Jigsaw, Damien és Micimackó is visszatér - íme, 2024 horrorfelhozatala

Horrorfilmes folytatások esetében a „még egy bőrt lehúzni” nem csupán egy stílszerű szófordulat, hanem egy jellemző trend. És úgy tűnik, ez jövőre sem törik meg. De szerencsére akad néhány reményteli produkció is – lássuk, milyen lesz 2024 horrorfelhozatala!

Az 1976-os Ómen a műfaj egyik legnagyobb klasszikusa volt, melyet két felejthető folytatás, egy kvázi nézhetetlen reboot és egy tökéletesen kiherélt, lelketlen remake követett. Ezek után nem állítjuk, hogy a világ ki volt éhezve egy előzményfilmre, de nem fogjuk megúszni ezt sem. Ráadásul további rossz ómen (kikacsintás, nevető-tapsoló nyugdíjas közönség), hogy Arkasha Stevenson rendező eddig csak közepesen hitvány sorozatok egy-egy epizódján dolgozott. Az első ómen című film sztorija szerint egy fiatal apáca Rómában feltár egy összeesküvést,

miszerint a Sátánváró Baráti Kör a vatikáni szövetségeseivel közösen vásárolgat 666-mintás tapétát a születendő Damien babaszobájába.

A jelek szerint nem volt az a földbe döngölő-gyalázó kritika és 2,3-es IMDB-átlag, ami elvette volna Rhys Frake-Waterfield alkotói kedvét, így, ha akarjuk, ha nem, február 14-én érkezik a Micimackó – Vér és méz második része is. Hasonlóan türelmetlenül várjuk, mint a Hívatlanok rebootját május 17-én, mely a minden szempontból értelmetlen Hívatlanok: Első fejezet címen fut, és kb. ugyanazon „történettel” bír, mint a katasztrofális Hívatlanok 2 – Éjjeli préda.

A kelekótya barkácsmester, Jigsaw sem áll le, és újabb vagyonokat ver el az Obiban csak azért, hogy pedagógiai célzatú halállal sújtsa az arra érdemeseket. A Fűrész XI. szeptember 27-én debütál a mozikban. A Hang nélkül 2-ben már láthattunk flashback-jeleneteket a zajérzékeny gigarovarok érkezéséről, az Első nap alcímet viselő előzményfilm (premier június 28-án) pedig bővebben is kifejti majd, mikor és hogyan léptek fel a túlnépesedés ellen a kertitraktor méretű imádkozó sáskák. A Mosolyogj annak ellenére is az év egyik legkellemesebb(?) meglepetése volt, hogy néhol erősen hajazott a Valami követ című pszichológiai horrorra. Hasonlóan önfeledt atmoszférájú folytatása október 18-án érkezik Naomi Scott (Aladdin, Charlie Angyalai - 2019) főszereplésével. És ha mindez nem lenne elég a folytatásokból,

október végén a csupaszív nevettető, Art is visszatér a Terrifier 3-ban, hogy tovább rombolja a bohócszakma amúgy is csúnyán megtépázott imázsát.

A 2024. december 25-én jó esély van arra, hogy Kevint letaszítsák a legnyomasztóbb karácsonyi karakterek trónjáról, ugyanis A boszorkányt és Az Északit jegyző Robert Eggers feltámasztja Nosferatut. A film sztorijáról még vajmi keveset tudni, azt azonban biztosra vehetjük, hogy könnyed és emészthető lesz, akár egy talicska százas szeg.

És ha már az újrahasznosított horrorkaraktereknél tartunk: bár a Derek CianfranceRyan Gosling rendező-színész páros egyszerre lépett le a Farkasember-reboot stábjából, a projekt nem esett kútba. A direktori széket ugyanis az Insidious: A gonosz lélekkel debütáló Leigh Whannell vette át, aki a Fűrész első fejezetében saját bokáján tesztelte a címben foglalt szerszámot. Az év első Blumhouse-horrorja az Éjszakai merülés lesz, melyben egy úszómedencében élő gonosz entitás (igen, ezt hajszál híján sikerült röhögés nélkül leírnunk) terrorizálja újgazdagékat. Ám a január 5-én debütáló mozi még mindig ígéretesebbnek tűnik, mint a február elején érkező Képzeletbeli, melyben egy játékmackó tölt be hasonló funkciót, mint Annabelle vagy Brahms. A látogatás című dán horror-vígjátékra is lesújtott a hollywoodi (újra)feldolgozóipar, az amerikai remake augusztus 9-én érkezik James Watkins (A fekete ruhás nő, Eden Lake) rendezésében. Végezetül kíváncsian várjuk, elküldi-e lúgosító kúrára Fede Alvarez (Gonosz halott-remake, Vaksötét) a savas kémhatású, ácskapocsfejű dögöket az Alien: Romulusban augusztus 16-án.