Itt az összes Batman-film, a legrosszabbtól a legjobbig!

A Tim Burton-féle Batman bemutatásának harmincadik évfordulója alkalmából a The Wrap a legrosszabbtól a legjobbig rangsorolta a valaha készült összes Batman mozifilmet. Szerintük van rosszabb a Batman és Robinnál!

15. Igaz, annak is Batman és Robin a címe, csak ezt még 1949-ben mutatták be, folytatásokban, a mozik. Annak idején ugyanis, amikor még nem terjedt el a tévé, gyakoriak voltak a moziban vetített sorozatok: ez 15 részes volt, teljes játékideje pedig 4 óra 23 perc. Amennyiben végigrágjuk magunkat rajta, egy teljesen felismerhetetlen Batman vár ránk, lötyögő ruhában (mivel a kosztümöt eredetileg egy másik színészre szabták), lelógó fülekkel ellátott maszkban. Súlyos élmény!

14. Az 1943-as Batman leginkább azért nevezetes, mert ez volt az első alkalom, hogy a karakter megjelent a nagyvásznon. Ezt leszámítva mai szemmel nézve nem lehet túl sok jót elmondani róla. Mivel a II. világháború ideje alatt készült, tele van rasszista beszólásokkal. Az egyetlen menő dolog benne, hogy Batman barlangjához egy régimódi állóórán keresztül vezetett az út.

13. Az Igazság Ligája (2017) egy totális zűrzavar, és a Batman Superman ellentől eltérően még csak nem is játszik benne jól a Batmant/Bruce Wayne-t alakító Ben Affleck. És mivel nem is olyan élvezetesen katasztrofális, mint a (Joel Schumacher-féle) Batman és Robin vagy A sötét lovag: Felemelkedés, ez a teljesítmény a The Wrap szerkesztői szerint csak a tizenharmadik helyre elég.

12. A Joel Schumacher rendezte 1997-es Batman és Robint szinte az egész világ egy emberként gyűlöli – elég árulkodó, hogy az IMDb-n 10-ből 3,7 ponton áll, több mint 200 ezer szavazat alapján. A The Wrap szerkesztői szerint azonban itt-ott vannak benne (nem szándékosan) vicces részek, és öröm nézni benne azt is, ahogy Uma Thurman és Arnold Schwarzenegger kibújnak a bőrükből.

11. A sötét lovag: Felemelkedés (2012) elsőre meglepő választásnak tűnhet erre a nem túl előkelő helyre, de igazat kell adnunk a The Wrap kritikusának: hiába emelkedik ki Christopher Nolan trilógiája a Batman filmek közül, a Felemelkedésben az alkotó teljesen lefeküdt Hollywoodnak, és a közízlést szolgálta ki, így egy csomó fordulat bombasztikus és értelmetlen. Ahogy Tom Hardy szélsőségesen színpadias alakítása sem feltétlenül a pályája legjobbja, bár kétségtelenül szórakoztató.

10. A Batman Superman ellen – Az igazság hajnalában (2016) Ben Affleck mindent megtett, hogy hiteles Bruce Wayne/Batman legyen, és ez sikerült is neki. Csak kár, hogy ott volt Zack Snyder rendező is, aki egyszerűen képtelen volt egy irányba terelni a szétágazó cselekményt. Ennek az eredménye ez a széttartó, csapongó mozi.

9. Tim Burton rendezőnek Michael Keatonnal a címszerepben készült Batmanje (1989) valójában csak azért olyan kultikus, mert akkor már évtizedek óta nem készült Batman mozi – igazából nem olyan nagy szám. Az a hamis legenda pedig, hogy Bruce Wayne szüleit a fiatal Joker ölte meg, még egy Batman filmhez képest is iszonyú nagy hülyeség.

8. A Batman Superman ellen – Az igazság hajnala után Batman v Superman Ultimate Edition címmel megjelent rendezői változat a moziverzióhoz képest 30 percnyi kivágott jelenetet is tartalmazott, amitől az egész film más színben tűnt fel. A közösségi médiában sokan meg is követték emiatt Zack Snydert, és beismerték, hogy a kivágott jelenetekkel együtt minden értelmet nyert, helyén van minden cselekményszál és minden karakter – mintha egy másik filmet néztek volna. A mű nálunk is megjelent Blu-Rayen, Batman Superman ellen: Az igazság hajnala – Bővített kiadás címen.

7. Az 1995-ös Mindörökké Batmanben találta meg Joel Schumacher azt a hangot, amit igazából később a Batman és Robinnal is keresett. Kétarc szerepében pedig Tommy Lee Jones ugyanazzal a savanyú pofával, mint amit minden filmjében produkál, valami olyan csodát hoz létre, amit még ma is nehéz elhinni.

6. Az 1989-es Batman mozi után úgy felpörgött a Batman-biznisz, hogy a Batman: A rém álarca című animációs filmet 1993-ban a filmszínházakban is bemutatták (legalábbis az Egyesült Államokban). Sajnos a mű eléggé elsikkadt a kilencvenes évek élőszereplős Batman filmjeinek dömpingjében, pedig A rém álarca a legtöbb akkoriban vetített denevéremberes alkotásnál jobban sikerült.

5. A 2 és félórás játékidejű A sötét lovagot (2008) a The Wrap szerzője kicsit túlírtnak és túl hosszúnak érzi, aminek a fő oka szerinte Christopher Nolan rendező saját magával szemben tanúsított engedékenysége. Heath Ledger Jokere azonban közel, s távol a legjobb Batman-filmes főgonosz, ami rengeteget dob az alkotáson.

4. A Lego Batman – A film (2017) című animációs mű vicces, aranyos és önironikus. Pont erre volt szüksége a népnek a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala katasztrófája után. Ezért jár neki a The Wrap szerint a viszonylag előkelő helyezés.

3. A site szerkesztői szerint a Batman: Kezdődik! (2005) a legkomplexebb film az egész franchise-ban, a saját jogán is. Olyan, mint egy hagyományos filmdráma, csak épp Batmanről szól. Igazi összetett karakterek vannak benne, jellemfejlődés, és a Christian Bale alakította Bruce Wayne-nek valódiak az érzelmei. Egészen különös élmény!

2. Hasonló okokból érzik úgy a The Wrapnél, hogy az 1992-es Batman visszatér (az 1989-es Batmanhez hasonlóan szintén Tim Burton rendezése) a második legkiválóbb denevéremberes mozi: mivel valójában nem szuperhősfilm, hanem egy színtiszta politikai thriller. A csatorna mélyéről felbukkanó Pingvin figurája pedig, aki polgármesterként át akarja venni az uralmat Gotham felett, Donald Trump elnökké választása után még pikánsabb színezetet kapott.

1. Egészen meghökkentő választás a The Wrap szerzője részéről az első helyre az 1966-os Batman: The Movie, Adam West tornából felmentett Batmanjével és a cingár Robinnal. Az aranyérmet valószínűleg színtiszta iróniának szánták, hiszen véleményük szerint a film „Christopher Nolan véresen komoly Batman-trilógiája darabjainak tökéletes paródiájaként működik, ami hihetetlen élmény”.


(via The Wrap)