek a produkciók:

humor terén rendszerint még a híres-hírhedt Horrorra akadva-szériát is alulmúlják...

A 2008-ban bemutatott Spárta a köbön a 2007-ben világszerte nagy sikerrel vetített képregényadaptáció, a 300 vérszegény paródiája volt. Az egy szál bőrgatyában feszítő spártai katonák ezúttal Kevin Sorbóval indulnak útnak, hogy megvédjék otthonaikat a perzsa hadaktól, ám a nagy kaland alatt számos szürreális találkozás során a Szellemlovastól kezdve Pókemberen át a púpos Paris Hiltonig és a haját kopaszra borotváló Britney Spearsig egy rakás popkulturális ikonnal összefutnak.

 

5. Miss Március (2009)

A középiskolás Cindi (Raquel Alessi) és Eugene (Zach Cregger) eljutottak arra a pontra, hogy ideje lenne végre elveszíteni a szüzességüket. Mindehhez jó alkalomnak kínálkozik egy buli. Ám mielőtt eljutnának idáig, Eugene-t baleset éri, melynek következtében négy évre kómába esik. Ez természetesen elegendő idő ahhoz, hogy elveszítse a barátnőjét, az apját, egyedül idióta barátja, Tucker tart ki mellette. A kóma miatt Eugene nem nagyon emlékszik Cindire, míg meg nem látja a képét a Playboyban. Feldühödve elhatározza, hogy a haverjával együtt felkutatja Miss Márciust...

És hát ugye hol máshol kivitelezhetné ezt a mestertervet, ha nem Hugh Hefner híres-hírhedt Playboy-villájában?

 

6. Jack és Jill (2011)

Létezik rosszabb dolog egy idétlen Adam Sandler-filmnél? Sajnos igen... Például egy olyan vígjáték, amelyben egy helyett KÉT Adam Sandler idétlenkedik!

A reklámszakember Jack (Adam Sandler) elégedett az életével. Gyönyörű felesége, Erin (Katie Holmes) és nagyszerű gyerekei alig várják, hogy megérkezzen hozzájuk Jack ikertestvére. Jillt (Adam Sandler) azonban egyszerűen képtelenség kibírni, hisztis, akaratos és kiszámíthatatlan nőszemély. Legalább is Jack szerint. Látogatása idejére a ház és a kert háborús övezetté válik, ráadásul a történetben saját magát alakító Al Pacinótól sem lehet megszabadulni.

 

7. Bucky Larson: Született filmcsillag (2011)

Folytassuk a sort egy újabb Adam Sandler-filmmel: a sztárparádét felvonultató Bucky Larson: Született filmcsillagnak ugyanis ő volt a forgatókönyvírója és az egyik producere is! A címbéli Bucky (Nick Swardson) egy kisváros élelmiszerboltjában dolgozik - egész addig, amíg ki nem rúgják onnan.

Egy nap véletlenül megtudja, hogy az ókonzervatív szülei egykoron bizony pornófilmekben szerepeltek!

Az első megdöbbenésen túl rájön, hogy megtalálta élete értelmét: a szülei példáját követve ő is ezzel keresi majd a kenyerét. Összepakol hát, és Los Angeles felé veszi az irányt. Hollywoodban találkozik Kathyvel, a pincérnővel (Christina Ricci), és Miles Deeppel (Don Johnson). A férfi megsajnálja a kölyköt, és ad neki egy esélyt a pornó világában. Hamar kiderül, hogy két dolog hiányzik Buckyból: a tapasztalat és a férfiasság...

 

8. Movie 43: Botrányfilm (2013)

Ménkű sok sztár szerepelt ebben a szkeccsfilm-sorozatban (többek között Halle Berry, Hugh Jackman, Emma Stone, Chloë Grace Moretz, Gerard Butler, Elizabeth Banks, Kristen Bell, Kate Winslet, Naomi Watts, Anna Faris, Uma Thurman, Richard Gere, Jason Sudeikis, Liev Schreiber, Chris Pratt és az Amerikai pite-filmek Stiflere, Seann William Scott!), ami 15 különböző paródiát kötött össze különböző helyszínekkel és forgatókönyvekkel,

mégis botrányosan vacak lett!

Ami teljességgel érthetetlen, elvégre olyan sztárrendezők dolgoztak rajta, mint Brett Ratner és James Gunn.

 

9. Az emoji-film (2017)

Milyen lehet egy film, ami az emojikról szól? Nos, ilyen:

Na jó, van valami alibi sztorija is a 2017-es Az emoji-filmnek: az okostelefonjainkban van egy belső világ, ahol a különféle szmájlik és hangulatjelek élnek és dolgoznak boldogan és serényen. Csakhogy a mindig mosolygós és kacsingatós békéjüket megzavarja egyikük, aki a kerek fejébe veszi, hogy kideríti, mi van a völgyükön túl. Kalandos vándorútra indul, amelynek során neki és társainak egyre veszélyesebb alkalmazások kerülnek az útjába. Sőt, egy ismeretlen kéz talán ki is akarja törölni őket...

 

10. Holmes és Watson (2018)

Will Ferrell anno egy Saturday Night Live szkeccsben már bebizonyította, hogy milyen vicces Sherlock Holmesként. A jelenet akkora népszerűségre tett szert, hogy Ferrell kitalálta, micsoda móka lenne egy egész estés moziváltozat ebből a Trópusi vihar,a Men in Black 3. és a Madagaszkár 2. írója, Etan Cohen rendezésében. Szó szót követett, John C. Reilly lett Holmes állandó segítőtársa, Dr. Watson, Ralph Fiennes a mesterdetektív ősellensége, Dr. Moriarty, Hugh Laurie pedig Sherlock Holmes bátyja, Mycroft Holmes.

A film azonban, amit úgy harangoztak be, mint minden Holmes-adaptáció ősanyját, a paródiák paródiáját, végül egy irgalmatlan nagy marhaság lett, amin legfeljebb csak kínjában nevet a néző…

 

 

A SZESSÖN különleges kiadásában ezúttal akasztjuk a hóhért: nem más püföli a dobot, mint a PORT.hu új videósorozatának munkatársa, a zenei és bulvár tévéműsorokat karcos hangon ekéző blogger, Péter Dávid!